Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

20.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 160

Hankintaoikaisuvaatimus rakennuttaminen -palvelun infrayksikkö 1-yksikön päällikön 29.1.2018 § 20 tekemästä Pitkänsillanrannan kelluvan laiturin hankintaa ja  asennusta koskevasta päätöksestä

HEL 2017-013942 T 02 08 03 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Savorak Oy:n tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen rakennuttaminen –palvelun infrayksikkö 1:n yksikön päällikön urakoitsijan valintaa koskevasta päätöksestä 29.1.2018 § 20. Samalla lautakunta päätti kumota yksikön päällikön päätöksen Vileo Finland Oy:n valinnan osalta ja  sulkea Vileo Finland Oy:n pois tarjouskilpailusta, koska se ei täytä tarjoajille asetettuja soveltuvuuden vähimmäisvaatimuksia asetetun liikevaihtovaatimuksen osalta. Lisäksi lautakunta päätti korjata hankintapäätöstä siten, että Pitkänsillanrannan venesataman kelluvan laiturin ja sen rakennusteknisten töiden urakoitsijaksi valitaan Savorak Oy.  

Muilta osin alkuperäinen hankintapäätös säilyy ennallaan.

Lautakunta oikeuttaa rakennuttaminen –palvelun infrayksikkö 1:n yksikön päällikön tilaamaan Pitkänsillanrannan venesataman kelluvan laiturin ja sen rakennustekniset työt Savorak Oy:ltä  sen 15.1.2018 päivätyn tarjouksen mukaisesti arvonlisäverottomaan kokonaishintaan 102 107 euroa, koska Savorak Oy on antanut kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen soveltuvuusvaatimukset täyttävistä tarjoajista.

Hankintamenettely on ollut virheellinen siltä osin, kun urakoitsijaksi on valittu Vileo Finland Oy, joka ei täytä tarjoajien soveltuvuudelle tarjouspyynnössä asetettuja vaatimuksia liikevaihdon osalta.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Savorak Oy, hankintaoikaisuvaatimus 6.2.2018

2

Savorak Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen liitteet

3

Vileo Finland Oy, vastine hankintaoikaisuun

4

Vileo Finland Oy, Liite vastineeseen, Vileo-Yhtiöt

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Vileo Finland Oy

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §:n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 132 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Pöytäkirjanote rakennuttaminen –palvelun infrayksikkö 1 -yksikön päällikön päätöksestä 29.1.2018 § 20 on lähetetty Savorak Oy:lle sähköpostitse 30.1.2018.

Savorak Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 7.1.2018, joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Hankintaoikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Hankintapäätös

Rakennuttaminen –palvelun infrayksikkö 1 -yksikön päällikkö päätti tilata Pitkänsillanrannan venesataman kelluvan laiturin rakennusteknisistä töistä edullisimman tarjouksen tehneeltä Vileo Finland Oy:ltä 17.1.2018 päivätyn tarjouksen mukaisesti arvonlisäverottomaan kokonaishintaan 99 200 euroa, (AVL 8 c §).

Hankintaoikaisuvaatimus

Savorak Oy vaatii hankintaoikaisuvaatimuksessa, että hankintayksikkö poistaa virheellisenä 29.1.2018 tehdyn hankintapäätöksen ja tekee hankintapäätöksen, jossa urakoitsijaksi valitaan tarjoajille asetetut vaatimukset täyttäväistä tarjoajista Savorak Oy, jonka tarjous on ollut kokonaisedullisin.

Hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan hankintamenettely on ollut virheellistä, koska hankintapäätöksen perustelujen mukaan urakoitsijaksi valittu Vileo Finland Oy olisi täyttänyt myös liikevaihdon osalta tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vaatimukset, vaikka todellisuudessa näin ei ole.

Oikaisuvaatimuksen mukaan hankintapäätös ei muutoinkaan täytä hankintalain 123 §:n mukaan päätöksen perusteluilta edellytettyjä vaatimuksia. Päätöksestä ei ilmene millään tavoin, minkä vuoksi Vileo Finland Oy:n tarjous on voitu ottaa mukaan tarjouskilpailuun, vaikka yritys ei yksiselitteisen selvästi täytä taloudellisten voimavarojen osalta asetettuja vaatimuksia.

Savorak Oy on täyttänyt kaikki hankintamenettelyssä tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset ja sen tarjous on ollut muutoinkin tarjouspyynnön mukainen.  Virheettömässä menettelyssä Vileo Finland Oy olisi tullut sulkea pois tarjouskilpailusta, jolloin Savorak Oy:n tarjous olisi ollut tarjouspyynnön mukaisesti siten kokonaistaloudellisesti edullisin.

Asianosaisen kuuleminen

Vileo Finland Oy:tä on pyydetty antamaan hankintaoikaisuvaatimuksesta vastineensa 7.2.2018 mennessä. Vileo Finland Oy on antanut vastineen (liite 3). Vastineessaan Vileo Finland Oy toteaa, että se on hankintayksikön pyynnöstä toimittanut lisäselvityksen nimenomaan tästä liikevaihtoon liittyvästä ehdosta. Mainitun selvityksen mukaan saman toimialan sekä omistajan omistuksessa olleet yhtiöt muodostavat kokonaisuuden, josta kuitenkaan ei ole laadittu konsernitilinpäätöstä. Näin voitaisiin kuitenkin tehdä, jolloin mainitun selvityksen mukaan liikevaihdon määrä nousee tuohon tarvittavaan. Vastineeseen on liitetty selvitys Vileo yhtiöistä ja niiden liikevaihdosta. Vastineessa todetaan, että Vileo Yhtiöt muodostavat kokonaisuuden, jossa sekä ammattitaito että omistajat pysyvät samana. Vastineessa todetaan, että kuten liitteestä selviää on näillä yhtiöillä yhteensä ollut hankintaan nähden riittävä liikevaihto.

