Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2019

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

26.02.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 92

Kestävän kaupunkiliikkumisen seuranta - SUMP-indikaattorit

HEL 2019-001349 T 08 00 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti merkitä tiedoksi tutkimuksen, joka käsittelee Helsingin kestävän kaupunkiliikkumisen seurantaa kansainvälisillä SUMP-indikaattoreilla.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli liikenneinsinööri Jari Rantsi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Jari Rantsi, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37215

jari.rantsi(a)hel.fi

Liitteet

1

SUMP indikaattorit

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunki on sitoutunut edistämään toiminnassaan kestävää liikkumista. Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelmassa (SUMP) kuvatun jatkuvan suunnitteluprosessin ja ohjelman 14.5.2017. 

Yhtenä tärkeänä osana kestävän liikkumisen edistämistä on sen seuranta. Tässä työssä on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa Helsingissä kestävän liikkumisen indikaattorityökalu, jonka on kehittänyt WBCSD (World business council for sustainable development). Hankkeessa kehitetty mittaristo sisältää yhteensä 19 indikaattoria ja ne kattavat kaikki kestävyyden kolme ulottuvuutta, ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Indikaattorien avulla voidaan arvioida kaupungin liikennejärjestelmää kokonaisuutena sekä arvioida mitkä ovat liikennejärjestelmän mahdolliset vahvuudet ja heikkoudet.

Euroopan komissio on hyväksynyt käytettävät indikaattorit. Vuoden 2018 lopulla alkoi EU:n rahoittama hanke SUMI (Sustainable mobility indicators), jossa myös Helsinki on mukana. Hankkeen tavoitteena on WBCSD:n indikaattorityökalun ja indikaattorien jatkokehitys siten, että saadaan entistä luotettavammat mittarit kestävän liikkumisen mittaamiseen. Näin mahdollistetaan myös eurooppalaisten kaupunkien parempi vertailu sekä parhaiden käytäntöjen jakaminen eri kaupunkien välillä.

Mittaristo on laadittu siten, että se olisi käytettävissä kaupungeissa ja kaupunkiseudulla eri puolilla maailmaa. Tuloksia tarkasteltaessa tuleekin huomioida, että työkalu on tarkoitettu käytettäväksi hyvin erilaisissa kaupunkiympäristöissä. Vaikka työkalu antaa Helsingille useilla indikaattorin osa-alueilla parhaan mahdollisen arvosanan on huomattava, että Helsinki on itse asettanut näille osa-alueille vielä tiukempia tavoitteita.

Indikaattorien laskemiseksi on kehitetty verkkotyökalu, jonka avulla tässä työssä raportoidut tulokset on laskettu. Laskennan taustalla on erilaisissa kaupungeissa testattu menetelmä. Osa mittareista on mitattavia ja osa perustuu laadullisiin kyselytutkimuksiin. Helsingin osalta käytettävät luvut on kerätty eri lähteistä, mikä on tuonut haasteita tiedon hyödynnettävyyteen työkalussa. Jatkossa tulisikin kehittää tiedon hankintamenetelmiä Helsingissä, sekä vaikuttaa työkalun kehitykseen siten, että se paremmin huomioisi eri kaupungeissa erilaisilla menetelmillä raportoidun tiedon.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Jari Rantsi, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37215

jari.rantsi(a)hel.fi

Liitteet

1

SUMP indikaattorit

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566