Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

31.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 181

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mia Nygårdin ym. valtuustoaloitteesta koskien Lauttasaaren kuplahallia

HEL 2019-011604 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Anni Sinnemäki: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Paula Hurme, maisema-arkkitehti: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Paula Kinnunen, arkkitehti, puhelin: 310 37141

paula.a.kinnunen(a)hel.fi

Mikko Suominen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39232

mikko.suominen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutetun aloite 06112019 Nygård Mia, Kuplahalli Lauttasaareen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lauttasaaren Ruukinlahden puisto on lainvoimaisissa asemakaavoissa puistoaluetta. Vuonna 2018 selvitettiin Pallo-Pojat Juniorit (PPJ) -seuran kuplahallin määräaikaista sijoittamista puistoon viideksi vuodeksi, koska Länsisataman aluerakentamisen etenemisen takia seuran Hernesaaressa sijaitseva kuplahalli oltaisiin jouduttu purkamaan ja toiminta olisi näiltä osin keskeytynyt. Puiston kaavamerkintä ei mahdollista kuplahallin pysyvää sijoittamista puistoon ja siksi halli olisi määräajan jälkeen poistettu Ruukinlahdesta ja seuran toiminta olisi jatkunut uudessa hallissa sitä varten kaavoitetussa paikassa Jätkäsaaressa liikuntapuistossa. Hankkeiden aikataulut saatiin kuitenkin sovitettua niin, että väistöjärjestelylle ei ollut tarvetta, vaan seura voi siirtää toimintansa suoraan Hernesaaresta Jätkäsaaren uuteen halliin.

Mikäli Ruukinlahden puistoon haluttaisiin rakentaa kuplahalli, pitäisi asemakaavaa muuttaa. Alueen maankäyttöä on tarkoitus tarkastella kokonaisuutena mahdollisesti tulevaisuudessa käynnistyvässä osayleiskaava- tai muussa suunnitteluprosessissa. Tällä hetkellä kaupungilla on kuitenkin tarvetta kehittää Ruukinlahdenpuistoa asemakaavan mukaisessa käytössä. Kuplahalli on toiminnallisesti ja maisemallisesti haastavaa sovittaa muiden tarvittavien toimintojen kanssa samalle alueelle. Kuplahalli vaatisi myös puistosuunnitelmassa esitettyä laajemman huollon ja pysäköinnin järjestämisen.

Ruukinlahden puiston puistosuunnitelmassa, joka on ollut julkisesti esillä loppuvuodesta 2019, puistoon sijoitetaan koira-aitaus, lumen varavarastointipaikka ja tekonurmipintainen pelikenttä. Toiminnallisten tavoitteiden lisäksi puistossa on tarkoitus säilyttää sen vehreä yleisilme. Puistoalueiden kehittämisen periaatteiden mukaisesti puistosuunnitelmassa on haluttu edistää yleistä etua vastaamalla laajasti eri käyttäjäryhmien toiveisiin ja kaupunkiympäristön toimivuuden varmistamiseen.

Lauttasaaren alueen koirapalvelutason säilyttämiseksi alueella on tarve uudelle koira-aitaukselle, sillä nykyinen Myllykallion koira-aitaus jää kaavamuutoksen myötä liian lähelle tulevia asuinrakennuksia. Alueellisen selvityksen perusteella Ruukinlahden puisto osoittautui parhaaksi koirapalvelulinjauksen mukaiseksi sijoituspaikaksi. Lumen varavarastointipaikan sijainti perustuu Lauttasaaren lumenkäsittelyä koskevaan selvitykseen, jonka mukaan Ruukinlahden puisto on rajallisista vaihtoehdoista vähiten muuta haittaa aiheuttava alue. Lumien paikallisella käsittelyllä vähennetään Hernesaaren merivastaanottopaikan kuormitusta ja vältetään pitkiä kuljetusmatkoja sekä varmistetaan Lauttasaaren katujen ylläpidon laatu- ja turvallisuustaso myös lumisina talvina. Lumitila mahdollistaa monikäytön yhdessä tekonurmi- ja pienpelikentän kanssa. Asukaspalautteissa on esitetty kaupungille toiveita tekonurmipintaisesta harrastelijakentästä Lauttasaareen. Puistoalueelle on suunniteltu kaikkina aikoina kaupunkilaisten avoimessa ja maksuttomassa käytössä oleva kenttä, joka soveltuu harjoitus- ja lämmittelykäyttöön sekä on kaikkien käytettävissä ilman vuorojen varaamista.

