Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2019

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

20.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 385

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloitteesta ikäihmisten monipuolisesta palvelukeskuksesta Vuosaareen

HEL 2019-002598 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Mårten Lindholm, tiimipäällikkö: 310 31831

marten.lindholm(a)hel.fi

Sari Hilden, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, puhelin: 310 40315

sari.hilden(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Vuosaaren monipuolinen palvelukeskus on ikääntyneiden palvelu- ja asumistoimintoja käsittävä uudisrakennus. Se koostuu julkisesta palvelukeskusosasta ja ryhmäkotimuotoisesta asunto-osasta. Palvelukeskuksessa järjestetään toimintaa eläkeläisille ja työttömille. Ryhmäkodit puolestaan tarjoavat tehostettua palveluasumista pääasiassa muistisairaille asukkaille. Rakennuksen kokonaislaajuus on noin 15 000 m2. Monipuolisen palvelukeskuksen valmistuttua se on osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat monipuolisen palvelukeskuksen lisäksi Palvelukeskus Albatross Oy:n rakennukseen sijoittuvat lapsiperheiden palveluita tarjoava perhekeskus sekä terveys- ja sosiaalipalveluita tarjoava terveys- ja hyvinvointikeskus.

Vuosaaren monipuolisen palvelukeskuksen uudisrakennushanke on merkitty Helsingin kaupungin talousarviossa 2019 esitettyihin vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla oleviin uudis- ja peruskorjaushankkeisiin vuosina 2019 - 2020 toteutettavana hankkeena. Toteuttajatahoksi on merkitty Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka).

Heka on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on omistaa tai hallita tontteja ja niillä olevia tai niille rakennettavia asuinrakennuksia, joiden huoneistot vuokrataan. Heka hallinnoi ja omistaa myös erityisryhmille, kuten vanhuksille, kehitysvammaisille, asunnottomille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitettua erityisasuntoa. Heka toteuttaa pääsääntöisesti kaikki Helsingin kaupungin omistukseen rakennettavat erityisryhmien asunto-olojen parantamiseksi rakennettavat tilat, joille myönnetään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) korkotukirahoitus ja investointiavustus.

Heka on ilmoittanut, että hanke on viivästynyt kaavavalituksen takia. Hanke on kuitenkin tarkoitus käynnistää välittömästi sen jälkeen, kun kaava on vahvistunut.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Ville Jalovaara ja 12 muuta valtuutettua  ovat tehneet 27.2.2019 seuraavan talousarvioaloitteen:         

Vuosaaren kauppakeskus Columbuksen viereen valmistui vuonna 1998 palvelukeskus Albatross, jossa toimii Helsingin kaupungin sote-viraston terveysasema ja muita toimintoja. Vuosaaresta puuttuu kuitenkin edelleen alueen ikäihmisten pitkään toivoma ja myös kaupungin suunnitelmissa jo pidemmän aikaa ollut ikäihmisten monipuolinen palvelukeskus. Voimassa olevan asemakaavan ja rakennuspiirustusten mukaan Albatrossia on mahdollista laajentaa etelään vielä rakentamattomalla kolmannella siivellä. Vuosaaresta lähimpään Myllypuron keskukseen monen iäkkään on metrolla työlästä kulkea.
Lisätilantarvetta on myös Vuosaaren terveyskeskuksen toiminnoille, joita voidaan tarvittaessa siirtää lisärakennuksen tiloihin.

Helsingin kaupungin monipuolisissa palvelukeskuksissa on ikääntyneille tarjoilla arviointia ja kuntoutusta, päivätoimintaa sekä pitkäaikaista ja lyhytaikaista asumispalvelua. Näitä palveluita tarvitaan myös Vuosaaressa, sillä ikäihmisten määrä tulee tilastojenkin mukaan lähivuosina lisääntymään Vuosaaressa.

Helsingin kaupungin omat tilastot osoittavat, että vanhusväestön määrän kasvu tulee Vuosaaressa seuraavan kymmenen vuoden aikana ylittämään kaupungin keskiarvot. Siinä missä vuonna 2014 yli 65-vuotiaita vuosaarelaisia oli 16 % ja yli 75-vuotiaita 7 %, vastaavat luvut ovat vuonna 2023 21 % ja 10 %.

Tein palvelukeskus Albatrossin laajentamisesta vuoden 2015 talousarvioon ehdotuksen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myönteisestä lausunnosta huolimatta asia ei ole toistaiseksi konkreettisesti edennyt, vaikka tarve on ilmeinen. Vuosaari on Suomen suurin lähiö ja siellä ei ole asukasmäärään nähden nytkään riittävästi ikäihmisten palveluita.

Ehdotan talousarvioaloitteella, että monipuolisen palvelukeskuksen rakentaminen Vuosaareen otetaan vuoden 2020 investointisuunnitelmaan ja hankkeen käynnistämisen mahdollistavat määrärahat varataan Helsingin vuoden 2020 talousarvioon.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Mårten Lindholm, tiimipäällikkö: 310 31831

marten.lindholm(a)hel.fi

Sari Hilden, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, puhelin: 310 40315

sari.hilden(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566