Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

10.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 186

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan, rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden tilapalveluiden yritysvuokrausyksikön päällikön viran täyttämispäätöksestä

HEL 2017-012796 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, joka koskee kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet-palvelukokonaisuuden teknisen johtajan päätöstä 16.02.2018 (18§), kaupunkiympäristön toimialan, rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden tilapalveluiden yritysvuokrausyksikön päällikön viran täyttämisestä.

Perustelut

Valintamenettely ja viran kelpoisuusvaatimukset

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet-palvelukokonaisuuden tekninen johtaja on tehnyt 16.02.2018 (18§) päätöksen palvelukokonaisuuden tilapalveluiden yritysvuokrausyksikön päällikön viran täyttämisestä 1.3.2018 lukien 4000 euron tehtäväkohtaisesta palkasta määräytyvin palkkaeduin.

Virka on ollut julkisesti haettavana 24.11.-15.12.2017. Ilmoittautumisaika päättyi 15.12.2017. Hakuilmoitus on julkaistu kaupungin sähköisessä rekrytointi-palvelussa ja Helsingin Sanomissa.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemus johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimuksena on hyvä suomen kielen ja tyydyttävä ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito. Hakuilmoituksen mukaan arvostetaan vankkaa kokemusta yksikön toimialalla sekä kokemusta hallinto- ja johtotehtävistä, hyviä yhteistyötaitoja ja valmiutta organisaation kehittämiseen ja johtamiseen muutostilanteessa sekä kokemusta rakentamisalan eri tehtävistä.

Yksikön päällikön viran tehtävänä on johtaa yksikköä, jonka tehtäviin kuuluvat osaketilojen, kaupungin aravavuokratalojen ja asumisoikeustalojen liiketilojen sekä suoraan omistettujen rakennusten ja tilojen vuokraus. Yksikön tehtäviin kuuluu myös rakennusten myynti ja myyntiin liittyvän päätöksenteon valmistelu.

Virkaa täytettäessä tulee varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakuajan kuluessa virkaan ilmoittautui yhteensä 21 henkilöä. Kaksi hakijoista perui hakemuksensa.  Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin 4 henkilöä.  Haastattelijoina toimivat tilapalvelupäällikkö **********

Oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimukset ja perustelut päätöksen oikaisemiseksi

Virkaa hakenut ********** on tehnyt kaupunkiympäristölautakunnalle 26.2.2018 oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessaan ********** toteaa, että tehtävään valitun kelpoisuus ei ole riittävä. ********** mukaan valinnassa ei myöskään ole tullut esille toimialalla saatua kokemusta tai rakennusalan monipuolista kokemusta.

Ansiovertailu

Kunnan viranomaisella on lähtökohtaisesti laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Tälle harkintavallalle asettavat rajoja perustuslain mukaiset virkanimitysperusteet ja laissa erikseen säädetyt syrjintäkiellot.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Perustuslakia koskevan hallituksen esityksen (HE 1/1998 vp) perustelujen mukaan perustuslain nimitysperusteista taito tarkoittaa lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja, kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja ja viran hoidon kannalta merkityksellisiä asioita ja nuhteetonta käytöstä.

Hakijoita perustuslain 125 §:n 2 momentin perusteella vertailtaessa nimitysperusteita on arvioitava kokonaisuutena, jossa koulutuksen ja työkokemuksen ohella tulee ottaa huomioon myös hakijan viran hoitamisen kannalta merkitykselliset henkilökohtaiset ominaisuudet.

Virantäyttöön kuuluu myös harkintavaltaa. Nimitysperusteiden soveltamisen yhteydessä harkintavalta ilmenee mm. viranomaisen oikeutena määritellä viran työtehtävät, painottaa nimitysperusteita tehtävien mukaisesti sekä päättää siitä, mikä merkitys viranhaltijoiden erilaisille ansioille on annettava.