Lumenkäsittelylle ja koira-aitaukselle ei ole tiedossa korvaavia paikkoja. Laadittu puistosuunnitelma mahdollistaa tarvittavat toiminnot ja turvaa myös alueen luontoarvojen säilymistä. Virkistysverkon kannalta on tärkeää säilyttää yleiset alueet avoimina ja kaikkien vapaassa käytössä sekä kehittää erilaisille toiminnoille sopivia puistoja. Ruukinlahden puiston käyttöön liittyy myös muita toiveita ja tavoitteita jalkapallon harrastajien olosuhteiden parantamisen lisäksi. Puistosuunnitelman esilläolon aikana asukkailta saatiin myös kuplahallia vastustavaa palautetta, vaikka halli ei suunnitelmaan sisällykään. Lähialueiden asukkaat ovat huolissaan hallin valaistuksesta, mahdollisista meluhaitoista, pysäköinnin riittävyydestä ja saattoliikenteestä. Puiston luonto- ja virkistysarvoja pidetään tärkeinä, eikä puistosta haluta lohkaistavan tilaa rakentamiselle.

Lauttasaaren asukaspalautteissa korostuu jatkuvasti viheralueiden tärkeys. Alueen puistojen käyttäjämäärä nousee maankäytön muutoshankkeiden myötä. Paikkoja uusille, tilaa vieville urheilutoiminnoille on valmiissa kaupunkirakenteessa haastava löytää ja niiden sijoittumista tarkastellessa tulee huomioida niin maankäytön tavoitteet, kaupunkikuva ja maisema kuin toiminnalliset tarpeetkin.

Kuplahallin kustannuksia on arvioitu alustavasti. Seuran omaa hallihanketta varten vuokrattavan maa-alueen, tekonurmen, asfalttipintojen sekä hallirakennuksen esirakentamis-, perustamis-, rakennus- ja ylläpitokustannukset tulisivat hankkeeseen ryhtyvän vastuulle, samoin kuin valaistuksen ja muun sähköinfran sekä lvi-järjestelmän rakentamiseen liittyvät kustannukset. Aikaisemmissa vaiheissa tehtyjen kustannusarvioiden ja puistosuunnitelman perusteella kaupunkiympäristön toimiala arvioi karkeasti näiden kustannusten hankkeeseen ryhtyvälle olevan noin 1 000 000 euron luokkaa. Mikäli jatkosuunnittelussa todettaisiin, että hallirakennuksen perustaminen edellyttää syvästabilointia, voivat kustannukset nousta arvioidusta. Jos puistosta osoitettaisiin alue kuplahallille, aiheutuisi kaupungille jäljelle jäävän puiston alueelle lisäkustannuksia lumenvarastointialueen stabiloinnin takia alustavien arvioiden mukaan 700 000 – 1 400 000 euroa. 

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Mia Nygård ja 24 muuta valtuutettua ovat tehneet 6.11.2019 seuraavan valtuustoaloitteen:         

"Kuplahalli Lauttasaareen on yksi konkreettinen ratkaisu Helsinki liikkuu -tavoitteiden saavuttamiseksi:

PPJ (Pallo-Pojat Juniorit) ehdottaa kaupungille konkreettista ratkaisua, ja haluaa tuoda Lauttasaareen kuplahallin. PPJ tarvitsee juniorihallille vuokratontin ja perusinfran Länsiväylän ja koulun väliseltä alueelta Ruukinlahdessa. Jalkapallokentästä ja -hallista on olemassa PPJ:n ja kaupungin yhteistyössä laatimat piirrokset.

Esitämme, että Helsinki ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, myös mahdollisiin kaavamuutoksiin, jotta kuplahalli saadaan Lauttasaareen Ruukinlahden puistoon."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.3.2020 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Paula Hurme, maisema-arkkitehti: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Paula Kinnunen, arkkitehti, puhelin: 310 37141

paula.a.kinnunen(a)hel.fi

Mikko Suominen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39232

mikko.suominen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutetun aloite 06112019 Nygård Mia, Kuplahalli Lauttasaareen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 17.03.2020 § 162

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566