Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

05.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 304

Pakilan ja Tuomarinkylän aluesuunnitelma

HEL 2017-012906 T 10 05 01

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Anni Tirri ja suunnitteluvastaava Tiina Saukkonen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Pöydällepanoehdotus:
Risto Rautava: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anni Tirri, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

Heikki Takainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38448

heikki.takainen(a)hel.fi

Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava, puhelin: 310 38508

tiina.saukkonen(a)hel.fi

Tuuli Ylikotila, luontoasiantuntija, puhelin: 310 38540

tuuli.ylikotila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Pakilan ja Tuomarinkylän aluesuunnitelman vuosille 2018−2027 ohjeellisena noudatettavaksi.

Esittelijän perustelut

Aluesuunnitelmassa esitetään yleisten katu- ja viheralueiden ylläpidon, peruskorjauksen ja yleisillä viheralueilla sijaitsevien palveluiden tavoitetaso sekä toimenpidetarpeet. Päämääränä on yleisten alueiden turvallisuuden, kestävyyden, toimivuuden, esteettömyyden ja viihtyvyyden parantaminen. Toimenpidetarve-esityksissä ja hankkeiden valinnassa on otettu huomioon asukkailta tullut palaute ja kehittämisehdotukset, kunnossapidon vaatimukset sekä alueen ominaispiirteet ja arvot.

Pakilan ja Tuomarinkylän aluesuunnitelmassa on esitetty seuraavan kymmenen vuoden aikana toteutettavaksi viisi hanketta, joista neljä on katu- ja viheralueille sijoittuvaa uudisrakentamis- ja peruskorjaushanketta. Viidentenä hankkeena esitetään Haltialan ja Niskalan alueen kehittämishanketta, jossa pureudutaan tarkemmin muun muassa alueen reitistön, saapumisen ja opastamisen kehittämiseen yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Esitettävät uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeet ovat:
1. Välitalontien alueen katujen ja Taulutien peruskorjaus
2. Pyöräilyn ja jalankulun turvallisuuden parantamiskohteet eri puolilla suunnittelualuetta
3. Portaiden peruskorjaus, kahdet portaat
4. Näsinojan-Tuomarinkylänojan kunnostus ja kehittäminen

Suunnittelualue

Suunnittelualue sijaitsee Helsingin pohjoisessa suurpiirissä. Alue muodostuu Pakilan ja Tuomarinkylän kaupunginosista. Alue rajautuu pohjoisessa ja idässä Vantaanjokeen, etelässä Oulunkylän ja lännessä Kaarelan kaupunginosiin.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1 480 hehtaaria, joista kaavanmukaisia katualueita on noin 139 hehtaaria ja viheralueita noin 883 hehtaaria. Viheralueista rakennettuja puistoja on noin 28 hehtaaria, peltoa noin 267 hehtaaria, niittyalueita noin 56 hehtaaria ja metsäalueita noin 434 hehtaaria. Vuonna 2016 alueen väkiluku oli 19 381 asukasta.

Vuorovaikutus

Aluesuunnitelman laatiminen käynnistyi alkuvuodesta 2017 lähtötietojen kokoamisella ja käyttäjäkyselyllä, joka toteutettiin helmi-maaliskuun vaihteessa 2017 Kerro kartalla -sovelluksen avulla. Kyselyyn vastasi 235 henkilöä ja karttamerkintöjä tehtiin reilu 2 600 kappaletta.

Asukastilaisuudet järjestettiin huhtikuussa 2017 ja niiden sisältö pohjautui käyttäjäkyselyn tuloksiin. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 70 henkilöä.

Aluesuunnittelussa pyritään osallistamaan myös alueen lapsia ja nuoria kutsumalla alueen koulut mukaan suunnitteluun. Pakilan ala-asteen koulun 5 C -luokka osallistui suunnitteluun laatimalla ryhmätöinä kartta- ja kuvaesitykset lähiympäristöstään.

Suunnitelmaluonnos oli esillä ja kommentoitavana sähköisesti Kerro kantasi -sovelluksessa ja kaupungin verkkosivuilla marraskuussa 2017 jolloin suunnittelijat olivat myös tavattavissa alueella luonnoskarttojen äärellä. Toinen tilaisuuksista oli yhteinen alueella käynnistyneen asemakaavahankkeen kanssa.

Suunnitelma-alueen strateginen tavoite

Suunnittelualueen laaja Keskuspuistosta ja Helsinkipuistosta koostuva pohjoisosa on monen sekä kulttuurisen että ekologisen arvon keskittymä. Pakilan ja Tuomarinkylän kaupunginosien identiteetti koostuu laajoista ja yhtenäisistä viljelyalueista, metsäalueista sekä matalasta rakennuskannasta sisäisine viherverkostoineen.

