Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

06.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 119

Saaristofregatinpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5907/1, Laajasalo

HEL 2018-000573 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Saaristofregatinpuiston puistosuunnitelman nro VIO 5907/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Kaija Laine. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 310 38625

kaija.laine(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5907/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5907/1

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Koirasaarentien, Pojamankadun ja Disankadun A-, AK-, AKS- ja LPA-kortteleihin sekä Pojamankadun pohjoisreunaan rajautuva Saaristofregatinpuisto Kruunuvuorenrannassa, Laajasalon kaupunginosassa. Alue on merkitty voimassaolevassa asemakaavassa puistoksi (VP). Suunnittelualueen pinta-ala on 0,75 hehtaaria.

Puistosuunnitelman tavoitteena on varmistaa viheralueen luonnonmukaisen ilmeen, puuston ja kallioalueiden säilyminen puistoon rajautuvien tonttien rakentuessa sekä mahdollistaa kulkuyhteys puiston kautta Pojamankadulle, Disankadulle ja Kruunuparkki 5 -pysäköintilaitokseen, jonka ylimmässä kerroksessa puiston korkeudella sijaitsee myös asukkaiden yhteistila. Puiston reuna-alueet sovitetaan yhteen korttelipihojen kanssa muun muassa kasvillisuus, avokallioalueet ja korkeusasemat huomioiden.

Suunnitelman sisältö

Saaristofregatinpuisto on pieni viheralue tiiviin rakentamisen keskellä. Puiston suurimmat arvot ovat luonnontilaiset avokalliot, somerokivikot ja kookkaat männyt, joita pyritään säilyttämään mahdollisimman laajasti. Saaristofregatinpuistoon kohdistuvat toimenpiteet tehdään luonnontilaisuus säilyttäen ja puistoon rajautuvien tonttien ratkaisut huomioon ottaen.

Puistoon rakennetaan 1,5−2 metrin levyiset kapeat puistokäytävät. Puiston keskiosassa on muinaisrantakivikko, pirunpelto, jonka koko on noin 200 m² ja kivet halkaisijaltaan noin 0,2−0,3 metriä. Kivikkoisella osuudella käytävät toteutetaan korotettuna laiturimaisena tai pitkospuumaisena reittinä, jotta luonnonmaastoa ja luontaista pohjakasvillisuutta voidaan säilyttää mahdollisimman paljon. Puiston ja katualueiden välisistä suurista korkeuseroista johtuen puistoon rakennetaan kaksi porras yhteyttä: toinen Disankadulta ja toinen Pojamankadulta.

Puiston Pojamankadun puoleinen etelään suuntautuva alue viimeistellään liittymään paremmin katualueen reunaan maanpinnan muotoilulla ja istutuksilla. Tasaisemmalle alueelle perustetaan niitty nykyistä kasvualustaa ja siemenpankkia hyödyntäen. Puistopolun varteen sijoitetaan kaksi penkkiä.

Tavoitteena puiston ja tonttien rajalla on säilyttää avokalliota mahdollisimman ehjänä. Tonttien korkeusasemien vuoksi kalliota joudutaan kuitenkin louhimaan. Tonttien ja puiston rajapinnassa korkeusasemat sovitetaan yhteen siten, että pihat ja puisto liittyvät yhteen mahdollisimman luontevasti.

Lähelle puiston ja tonttien rajoja istutetaan suojaavaa kasvillisuutta paikkoihin, jossa kalliopinnan muodot sen mahdollistavat. Korkeusero puiston ja Pojamankadun välillä toteutetaan pääosin istutettuna luiskana. Kallioleikkauksen jäädessä näkyviin pyritään välttämään putoamiskorkeuksia, jotka vaatisivat suojakaiteita. Tonttien louhinnat ja niistä mahdollisesti näkyviin jäävät kallioleikkaukset putoamisesteineen kuuluvat tonttien vastuulle. 

Puistokäytävät valaistaan, vaikka ne ovat kapeita ja luonteeltaan polkumaisia eikä niille järjestetä talvikunnossapitoa. Portaat valaistaan käsijohdevalaisimilla tai pollarivalaisimilla.

Saaristofregatinpuiston kulkuyhteydet ovat osa alueen sekundääristä reittiverkostoa eivätkä ne täytä esteettömien reittien vaatimuksia.

Vuorovaikutus

Puistoa ympäröivistä tonteista pysäköintilaitoksen lisäksi yksi on rakenteilla ja lopuissa rakentaminen alkaa vuosien 2018−2019 aikana. Ensimmäisen asukkaat muuttavat alueelle syksyllä 2018. Puistosuunnitelma on laadittu yhteistyössä osallisten eli puistoon rajautuvien tonttien kanssa. Yhteisissä suunnittelukokouksissa on sovitettu yhteen puiston ja tonttien rajapintojen suunnitteluratkaisuja ja toimenpiteitä.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 0,75 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 520 000 euroa eli noin 69 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston hoitoluokat ovat A3 ja C1.1.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 4 000 euroa eli 0,50 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa vuosina 2019−2020.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 04 Kruunuvuorenrannan puistot ja liikunta-alueet.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 310 38625

kaija.laine(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5907/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5907/1

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Hatu/hallinto- ja lakipalvelut/tietopalvelut/Stenfors Piia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566