Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2019

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

20.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 387

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Heimo Laaksosen ym. talousarvioaloitteesta kaupunkipyöräasemien toteuttamiseksi Malmin, Tapanilan, Puistolan ja Pukinmäen asemille

HEL 2019-003313 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Ilari Heiska, liikenneinsinööri: 310 37220

ilari.heiska(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkipyöräjärjestelmä otettiin käyttöön Helsingissä v. 2016 ja se on osoittautunut menestykseksi. Kaupunkipyöräpalvelun alkaessa verkosto käsitti 50 pyöräasemaa ja 500 kaupunkipyörää. Kesällä 2019 Helsingissä on Kehä I:n eteläpuolella 238 pyöräasemaa ja kaupunkipyöriä 3 450. Itäisin pyöräasema on Vartioharjussa.

On hyvä asia, että kaupunkipyöräjärjestelmän laajentaminen herättää kiinnostusta. Talousarvioaloitteen mukainen verkoston laajentaminen ei kuitenkaan luo esitetyille asemaseuduille sellaista palvelutasoa, jota kaupunkipyöräjärjestelmän hyvä toimivuus edellyttäisi. Yksittäiset pyöräasemat juna-asemien yhteydessä mahdollistavat käytännössä vain juna-asemalta juna-asemalle siirtymisen, joten ne eivät palvele liityntämatkoilla tai alueen sisäisessä liikkumisessa eivätkä muodosta kaupunkipyöräverkostoa. Mikäli Malmille, Tapanilaan, Puistolaan sekä Pukinmäkeen halutaan pyöräasemat, tulee asemien ympärille rakentaa oma kaupunkipyöräverkosto. Neljä yksittäistä asemaa kaukana nykyisestä verkostosta ei nosta kaupunkipyöräjärjestelmän palvelutasoa (liite 2). Kaupunkipyöräjärjestelmää suunnitellaan osana joukkoliikennejärjestelmää ja ehdotuksessa tämä periaate ei toteudu.

Vaikka asemien yhteyteen sijoitettavien kaupunkipyöräasemien hankinta nähtäisiinkin toimivana ratkaisuna tai laajennettaisiin pyöräjärjestelmää verkostomaisesti Kehä I:n pohjoispuolelle, ei niiden hankinta ole tällä hetkellä mahdollista. HKL:llä ei ole nykyisen kilpailutukseen perustuvan sopimuksen puitteissa enää oikeutta toteuttaa lisää asemia, sillä myös asemien lisähankintamahdollisuudet on jo käytetty.

Talousarvioehdotuksessa mainittu kustannusarvio perustuu yrityksille tarjottuun mahdollisuuteen tilata omaa toimipistettä palveleva kaupunkipyöräasema. Tämä yrityksien kustantamien uusien asemien mahdollisuus on olemassa, mutta HKL:n ja Citybike Finland Oy:n sopimuksen laajentaminen nykyisestään ei ole HKL:ltä saadun tiedon mukaan mahdollista. Rinnakkainen toisen toimittajan kaupunkipyöräjärjestelmäkään ei ole nykyisen sopimuksen nojalla mahdollinen eikä kaupunkipyörien käytön selkeyden kannalta edes toivottava.

Järjestelmän laajentaminen on mahdollista, kun HKL:n ja Citybike Finlandin sopimuskausi päättyy vuonna 2025. Kaupunkipyöräjärjestelmän laajentamista Malmille, Tapanilaan, Puistolaan ja Pukinmäelle voidaan tarkastella, kun uutta sopimusta aletaan valmistella.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Heimo Laaksonen ja 14 muuta valtuutettua ovat tehneet 13.3.2019 seuraavan talousarvioaloitteen:         

"Kaupunkipyöriä MaTaPuPu-asemille

Tällä talousarvioehdotuksella ehdotetaan ja pyydetään toteuttamaan Malmin, Tapanilan, Puistolan ja Pukinmäen asemien yhteyteen kaupunkipyöräasemat, joilla on tiedossa voimakas tarve ja kysyntä. Saatujen tietojen mukaan yhden aseman kustannus lienee n. 10.000 euroa / vuosi ja toimintaa pyörittävien yritysten on tehtävä viiden vuoden sopimus. Esitämme talousarvioon ottamista vähintään 50.000 euron määräraha odotetun kaupunkipyörätoiminnan pikaiseksi käynnistämiseksi Koillis-Helsingissä."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä. Lausunto on valmisteltu yhteistyössä HKL:n kanssa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Ilari Heiska, liikenneinsinööri: 310 37220

ilari.heiska(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite 13032019 Laaksonen Heimo

2

Kaupunkipyöräasemien laajentaminen Pohjois-Helsinkiin

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566