Yritysvuokrausyksikön päällikön valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Tilapalvelut haki nimenomaan henkilöä, jolla on laaja käsitys tilojen vuokrauksesta ja asiakaspalvelutyöstä. Valinnassa on painotettu johtamiskokemusta sekä kokemusta vuokraus- ja myyntitehtävistä. Valintapäätös perustuu viranhakuilmoituksessa esiin tuotuihin viran kelpoisuusehtoihin sekä viran menestyksellisen hoitamisen edellytyksenä oleviin vaatimuksiin. Haastatteluissa on saatu syventävää tietoa hakijoiden työkokemuksesta, taidoista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Tehtävään valitulla on laajin kokemus vuokraus- ja myyntitehtävistä. Lisäksi hänellä on pitkäaikainen kokemus johtamistehtävistä sekä tehtävän edellyttämää kykyä vastata vaativasta tehtävästä itsenäisesti, kehittämishakuisesti ja monipuolisesti.

Soveltuva korkeakoulututkinto

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan virkaan valitun koulutus ei ole vaadittu soveltuva korkeakoulututkinto.

Korkeakoulujen järjestelmästä annetun asetuksen (464/1998) 10 §:n mukaan, kun julkiseen virkaan tai tehtävään vaaditaan korkeakoulututkinto, korkeakoulussa suoritettu tutkinto, korkeakoulun loppututkinto tai alempi korkeakoulututkinto, tämän kelpoisuusvaatimuksen täyttää henkilö, joka on suorittanut alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon taikka ammattikorkeakoulututkinnon, lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon.

Laissa ei ole nimenomaisia määräyksiä soveltuvan tutkinnon käsitteestä, joten viranomainen voi harkita, mikä tutkinto olisi soveltuva. Oikeuskirjallisuudessa on pidetty suositeltavana, ettei kelpoisuusvaatimuksia sidota tiukasti tiettyyn tutkintonimikkeeseen, ellei sitä ole laissa määritelty. Tutkinnon soveltuvuuden ja vastaavuuden ensisijaisena arviointiperusteena tulee olla tutkinnon sisällön vastaavuus virkatehtävien edellyttämiin tietoihin ja taitoihin. Kauppatieteen maisterin tutkinto täyttää soveltuvan korkeakoulututkinnon kriteerin.

Johtopäätökset

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt seikkoja, joiden perusteella päätöstä voitaisiin pitää epätarkoituksenmukaisena.

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet-palvelukokonaisuuden teknisen johtajan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, tekninen johtaja ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös muutenkaan ole lainvastainen.

Tilapalveluiden yritysvuokrausyksikön viran täyttömenettelyssä hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä muut ansiot on arvioitu asianmukaisesti ja virkaan on valittu viran hoitamiseen parhaat edellytykset omaava henkilö. Tekninen johtaja ei ole päätöstä tehdessään toiminut perustuslain, yhdenvertaisuuslain, kunnallisen viranhaltijalain, hallintolain eikä tasa-arvolain vastaisesti.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Marjaana Santala, lakimies, puhelin: 310 34108

marjaana.santala(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Virkaan valittu

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimuksen yleiset edellytykset

Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.

Oikaisuvaatimus tehdään 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus tulee tehdä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on hakenut kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden tilapalveluiden yritysvuokrausyksikön  päällikön virkaa, joten hänellä on ollut oikeus tehdä asiassa oikaisuvaatimus. Kaupunkiympäristön toimialan teknisen johtajan päätös 16.02.2018  (18§) on lähetetty hakijalle tiedoksi e-kirjeenä 17.02.2018 ja oikaisuvaatimus on saapunut 26.02.2018, joten oikaisuvaatimus on tehty määräajassa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Marjaana Santala, lakimies, puhelin: 310 34108

marjaana.santala(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Oikaisuvaatimus 26.2.2018

2

Päätös 16.02.2018 (18§)

3

Haastateltujen vertailu ja perustelut

4

Työpaikkailmoitus, työavain 6-251-17

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Virkaan valittu

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Rya/Tila/Grundström

Hatu/Hala/Santala

Hatu/Hepa/Lappalainen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566