Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2019

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

20.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 389

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran ym. talousarvioaloitteesta koskien määrärahan myöntämistä lumen mereen kippaamisen lopettamiseksi

HEL 2019-003296 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Pekka Isoniemi, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38414

pekka.isoniemi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hernesaari on ainoa lumenvastaanottopaikka, jossa lunta kaadetaan suoraan mereen. Lumenvastaanoton käyttöehtona on, että vastaanottopaikalle saa tuoda vain puhdasta lunta.

Mereen kaadettava lumi sisältää hiekoitussepeliä, joka muodostaa suurimman osan mereen päätyvästä kiintoaineesta. Lumeen sekoittuu myös kaukolämpölaitosten ja pienpolton aiheuttamaa nokea, nastarenkaiden asfaltista irrottamaa kivipölyä ja bitumia, autonrenkaista irtoavia nastoja ja mikromuovia sekä autojen pakokaasujen palamishiukkasia. Lisäksi lumen mukana mereen päätyy kadulle heitettyä roskaa ja eläinten jätöksiä.

Keväällä 2019 tehdyn rantaroskainventoinnin perusteella viime talven lumen mereen kippaus ei ole aiheuttanut poikkeavaa roskaantumista verrattuna talviin, jolloin mereen on kipattu hyvin vähäinen määrä lunta.

Kaupunkiympäristön toimiala on hyvin tietoinen siitä, että lumen merivastaanotto ei ole ympäristön kannalta ongelmatonta. Ympäristövaikutusten vähentämiseksi Hernesaaren kippauslaiturin vierustalla merenpohjaa ruopataan sinne laskeutuneen kiintoaineen poistamiseksi. Toimenpiteellä poistetaan pohjaan kertynyt hiekoitushiekka ja muuta roskaisuutta. Veteen mahdollisesti sekoittuneisiin epäpuhtauksiin ei valitettavasti pystytä nykyisillä menetelmillä vaikuttamaan.

Hernesaaren lumenvastaanottopaikan merkitys on suuri Helsingin kantakaupungin katujen talvihoidon kannalta – ilman Hernesaaren lumenvastaanottotoimintaa katujen liikennöitävyyttä ja turvallisuutta ei olisi pystytty varmistamaan viime talven kaltaisissa poikkeusolosuhteissa.

Hernesaaren merivastaanottoa tarvitaan vielä useita vuosia. Siirtymäkauden aikana kantakaupungin alueelle luodaan uudenlainen kapasiteetiltaan riittävä lumen loppukäsittelyn kokonaisratkaisu. Merivastaanoton jatkamiselle ei tällä hetkellä ole viranomaisten taholta estettä.

Hernesaaren merkitys on tällä hetkellä välttämätön toimivan kaupungin edellytysten varmistamiseksi. Toimialan parhaillaan käynnissä olevat lumilogistiikan ja lumenkäsittelyn kehittämishankkeet tuovat osaltaan uusia ratkaisuja meren roskaantumisen vähentämiseksi. Hernesaaren lumen merivastaanoton lopettaminen ei ole kuitenkaan mahdollista, ennen kuin suuremman kapasiteetin tekninen ratkaisu on selvitetty, linjattu ja toteutettu korvaamaan nykyisen merivastaanoton kapasiteetin.

Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala kehittää yhdessä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kanssa lumenkäsittelyyn liittyviä käytäntöjä. Tänä keväänä on käynnistetty lumenkäsittelyä koskeva innovaatiokilpailu, jonka avulla etsitään uusia ratkaisuja muun muassa ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Lumen mereen kaadon ympäristövaikutuksiin kehitetään uusia menettelyitä. Tavoitteena on, että em. innovaatiokilpailusta saadaan toimivia ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja, joita voidaan soveltaa Hernesaaressa.

Pitkän aikavälin tavoitteena kaupunkiympäristön toimiala tulee esittämään parhaillaan valmisteltavana olevassa lumenkäsittelyn periaatteissa lumen mereen kaadosta luopumista.

Lumen hävittäminen kantakaupungin alueella tulee perustumaan tekniseen ratkaisuun. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että siirtymäkauden jälkeen lumen mereen kaadosta pystytään luopumaan. Ennen lumen mereen kaadosta luopumista joudutaan tarkastelemaan erilaisia teknisiä lumen hävittämisratkaisuja, niiden energiatarvetta ja lumenkuljetuksen vaatimaa konekaluston määrää. Samalla seuraamme Oslon ja Tukholman kaupunkien kehitystyötä sekä Pietarin lumensulatusasemien toimivuutta.

Kaupunkiympäristön toimiala tekee selvityksen lumensulatusasemien perustuvan ratkaisun toimivuudesta kantakaupungin alueella. Selvityksessä tarkastellaan lumensulatusaseman ympäristövaikutuksia sekä teknisten ratkaisujen soveltuvuutta, kuten sulattamiseen tarvittavan lämmön saantia ja haitta-aineiden puhdistamista sulamisvesistä sekä vesien mereen johtamista. Työssä optimoidaan lumenkuljetusmatkat, sulatusasemien määrä, pienempien sulatusyksiköiden tarve sekä kantakaupungin lumenlähisiirron tarvitsemat tilat sekä riittävän lumen varastointi- ja hävittämiskapasiteetin mitoitus.

Tämän kokonaistarkastelun perusteella kaupunkiympäristön toimiala tulee esittämään ratkaisun lumen mereen kaadon lopettamiseksi.

Lisäksi tulevan syksyn aikana kaupunkiympäristön toimialalla käynnistyy selvitys lumensulatuksen edellytyksistä Helsingissä. Selvityksen arvioidaan valmistuvan keväällä 2020. Tämän perusteella päätetään mahdollisesta lumensulatusaseman hankesuunnittelun käynnistämisestä.

Selvitysvaiheet rahoitetaan kaupunkiympäristön toimialan käyttömäärärahoista. Selvitysten laatiminen ei vaadi lisämäärärahaa vuonna 2020. Selvitysten valmistuttua linjataan tuleva ratkaisu ja mahdollisen hankesuunnittelun aikana tehdään tarkemmat kustannuslaskelmat. Vasta tämän jälkeen on mahdollista arvioida ja varata tarvittavat investointimäärärahat.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaara ja 3 muuta valtuutettua ovat tehneet 13.3.2019 seuraavan talousarvioaloitteen:

”Me allekirjoittaneet Helsingin kaupungin valtuutetut esitämme, että kaupunkiympäristön toimialalle myönnetään määräraha, jolla se valmistelee ja hankkii paikan ja välineistön niin, että lunta voidaan käsitellä niin, että sitä ei tarvitse kipata mereen.”

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt talousarvioaloitteesta kaupunkiympäristölautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Pekka Isoniemi, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38414

pekka.isoniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite - Sirpa Asko-Seljavaara

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566