Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2019

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

10.12.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 651

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Kaisa Hernbergin toivomusponnesta koskien selvittää mahdollisuudet painottaa itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelmassa saaristoluontoa ja linnuston pesimärauhaa

HEL 2019-007430 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin Itäisen saariston asemakaava hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 10.10.2017. Hyväksyessään asemakaavaesityksen lautakunta edellytti, että alueelle laaditaan kaava-alueen kaupungin maita koskeva hoito- ja kehittämissuunnitelma, jossa linjataan alueen luonnonsuojelun sekä retkeilyn periaatteet ja jossa varmistetaan metsäluonnon monimuotoisuuden ja lintujen pesintärauhan turvaaminen myös käytännössä.

Helsingin kaupunki omistaa Itäisessä saaristossa 19 saarta ja luotoa, maa-alueita Villingin ja Pikku Niinisaaren saarissa sekä toimii yhteisomisteisissa saarissa osaomistajana. Hoito- ja kehittämissuunnitelma on laadittu näihin saariin.

Itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelman teko aloitettiin saarten kategorisoinnilla. Saaret jaoteltiin niiden luonteen, nykyisen käytön ja toivotun tulevaisuuskuvan mukaan. Hoito- ja kehittämissuunnitelman laatiminen on ollut tasapainoilua luontoarvojen ja virkistyskäytön välillä. Luonnoltaan herkille saarille ei osoiteta toimintoja saaristoluonnon ja/tai linnuston säilymiseksi ja pesimärauhan turvaamiseksi. Tällaisia saaria ja luotoja on Helsingin omistamista saarista kymmenen: Huomenlahja, Pitkärivi, Pihlajaluodonkupu, Kajuuttaluodot, Rate, Itäisen Villaluodon eteläluoto, Nuottakari, Kutusärkkä, Välikarit ja Tupsu. Tämän lisäksi yhteisomistuksessa olevat Kuminapaasi, Kärkipaasi, Tiirapaasi, Viklaskivi, Villinginluoto, Niinisaarenkarit ja Vesiluodot kuuluvat samaan ryhmään.

Rajoitetun käytön saarten osuus osoittaa, että luontoarvojen säilyttäminen on ollut hoito- ja kehittämissuunnitelman kärkitavoitteita. Hoito- ja kehittämissuunnitelman toimenpiteet näille saarille ja luodoille ovat lähinnä vieraslajitorjuntaa (kasvit, pienpedot). Erityisesti kurtturuusun torjuntaa tehostetaan ja pienpetojen, kuten minkin, poistoa jatketaan linnustollisesti arvokkailla saarilla ja luodoilla. Tarvittaessa saariin merkitään maihinnousukylttejä lintujen pesintärauhan turvaamiseksi.

Virkistyskäyttöä edistetään asemakaavassa osoitetuilla saarilla ja alueilla yhteensä seitsemässä saaressa: Malkasaari, Pikku-Niinisaari, Pihlajaluoto, Kotiluoto, Pohjoinen, Läntinen ja Itäinen Villaluoto sekä Villingissä joillain alueilla. Näillä saarilla arvokkaita luontokohteita suojataan tiedotuksen, kulunohjauksen, opastuksen ja aitaamisen keinoin. Metsissä ja metsäisillä alueilla suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen on hoidon keskeisin tavoite. Hoito on pääosin yksittäisten puiden poistoa tarpeen vaatiessa.

Hoito- ja kehittämissuunnitelman luonnos valmistuu kevään 2020 aikana.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Niina Strengell, maisema-arkkitehti: 310 37072

niina.strengell(a)hel.fi

Liitteet

1

Hernberg Kaisa, toivomusponsi a, Kvsto 19.6.2019 asia 17

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Valtuutettu Kaisa Hernberg on tehnyt 19.6.2019 seuraavan toivomusponnen:         

"Toivomusponnen allekirjoittanut on sitä mieltä, että onko mahdollista painottaa valmisteilla olevassa Itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelmassa erityisesti  saaristoluontoa ja linnuston pesimärauhaa turvaavia konkreettisia toimia."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.12.2019 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Niina Strengell, maisema-arkkitehti: 310 37072

niina.strengell(a)hel.fi

Liitteet

1

Hernberg Kaisa, toivomusponsi a, Kvsto 19.6.2019 asia 17

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566