Tarjoajan soveltuvuutta koskevat vaatimukset

Tarjouspyynnön tarjoajien soveltuvuutta koskevien vaatimusten mukaan tarjoajan liikevaihdon kolmelta viimeksi kuluneelta vahvistetulta tilikaudelta on oltava 180 000 euroa /tilikausi (tilikauden pituus 12 kk). Tarjouspyynnön mukaan tarjouksessa on tullut ilmoittaa vuosien 2014, 2015 ja 2016 liikevaihto.

Vileo Finland Oy on tarjouksessa ilmoittanut, että sen liikevaihto on vuosina 2014, 2015 ja 2016 ollut 180 000 euroa.

Soveltuvuusvaatimusten täyttymistä koskevassa tarkastuksessa on havaittu, että liikevaihtovaatimus ei täyty Vileo Finland Oy:n osalta. Tämän johdosta tarjoajaa on pyydetty esittämään selvitys liikevaihtovaatimuksen täyttymisestä vuosien 2014, 2015 ja 2016 osalta sekä milloin Vileo Finland Oy on perustettu.

Tarjoajan esittämässä lisäselvityksessä Vileo Finland Oy on vedonnut Vileo Yhtiöiden (Vileo Finland Oy, Mike Marine Oy ja Vileo Marinas Oü, joilla on sama omistajakunta) liikevaihtotietoihin liittänyt selvityksen Vileo Finland Oy:n tilinpäätökset vuosilta 2013, yhtiöiden liikevaihdoista vuosina 2013, 2014, 2015, 2016 ja 2017 - (11 kk). Vileo Finland Oy on myös liittänyt selvitykseensä Vileo Finland Oy:n vuoden 2013, 2015 ja 20126 tilinpäätökset sekä Mike Marine Oy:n vuoden 2013, 2014, 2015 ja 2016 tilinpäätökset.

Liikevaihtovaatimus ei kuitenkaan selvityksen tietojen perusteella täyttynyt tarjouspyynnön vaatimusten mukaisesti vuosina 2014, 2015 ja 2016. Lisäselvityksen tarkastuksessa tehdyn virheen johdosta virheellisesti katsottiin että liikevaihtovaatimus täyttyisi, vaikka näin ei ollut.

Koska Vileo Finland Oy ei ole vastaperustettu yritys, ei vuoden 2017 vajaan tilikauden ja vahvistamattoman tilinpäätöksen mukaista liikevaihtoa voida ottaa huomioon soveltuvuuden vähimmäisvaatimuksena olleen liikevaihtovaatimuksen arvioinnissa mukaan.

Tarjouksen tekijänä on ollut yksin Vileo Finland Oy. Vileo yhtiöt ovat erillisiä oikeushenkilöitä eikä tarjouksessa ole viitattu mitenkään siihen, että tarjoaja vetoaa muiden samassa omistuksessa olevien Vileo yhtiöiden taloudellisiin voimavaroihin. Tämä kävi ilmi vasta kun tarjoajan liikevaihdosta pyydettiin lisäselvitystä. Vileo Finland Oy:n vastineessa todetaan, että mainituista yhtiöistä ei myöskään ole laadittu konsernitilinpäätöstä.

Hankintamenettelyssä on näin ollen tehty virhe, kun Vileo Finland Oy oli otettu mukaan tarjousvertailuun.

Koska tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimukset täyttävistä tarjoajista Savorak Oy on tehnyt kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen Pitkänsillanrannan venesataman kelluvasta laiturista ja sen rakennusteknisistä töistä, urakka tilataan Savorak Oy:ltä 15.1.2018 päivätyn tarjouksen mukaisesti.

Johtopäätökset

Hankintamenettelyssä on edellä kerrotuin perustein sovellettu hankintalakia virheellisesti. Virheellä on vaikutuksia asianosaisen asemaan. Näin ollen on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun vuoksi hyväksyttävä ja annettava korjattu hankintapäätös.

Edellä mainituilla perusteilla rakennuttamisen infrayksikön päällikön päätöstä on perusteltua muuttaa päätösesityksen mukaisesti.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Savorak Oy, hankintaoikaisuvaatimus 6.2.2018

2

Savorak Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen liitteet

3

Vileo Finland Oy, vastine hankintaoikaisuun

4

Vileo Finland Oy, Liite vastineeseen, Vileo-Yhtiöt

Oheismateriaali

1

Tilinpäätös_Vileo Finland_2016

2

Tilinpäätös_Vileo Finland_2015

3

Tilinpäätös_Vileo Finland_ 2013

4

Tilinpäätös_Mike Marine_2016

5

Tilinpäätös_Mike Marine_2015

6

Tilinpäätös_Mike Marine_2014

7

Vileo Finland Oy:n tarjous 17.1.2018

8

Savorak Oy:n tarjous 15.1.2018

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Vileo Finland Oy

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Tiedoksi

Kymp/rakennuttaminen/infrayksikkö 1/Katajala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Rakennuttaminen Infrayksikkö 1 Yksikön päällikkö 29.01.2018 § 20

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566