Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

36/2019

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

10.12.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 653

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ted Apterin toivomusponnesta koskien Tehtaankadun ala-asteen sisäilmaoireiden ilmoittamista työterveyteen

HEL 2019-006264 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että työterveyshuolto kerää tietoa henkilöstön kokemasta sisäilmaoireilusta. Tilojen terveellisyydestä vastaavien tahojen on tärkeää saada kaikki mahdollinen tieto, mitä sisäilmaolosuhteista ja niiden mahdollisista vaikutuksista tilojen käyttäjille on tiedossa.

Tehtaankadun ala-asteen kohdalla yhteistyö kaupunkiympäristön toimialan ja Työterveys Helsingin välillä on sujunut hyvin. Työntekijät on ohjeistettu olemaan yhteydessä työterveyshuoltoon aina, kun epäilevät sisäilmaolosuhteiden mahdollisesti aiheuttavan oireilua. Helsingin kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden osalta tämä on tarkoittanut yhteydenottoa Työterveys Helsinkiin. Muiden työterveyspalveluita tarjoavien tahojen kanssa ei säännöllistä yhteistyötä ole ollut.

Työterveys Helsinki on pitänyt kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat hyvin tietoisina henkilöstön tekemistä yhteydenotoista. Työterveyden palvelupäällikön mukaan: ”Tehtaankadun ala-asteen henkilöstön työterveyshuollon yhteydenotot (kaikki vastaanottokäynnit ja sisäilmaoire-yhteydenotot myös puhelimitse ja eTyöterveyden kautta) on käyty läpi lukuvuosien 2017–18 ja 2018–19 osalta ja tämä tieto on sisäilma-asiantuntijoiden käytettävissä.”.

Lisäksi työterveyden palvelupäällikkö toteaa: ”Työterveyshuolto kerää systemaattisesti oman toimintansa kautta työpaikkojen sisäilmaoiretietoa, mitä hyödynnetään yhdessä sisäilma-asiantuntijoiden kanssa terveydellisen merkityksen arvioinnissa. Kuten koko kaupungin, myös työterveyshuollon periaatteena on, että kaikki oireilu otetaan vakavasti. Perusperiaatteena kuitenkin on, että sisäilmahaittoihin ja erityisesti kosteusvaurioihin tulee puuttua ilman, että tiloissa oireillaan lainkaan. Kehittämiskohteena on, että ongelmiin pystytään puuttumaan ennakoiden, ja tärkeänä osana tätä on varhainen tiedottaminen, jossa myös työterveyshuolto on mukana.”.

Työterveys Helsingin edustajat ovat osallistuneet Tehtaankadun ala-asteen työntekijöille 1.4., 28.5. ja 6.8.2019 järjestettyihin sisäilma-aiheisiin tiedotustilaisuuksiin ja kertoneet niissä sekä toimintatavoista että tehdyistä havainnoista. Tilaisuudet ovat olleet vuorovaikutteisia ja työntekijöillä on ollut mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja. Työterveys Helsingin edustaja on osallistunut myös koulun moniammatillisen seurantaryhmän kokoonpanoon syksyllä 2019.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Työterveys Helsingin kanssa tehdään jatkuvasti yhteistyötä sisäilmaan liittyvissä kysymyksissä. Yhteistyö on vuorovaikutteista ja hyvin toimivaa. Työterveys Helsingin edustaja on aktiivisesti mukana sekä kaupungin että kasvatuksen ja koulutuksen sisäilmaryhmissä, mikä takaa moniammatillisen tiedonkulun siirtymisen molempiin suuntiin ja luo kehitykselle hyvät mahdollisuudet.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anna Saarinen, tiimipäällikkö: 310 33196

anna.saarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Apter Ted, toivomusponsi, Kvsto 22.5.2019 asia 5

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Valtuutettu Ted Apter on tehnyt 22.5.2019 seuraavan toivomusponnen:         

"Hyväksyessään hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunki selvittää lisäksi, miten ilmoitukset Tehtaankadun ala-asteella sisäilmaoireista työterveyteen tällä hetkellä toimivat sekä miten Tehtaankadun ala-asteella näitä prosesseja voidaan kehittää ja samalla hyödyntää näitä kokemuksia laajemmin myös muissa Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.12.2019 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anna Saarinen, tiimipäällikkö: 310 33196

anna.saarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Apter Ted, toivomusponsi, Kvsto 22.5.2019 asia 5

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566