Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2019

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

15.01.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 15

Kaupunkiympäristön toimialan alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön perimät maksut ulkoilmatapahtumista sekä tapahtumiin liittyvät yleiset ehdot 1.2.2019 alkaen

HEL 2018-013206 T 02 05 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti vahvistaa kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalveluiden alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön hallinnoimilla kaupungin alueilla järjestettävistä ulkoilmatapahtumista perittävät maksut ja yleiset ehdot.

Maksuissa noudatetaan liitteen 1 mukaista hinnastoa. Kaupunkiympäristölautakunta päätti, että mikäli liite 1 ei sisällä ulkoilmatapahtumalle soveltuvaa hintaa, alueidenkäyttö-tiimin päällikkö voi määrittää maksun voimassa olevaa hinnastoa tapauskohtaisesti soveltaen.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta oikeuttaa alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön alueidenkäyttö-tiimin päällikön tekemään ulkoilmatapahtumien järjestämistä koskeviin alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön tekemiin yleisiin ehtoihin (liite 2) vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päätti kumota tässä esityksessä olevien maksujen osalta yleisten töiden lautakunnan 11.11.2014 (431 §) vahvistaman Yleisten alueiden käytöstä veloitettavat maksut 1.4.2015 alkaen päätöksen maanvuokrauksen ja/tai muun alueen tai rakenteen luovuttamisen osalta 1.2.2019 lukien.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Iiro Grönberg, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37192

iiro.gronberg(a)hel.fi

Markku Leijo, asukas- ja yrityspalvelupäällikkö, puhelin: 310 34159

markku.leijo(a)hel.fi

Liitteet

1

Tapahtumien maksut ja periaatteet

2

Ulkoilmatapahtumien yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yleistä

Kaupunginvaltuuston 3.5.2017 § 206 hyväksymän Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 § mukaan toimialalautakunta valvoo, että toimialan toiminta on kaupunkistrategian ja talousarvion sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden mukaista. Hallintosäännön 10 luvun 1 §:ssä on säädetty, että toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy ne perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, momentin 3 kohdan 6 mukaisesti hallintaoikeutensa puitteissa maa-alueiden, tilojen ja laitteiden vuokralle antamisesta sekä muusta käyttöön luovuttamisesta kerrallaan enintään 10 vuoden ajaksi samoin kuin toistaiseksi, jos vuokrasuhde on sovittu päättyväksi enintään kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Lisäksi hallintosäännön 10 luvun 1.3 §:n kohdan 1 mukaisesti toimialalautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista.

Kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalveluiden alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikkö vastaa toimialan hallinnassa olevien alueiden vuokrauksesta ja muusta käyttöön luovuttamisesta tapahtumia varten.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 15.5.2018 § 238 edellä mainituista maksuista, ja että ulkoilmatapahtumista perittävät maksut päätetään lautakunnassa erikseen.

Ulkoilmatapahtumissa noudatettavat periaatteet, yleiset ehdot ja maksut on päätetty edellisen kerran yleisten töiden lautakunnan päätöksellä 11.11.2014 (§ 431) siten, että yleisten töiden lautakunnan päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin kauintaan 31.12.2018 asti. Edellä mainittua lautakunnan päätöstä noudatetaan ulkoilmatapahtumista perittävien maksujen osalta siihen asti, kunnes kaupunkiympäristölautakunta on vahvistanut uuden hinnaston.

Keskeisimmät muutokset voimassa olevaan hinnastoon

Ulkoilmatapahtumien hinnat

Vyöhykeperusteista hinnastoa on yksinkertaistettu korvaamalla neliöperusteinen hinnoittelu maapohjan rakenteeseen (kova/pehmeä) perustuvalla kiinteällä hinnoittelulla. Kovapintaiset alueet (esim. asfaltti, kivi, hiekka) kestävät paremmin kulutusta kuin hoitoa vaativat pehmeäpintaiset alueet (esim. puistot, nurmialueet ja vastaavat).

Ulkoilmatapahtumien maksuluokkien vyöhykeperusteisuus on pidetty ennallaan, koska sen katsotaan tasa-arvoistavan kaupungin tapahtumallisuutta sekä myötävaikuttavan kaupunginosaidentiteetin vahvistumiseen myös kaupungin reuna-alueilla.

