Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2019

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

15.01.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 10

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Johanna Nuortevan ym. valtuustoaloitteesta koskien koulujen pihojen kartoitusta ja tarvittavien parannusehdotuksien laatimista

HEL 2018-009103 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Anni Sinnemäki: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Lotta Hakanpää, projektiasiantuntija, puhelin: 310 21397

lotta.hakanpaa(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristön toimiala vastaa kiinteistöjen ulkoalueiden hoitamisesta ja valvomisesta, ja toimialan ylläpitopalvelun tehtäviin kuuluvat toimitilojen ylläpidon ja kiinteistönhoidon järjestäminen, valvonta ja kunnossapito. Kaupungin hallinnassa olevien kiinteistöjen tulee tarjota terveelliset ja turvalliset puitteet päivähoidon ja koulutuksen järjestämiselle.

Koulujen pihoja on pyritty kehittämään myös muun muassa vuosina 2012-2015 järjestetyssä Inspiroivat koulupihat ja -luokat osana laadukasta iltapäivätoimintaa -hankkeessa, jonka tarkoituksena oli luoda toimivia koulujen piharatkaisuja iltapäivätoiminnassa olevien lasten vapaan ja ohjatun ulkoliikunnan edistämiseksi. Liikkuva koulu -ohjelman tueksi vuosina 2015-2018 kehitettiin Lähiörahastohankkeena Aktiiviset koulupihat toiminnallisen koulupäivän tukena. Kaupunkiympäristön toimiala on myös antanut lausunnon Karhuvaara ym. valtuustoaloitteeseen koskien marjapensaiden ja hedelmäpuiden istuttamista koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten pihoille. Lausunnossa ehdotettiin pilottihankkeen järjestämistä, jossa esimerkiksi koulujen pihoille olisi mahdollista istuttaa marjapensaita ja hedelmäpuita piha-alueiden viihtyvyyden lisäämiseksi.

Vuoden 2019 talousarvioon on myös lisätty investointimäärärahoja 2,5 miljoonaa euroa liikuntapaikkarakentamiseen. Tarkoituksena on kehittää kymmentä koulupihaa liikkumiseen innostavaksi. Kunnostustoimenpiteistä tehdään aikataulutettu suunnitelma, jossa huomioidaan välituntiliikkumisen, oppituntien, iltapäivätoiminnan ja harrastuskäytön tarpeet sekä lasten, nuorten ja perheiden omatoimisen käytön edellytykset myös koulupäivien ulkopuolella.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Johanna Nuorteva ja 23 muuta valtuutettua ovat tehneet 29.08.2018 seuraavan valtuustoaloitteen:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsinki kartoittaa koulujen pihojen tarjontaa ja kartoituksen pohjalta laaditaan kehittämissuunnitelma, jotta kaikilla koulujen pihoilla olisi toimintaan ja liikuntaan kannustavia rakennelmia ja esimerkiksi pihamaalauksia.

Helsingissä on koulujen pihoja, joissa ei ole muuta kuin asfalttia ja mahdollisesti hiekkakenttä. Olisi tärkeää, että esimerkiksi maahan tehtävillä maalauksilla kannustetaan leikkiin ja liikuntaan. Kaikilla koulun piha-alueilla olisi hyvä olla esimerkiksi keinu, kiipeilyteline ja koripallokori.

Helsingin koululaiset ovat tällä hetkellä hyvin eriarvoisessa asemassa keskenään ja monilla koulujen pihoilla onkin erilaisia liikuntaan ja leikkiin kannustavia rakennelmia ja maalauksia. Tavoitteena kaupungissa pitäisi olla, että yhdenkään alakoululaisen lapsen ei tarvitsisi todeta: “Välitunnit on päivän tyhmintä aikaa. Koulun pihalla ei ole mitään tekemistä ja siellä on niin ahdasta, että ei voi edes leikkiä hippaa, kun törmää toisiin. Olisi tosi kiva, jos voisi välillä vaikka kiipeillä ja keinua tai jos meillä olisi vaikka hyppynaruja.”

Liikunnan lisääminen koulupäiviin on keskeinen tavoite. On tärkeää, että koulujen pihat tukevat siihen, että välitunneilla on monipuolisia mahdollisuuksia leikkiin ja liikuntaan. Pihan varustelutason on vastattava koulujen oppilaiden määrää. Toimivat koulujen pihat ovat alueen lasten ja nuorten käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin ja siten parhaimmillaan tärkeä investointi lasten ja nuorten liikuntaan ja hyvinvointiin."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.12.2018 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Lotta Hakanpää, projektiasiantuntija, puhelin: 310 21397

lotta.hakanpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorteva Johanna Aloite Kvsto 29082018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566