Osa-alueiden kehittämisessä huomioidaan niiden ominaispiirteet ja arvot, kuten monimuotoisuus, ainutlaatuisuus ja edustavuus, vesitalous sekä sosiaaliset arvot. Verkostojen kehittämisessä huomioidaan ihmisten liikkumisen eri muodot, eläinten ja veden liikkumisen sekä kasvien lisääntymisen mahdollistaminen. Helsinkipuiston ja Keskuspuiston välisiä virkistysyhteyksiä kehitetään ja ylläpidetään kaikkina vuodenaikoina. Alueen tila- ja viljelyhistorian tulee näkyä alueella jatkossakin.

Pakilan ja Tuomarinkylän lähi- ja ulkoilumetsiä hoidetaan suunnitelmakaudella alueiden ulkoilu- ja virkistysarvojen sekä asumis- ja käyttöturvallisuuden ylläpitämiseksi. Metsäalueiden erityiset maisema- ja luontoarvot turvataan hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Ikääntyvien ja heikentyneiden kuusivaltaisten metsäalueiden pienipiirteinen ja vaiheittainen uudistaminen on ajankohtaista aloittaa osalla metsäalueita suunnitelmallisesti, koska muuten riskit hallitsemattomaan puiden kaatumiseen kasvavat huomattavasti. Poistettavien puiden tilalle suunnitellaan uudet istutukset alueiden metsäisyyden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa. Keskuspuiston aluetta hoidetaan oman, erillisen Keskuspuiston luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelman mukaisesti. Tämä tarkempi hoitosuunnitelma tullaan laatimaan osa-alueittain vuorovaikutteisesti vuonna 2018 valmistuvan Keskuspuiston luonnon- ja maisemanhoidon yleissuunnitelman pohjalta aluesuunnitelmassa tehdyt kokonaistarkastelut huomioiden.

Avoimia niitty- ja peltoalueita hoidetaan ja ylläpidetään vuosittaisella hoidolla osana arvokkaan kulttuurimaiseman ylläpitoa ja kehittämistä. Niillä esiintyvät harvinaiset eliölajit ja biotoopit huomioidaan hoidon yhteydessä.

Aluesuunnitelmassa määritellyt luonnonhoidon tavoitteet ja tarpeet ohjaavat seuraavassa suunnitteluvaiheessa laadittavan Pakilan luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelman sekä maisemapeltojen ja niittyjen hoito-ohjelmien tekemistä.

Rahoitustarve ja suunnitelman kustannukset

Pakilan ja Tuomarinkylän aluesuunnitelmassa esitettyjen hankkeiden kustannusarvio on noin 1,6 miljoonaa euroa (alv. 0 %). Metsäisten alueiden hoitotoimenpiteet ja niiden kustannustarve määritellään seuraavalla suunnittelutasolla. Suunnitelmassa esitettävästä Haltialan ja Niskalan alueen kehittämishankkeesta on esitetty suunnittelukustannusarvio. Aluesuunnitelmassa esitettävistä peruskorjaus- ja uudisrakentamishankkeista laadittiin hankeohjelmat, joissa on hankkeiden tavoitteiden ja laatutason määrittely, sekä kustannuslaskelmat hankeosalaskennan tarkkuudella.

Aluesuunnitelma suunnittelutyökaluna

Aluesuunnitelmat ovat kaupunkiympäristön toimialan työväline yleisten alueiden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi koko Helsingin alueella. Suunnitelmassa määritellään nykytila-analyysin ja vuorovaikutuksen pohjalta alueen kehittämis- ja kunnostamistarpeet seuraavalle kymmenvuotiskaudelle. Aluesuunnitelmat ovat katu- ja viheralueiden omaisuudenhallinnan työkalu joka mahdollistaa alueiden kehittämisen tasapuolisesti koko kaupungissa. Aluesuunnittelutasoa seuraa kunnostushankekohteiden tarkempi suunnittelu katu- ja puistosuunnitelmien ja hoidon osalta luonnon- ja maisemanhoidonsuunnitelmien muodossa. Suunnitelmat tullaan laatimaan vuorovaikutteisesti asukkaiden, yhdistysten, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anni Tirri, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

Heikki Takainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38448

heikki.takainen(a)hel.fi

Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava, puhelin: 310 38508

tiina.saukkonen(a)hel.fi

Tuuli Ylikotila, luontoasiantuntija, puhelin: 310 38540

tuuli.ylikotila(a)hel.fi

Liitteet

1

Pakilan ja Tuomarinkylän aluesuunnitelma suunnitelmaselostus

2

Aluekortit

3

Lumilogistiikkaselvitys

4

Ekosysteemipalveluiden teemakartat

5

Vuorovaikutusaineisto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Hallinto- ja lakipalvelut/tietopalvelut/Piia Stenfors

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566