Kiinteähintaisten tapahtuma-alueiden maksut pysyvät ennallaan lukuun ottamatta Mauno Koiviston aukiota, Rautatientorin pieniä lohkoja ja Töölönlahden B-lohkoa, joiden hintaa on tarkistettu alaspäin. Töölönlahden nurmipintaisen C-lohkon hintaa on tarkistettu hieman ylöspäin. Ajantasaiset tapahtuma-aluekortit ovat nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Promootioiden eli lyhytkestoisten mainos- ja markkinointitapahtumien erillisestä hinnoittelusta on luovuttu. Promootioiden hinnoittelussa noudatetaan jatkossa ilmaistapahtumien hintaa. Perusteena yhdistämiselle on molempien tapahtumatyyppien avoin luonne sekä lupaprosessin sujuvoittaminen. Lisäksi on luovuttu ulkoilmatapahtumien kestoon liittyvästä erillisestä hinnoittelusta.

Paljon yleistä aluetta käyttävät suuret kulttuuri- ja urheilutapahtumat on erotettu omaksi maksuluokakseen. Tämän tarkoituksena on yhtenäistää suurten tapahtumien hinnoittelua ja sujuvoittaa niihin liittyviä lupaprosesseja. Suurilla tapahtumilla voi olla merkittäviä vaikutuksia alueen yleiseen käyttöön ja ne saattavat aiheuttaa vaikutuksiltaan laajoja tilapäisiä liikennejärjestelyjä.

Tapahtuman rakennus- ja purkupäivistä veloitetaan tapahtuma-aluekohtaisesta maksusta 50 %. Jatkossa tämä koskee myös suljettuja tapahtumia. Tämä alennusperuste ei kuitenkaan koske uutta Suuret pääsymaksulliset kulttuuri- ja urheilutapahtumat -maksuluokkaa.

Sirkuksista, tivoleista, benji-hyppylaitteista ja vastaavista peritään sama hinta maksuvyöhykkeestä riippumatta. Näiden hinta on asetettu vastaamaan maksuvyöhykkeen 3 hintaa, joka on 250 euroa/vrk + alv.

Varaus- ja peruutusehdot

Alueenkäytön kesto vaikuttaa tapahtuman peruutusehtoihin. Mitä pidempikestoinen aluevaraus, sitä aiemmin aluevaraus tulee peruuttaa, jotta siitä ei aiheudu tapahtumajärjestäjälle kuluja. Mikäli peruutus myöhästyy, peritään maksu, joka on suuruudeltaan 50% aluevuokrauksen kokonaishinnasta.

Alennusperusteet ja maksuttomuus pysyvät ennallaan

Alennus- ja maksuttomuusperiaatteet pysyvät joitakin vähäisiä täsmennyksiä lukuun ottamatta ennallaan. Yleishyödylliset tapahtumat ovat edelleen lähtökohtaisesti maksuttomia.

Yhteenveto

Ulkoilmatapahtuvia koskeva ehdotus toteuttaa kaupunkistrategian tavoitetta maailman toimivimmasta kaupungista. Esityksessä pyritään tasapuolisuuteen, hinnoittelun läpinäkyvyyteen, kaupungin elävöittämiseen ja tapahtumamyönteisyyteen. Lisäksi hinnoittelun yksinkertaistaminen sujuvoittaa ulkoilmatapahtumia koskevia prosesseja ja nopeuttaa tapahtumapäätösten läpimenoaikoja.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Iiro Grönberg, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37192

iiro.gronberg(a)hel.fi

Markku Leijo, asukas- ja yrityspalvelupäällikkö, puhelin: 310 34159

markku.leijo(a)hel.fi

Liitteet

1

Tapahtumien maksut ja periaatteet

2

Ulkoilmatapahtumien yleiset ehdot

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunkiympäristölautakunta

Tiedoksi

Kanslia, Sanna-Mari Jäntti

Kanslia, Viestintäosasto, Markkinointi, Päivi Munther

KYMP, PALU, AYP, AKV, Iiro Grönberg

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566