Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

23.01.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle alueen varaamiseksi Jätkäsaaresta Bluet Oy Ltd:lle (Länsisatama, Jätkäsaari, Ahdinallas)

HEL 2017-012938 T 10 01 01 00

Tyynenmerenkatu, Atlantinkaari

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle alueen varaamista kelluvan uimalan ja liiketoimintojen suunnittelua varten Jätkäsaaresta seuraavin ehdoin:

1
Varauksensaaja on Bluet Oy Ltd (y-tunnus 2767422-4).

2
Varaus on voimassa 31.12.2019 saakka.

3
Varausalue on liitekartan 1 mukainen ja se koostuu 20. kaupunginosan (Länsisatama) Melkinlaiturin ja Valtamerilaiturin välisestä Ahdinaltaan vesialueesta. Alueen pinta-ala on yhteensä noin 4100 m². Varausalueen kiinteistötunnus on **********

4
Varauksensaaja on velvollinen suunnittelemaan ja toteuttamaan hankkeen yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan, kaupunginkanslian aluerakentamisprojektin sekä tarvittaessa muiden kaupungin yksiköiden kanssa.

Alueelle on suunniteltava ainakin kelluva uimala. Lisäksi suunnittelu on tehtävä yhteistyössä Ahdinaltaan ympäristön muiden varauksensaajien kanssa. Varauksensaajalla on oikeus suunnitella toimintaan liittyviä tuki- ja huoltotiloja myös ranta-alueelle.

Varauksensaajalla on oikeus suunnitella varausaluetta laajempaa vesialuetta, jos konseptisuunnittelun edistyessä toiminnot tarvitsevat enemmän tilaa. Varausalueen ylitykseen tarvitaan tonttiyksikön ja aluerakentamisprojektin suostumus.

5
Varattava tontti suunnitellaan ja toteutetaan varauksensaajan kokonaisvastuuperiaatteella. Kaupunki ei vastaa varauksensaajalle mahdollisesti aiheutuvista vahingoista, haitoista eikä kustannuksista, mikäli tonttia ei saada rakentamiskelpoiseksi varauksensaajan hankkeen toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa tai tontin luovutusehdoista ei päästä sopimukseen.

6
Varauksensaaja on velvollinen suunnittelemaan ja toteuttamaan varatun tontin ilman aiheetonta viivytystä ja osaltaan aktiivisesti edistämään tälle varatun tontin suunnittelua ja rakentamista. Kaupungilla on oikeus seuraamuksitta määrätä varaus päättymään kesken varausajan, mikäli on ilmeistä, ettei tontin rakentamista aloiteta varausajan lopussa ja hankkeen viivästyminen johtuu varauksensaajasta riippuvasta syystä.

Kaupungilla on oikeus seuraamuksitta määrätä varaus päättymään kesken varausajan ja/tai olla jatkamatta varausta, mikäli varauksensaaja ei noudata varausehtoja ja kaupungin niiden perusteella mahdollisesti antamia ohjeita.

7
Varauksensaaja on velvollinen toiminnassaan noudattamaan verotusta, ympäristön suojelua, työsuojelua, työoloja sekä työehtoja koskevia sekä muita vastaavia lakisääteisiä velvoitteita.

Mikäli varauksensaaja ei noudata edellä tarkoitettuja lakisääteisiä velvoitteitaan, tai varauksensaaja taikka varauksensaajana toimivan yhtiön johtohenkilö tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävä henkilö tuomitaan ns. harmaaseen talouteen liittyvästä rikoksesta (esim. verotus) tai muusta vastavasta yritystoimintaan liittyvästä rikoksesta, kaupungilla on oikeus seuraamuksitta määrätä varaus päättymään kesken varausajan.

Kaupungilla on edelleen oikeus seuraamuksitta määrätä varaus päättymään kesken varausajan, mikäli varauksensaaja asetetaan konkurssiin tai yrityssaneeraukseen tai muutoin käy ilmeiseksi, ettei varauksensaajalla ole taloudellisia tai muita edellytyksiä hankkeen toteuttamiseksi.

8
Suunnittelussa on huomioitava lisäksi Jätkäsaaren alueelliset ehdot (liite 2).

9
Suunnittelussa on huomioitava lisäksi kaupungin infrahankkeet, kuten esimerkiksi sillat ja rantarakenteet, jotka ovat reunaehtoina varausalueen suunnittelulle.

