Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

04.02.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 61

Sibeliuksenpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Taka-Töölö

HEL 2020-000733 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Pöydällepanoehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 310 38586

tomas.palmgren(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 6058-1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6058-1

3

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6058-2

4

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Sibeliuksenpuiston puistosuunnitelman nro VIO 6058/1.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Taka-Töölön kaupunginosassa sijaitseva peruskorjattava Sibeliuksenpuisto. Se on Kesäkadun, Merikannontien, Rajasaarentien, Välskärinkadun ja Sibeliuksenkadun rajaama puistoalue, jonka halki kulkee Mechelininkatu. Puisto on voimassa olevissa asemakaavoissa puistoaluetta (P ja VP). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 9,8 hehtaaria.

Peruskorjauksen tavoitteena on kaupunkikuvallisesti laadukas, toimiva ja viihtyisä kaupunkipuisto. Nykytilanteessa puiston yleisilme on paikoin erittäin kulunut ja toiminnalliset osa-alueet kaipaavat päivitystä. Sibeliuksenpuiston peruskorjauksen tavoitteena on alueen ominaispiirteiden ja arvojen huomioiminen sekä joissain tapauksissa niiden ennallistaminen. Puiston suunnittelussa pyritään vastaamaan myös kasvavan turismin aiheuttamiin vaatimuksiin. Toteutuksessa pyritään korkeaan kaupunkikuvalliseen laatutasoon.

Sibeliuksenpuiston peruskorjaus tukee kaupunkistrategian tavoitetta keskustan vetovoimaisuuden ja viihtyisyyden lisäämisestä.

Suunnitelman sisältö

Sibelius-monumentin kulunutta ympäristöä uusitaan suuret kävijämäärät mutta myös historialliset näkökulmat huomioiden. Bussien jättöalueille tehdään kaarevat sisääntuloaukiot ja muotoa toistetaan monumentin edusaukiossa, joka voi toimia jatkossa myös pienten musiikkitapahtumien pitopaikkana. Monumentin läheisyydessä sijaitseva lampi ja uoma kunnostetaan, minkä lisäksi alempana puistossa 1950-luvulla sijainnut lampi palautetaan.

Muistumat puistoa edeltävistä huvila-ajoista nostetaan esiin. Pauligin huvilan ympäristöön palautetaan huvilapuutarhan vanhoja käytäviä. Miramarin huvilan muurit kunnostetaan. Puistosta tehdään uusi käytäväyhteys vieressä sijaitsevalle Villa Bråvallalle.

Puiston pohjoisosassa sijaitseva leikkipaikka uusitaan nykyiselle paikalleen. Sibelius-monumentin muotoja toistaviin pyöreisiin leikkialueisiin sijoitellaan monipuolisesti välineitä niin isommille kuin pienemmillekin lapsille. Leikkipaikan taakse sijoitetaan pieni kuntoilupaikka. Mechelininkadun kulmaukseen, entisen minigolf-radan paikalle, sijoitetaan uusi koira-aitaus pienille koirille. Puiston vanhat näköalapaikat otetaan paremmin esiin uusin käytäväyhteyksin sekä poistamalla kylväytynyttä kasvillisuutta.

Suunnittelualueelta on tehty viime vuosina yksittäisiä liito-oravahavaintoja ja viereisen Topeliuksenpuiston liito-oravan ydinalueen rajaus ulottuu osittain Sibeliuksenpuiston kaakkoiskulmaan. Pesäpuita Sibeliuksenpuistosta ei ole tunnistettu. Liito-oravien käyttämille puille ei ole osoitettu toimenpiteitä. Muita luontoarvoja puistosta tunnistettiin kasvillisuusinventoinnin yhteydessä; kolme kallioketoa määriteltiin arvoniityiksi niissä esiintyvien harvinaisten lajien vuoksi.

Puiston kasvisuunnittelussa pyritään säilyttämään aikakauden ilmapiiri ja tunnelma käyttämällä puistolle tunnusomaista lajistoa ja lajiyhdistelmiä. Puistoon istutetaan monipuolisesti uusia puita, pensaita ja perennoja. Puistoon tehdään myös kausikasvi- ja sipulikukkaistutuksia.

Puiston tärkeimmät käytävät, leikkipaikka ja koira-aitaus valaistaan. Nykyisen Sibelius-monumentin kohdevalaistuksen lisäksi myös Ilmatar ja sotka -veistos valaistaan. Puiston maisemakohteista kallioseinämä Pauligin huvilan pohjoispuolella erikoisvalaistaan. Pääkäytävät suunnitellaan esteettömiksi.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Sibeliuksenpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä 17.11.–27.11.2019 kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, osoitteessa Sörnäistenkatu 1 sekä verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat). Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin osana Uutta kantakaupunkia tapahtumaa 19.11.2019 keskustakirjasto Oodissa.

Suunnitelmaluonnoksen esilläolosta ilmoitettiin kirjeitse suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja Töölö-Seuralle. Mahdolliset kommentit suunnitelmaluonnoksiin pyydettiin toimittamaan 27.11.2019 mennessä.

Suullista palautetta saatiin yleisötilaisuudessa runsaasti. Kaupunkiympäristön toimialan arvion mukaan tilaisuudessa kävi noin 700 henkeä. Sibeliuksenpuiston suunnitelmaluonnokseen kävi tutustumassa useita kymmeniä henkilöitä. Sähköpostitse saatiin kuusi palautetta yksittäisiltä henkilöiltä.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 4).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston kokonaispinta-ala on 9,8 ha.

Puiston arvioidut rakentamiskustannukset ovat noin 3,6 miljoonaa euroa eli noin 37 euroa/m² (alv. 0 %).

Sibeliuksenpuistoa hoidetaan nykyisin luokkien A1, A2 ja A3 mukaan. Hoitoluokkien rajoja tarkennetaan, mutta määrällisesti ylläpidettävien alueiden laajuudet pysyvät likimain nykyisellä tasolla. Uudet arvoniittykohteet muutetaan hoitoluokkaan B5 Arvoniitty.

Puistoalueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 160 000 euroa eli 1,63 euroa/m² (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset eivät muutu merkittävästi nykyisestä.

Puiston rakentamiseen on varauduttu taloussuunnitelmassa. Rakentaminen pyritään aloittaman vuoden 2020 lopussa.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 310 38586

tomas.palmgren(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 6058-1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6058-1

3

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6058-2

4

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Sami Haapanen

Rakennukset ja yleiset alueet/Tilapalvelu/Grundström Irmeli

Hallinto- ja lakipalvelut/Krook Tanja

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566