10
Varauksensaaja on tietoinen, että alue ei ole rakentamiskelpoinen. Kaupunki tekee alueen esirakentamisen erikseen päättämänsä aikataulun mukaisesti.

11
Kaupungilla on kaikissa tilanteissa oikeus seuraamuksitta olla jatkamatta varausta.

(L1-120-106R)

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Ilkka Aaltonen, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 36441

ilkka.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Varausalue 4100m2

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 1

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Jätkäsaaren Ahdinaltaaseen suunnitellaan kelluvaa aluetta alueen aktiviteettien lisäämiseksi. Bluet Oy Ltd on erikoistunut kaupunki- ja ranta-alueiden hankekehitykseen. Hankkeen alustavien suunnitelmien mukaan alueelle voisi toteuttaa esimerkiksi kelluvan uimalan, surffaus- / vesipuiston, saunan, pallopelejä, esiintymislavan ja muita alueen asukkaita ja matkailijoita palvelevia tiloja. Hankkeen investointi riippuu toteutettavan kokonaisuuden laajuudesta. Hankkeelle esitetään suunnitteluvarausta vuoden 2019 loppuun asti.

Esittelijän perustelut

Hakemus ja kuvaus hankkeesta

Bluet Oy Ltd pyytää hakemuksessaan 24.5.2017, että sille varattaisiin Jätkäsaaren Ahdinaltaan alue kelluvien liiketoimintojen suunnittelua varten.

Bluet:n tavoitteena on kehittää, suunnitella ja valmistella suunnitelma-alueelle kelluvana osiona esimerkiksi uima-altaan, surffaus-/ vesipuisto, golf-alueen ja esiintymislava-kokonaisuuden tapahtuma areenoineen palvelemaan Jätkäsaaren asukkaita, matkailijoita ja kuluttaja-asiakkaita ja suunnitella toiminnot tukemaan asuinalueen ja satama-alueen kehittymistä. Bluet toimii hankkeessa hankekehittäjänä ja vastaa konseptisuunnittelusta, operaattori- ja sijoittajahankinnasta sekä toteutuksen organisoinnista. Suunnittelu toteutetaan yhdessä muiden aluetta kehittävien operaattoreiden sekä kaupungin kanssa. Hakemus ja esitys suunnitelmista ovat oheismateriaalissa.

Bluet on ollut mukana toteuttamassa Katajanokan Allas Sea Pool –hanketta. Vastaavaa liiketoimintaa on suunnitteilla myös mm. Hämeenlinnaan, Lahteen, Kuopioon, Jyväskylään, Tampereelle ja Ouluun. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 100 000 euroa ja 2017 noin 250 000 euroa.

Uimarannan toteuttaminen kallista

Ahdinaltaan pohjukkaan on suunniteltu aikaisemmin osayleiskaavavaiheessa uimalan sijaan myös uimarantaa. Vesialue on kuitenkin noin 11 metriä syvä, joten tavanomaisen uimarannan toteuttaminen olisi madallustäyttöjen takia kallista. Lisäksi alueen uimavedenlaadun kanssa saattaisi olla ongelmia. Siksi kelluvat uimalat ovat paikkaan hyvin soveltuvia.

Alue on rakentamiskelpoinen vuoden 2020 loppupuolella.

Asemakaava- ja tonttitiedot

Alue on voimassa olevan vuoden 1979 asemakaavan mukaan vesialuetta. Jätkäsaaren osayleiskaavassa alueelle on osoitettu uimaranta tai uimala. Hanke vaatii kaavamuutoksen. Tuleva vesialueelle suunniteltava tontti tultaisiin luovuttamaan vuokraamalla.

Lopuksi

Esittelijä puoltaa alueen varaamista Bluet Oy Ltd:lle 31.12.2019 saakka kelluvien liiketoimintojen suunnittelua varten. Hanke vahvistaa Jätkäsaaren alueen elinkeinoelämää ja palvelutarjontaa ja toisi alueelle osayleiskaavassa tavoitellun uimalan.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Ilkka Aaltonen, johtava tonttiasiamies, puhelin: 09 310 36441

ilkka.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Varausalue 4100m2

Oheismateriaali

1

Sijaintikartta

2

Suunnitteluvaraushakemus Jätkäsaari Ahdinallas 24.5.2017

3

BLUET Jätkäsaari esitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 1

Tiedoksi

Kymp, Vainikka, Immonen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2244

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alvnro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566