Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2017

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

24.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 168

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Nina Hurun ym. valtuustoaloitteesta koskien asukaspysäköinnin laajentamista

HEL 2017-006092 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin pysäköintipolitiikka hyväksyttiin Helsingin kaupunginhallituksessa 17.2.2014. Pysäköintipolitiikassa on 12 kärkitoimenpidettä, joista yksi on asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen ja hinnoittelu. Kärkitoimenpiteen mukaan asukaspysäköintijärjestelmää laajennetaan hallitusti ja koskien kadunvarsipysäköintiä ja yleisiä pysäköintialueita. Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista on toivottu muun muassa Munkkiniemen, Käpylän, Lauttasaaren ja Munkkivuoren kaupunginosissa. Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista voidaan arvioida ainakin seuraavien kriteerien avulla:

        Paikkoja ei ole riittävästi.

        Alueelta itseltään on tullut aloite.

        Tarve siirtää etenkin pitkäaikaista auton säilytystä kadunvarsilta tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin.

        Täydennysrakentamisen yhteydessä tarve esittää kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön.

        Nykyinen pysäköinti vaikeuttaa merkittävästi talvikunnossapitoa.

        Alueella on merkittävästi ulkopuolista pysäköintiä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 10.6.2014 ottaa käyttöön asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä. Kohteiden liikennejärjestelyt hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 14.4.2015. Järjestelmä otettiin käyttöön 1.10.2015.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 11.4.2017 hyväksyä asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa vuoden 2018 aikana, kun tarkat aluerajaukset, liikenteen ohjaussuunnitelmat sekä liikennemerkkien asennukset on tehty. Aluerajausten ja liikenteen ohjaussuunnitelmien laadinta on aloitettu. Seuraavaksi asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä laajennetaan todennäköisesti Käpylään, Kumpulaan ja Toukolaan, mutta tästä ei ole tehty päätöstä.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää laajennetaan hallitusti koskemaan vanhempia alueita, joissa tarvittavia asukkaiden ja yritysten pysäköintipaikkoja ei ole suunniteltu tonteille. Pysäköintipolitiikan mukaan hyvin pitkällä aikavälillä tulee arvioida asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista kaikkialle, missä kadunvarteen pysäköinti on asukkaille sallittua. Uudemmille alueille asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää ei laajenneta, koska näillä alueilla asukkaiden ja yritysten pysäköintipaikat on suunniteltu tonteille. Kadunvarsi- ja yleisten alueiden paikat on tarkoitettu asiointi- ja vieraspysäköintiin.

Jos asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä otetaan alueilla käyttöön, se on yleensä voimassa kaikilla kaduilla, myös pienillä kujilla, edellyttäen, että ne ovat kaupungin hallinnoimia katualueita. Kujien merkitseminen asukaspysäköintiin edellyttää, että rakenteelliset perusteet täyttyvät. Kadun leveyden tulee olla riittävä, mikä mahdollistaa pysäköinnin ja liikkuvalle liikenteelle jää vielä sen vaatima tila. Asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeillä kaikki nykyiset pysäköintipaikat ovat asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja, maksullisia pysäköintipaikkoja tai pysäköintiaikaa on rajoitettu esimerkiksi liikkeiden asiointipysäköintiä varten.

Jos pitkäaikainen pysäköinti tai muu pysäköinti aiheuttaa asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeiden ulkopuolisilla alueilla ongelmia, pysäköintiä voidaan tarvittaessa rajoittaa aikarajoituksin tai kieltämällä pysäköinti kokonaan. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi liikenteen sujuvuus tai turvallisuus.

Pysäköinninvalvonta on hankkimassa / kilpailuttamassa rekisterikilven tunnistukseen erikoistunutta ajoneuvoa. Tämä lisää valvonnan tehokkuutta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Juha Hietanen, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Huru Nina ym. valtuustoaloite Kvsto 17.5.2017 asia 18

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Nina Huru ja 15 muuta kaupunginvaltuutettua ovat tehneet 17.5.2017 seuraavan valtuustoaloitteen:

Helsingin asukaspysäköinti on vuosien varrella laajentunut koskemaan ydinkeskustan lisäksi myös muita kaupunginosia ja lähialueita. Muualta tulevien autoilijoitten pysäköinti on levinnyt edelleen pienille kujille, joissa ruuhkaiseksi lisääntynyt liikenne aiheuttaa jopa vaaratilanteita.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme Helsingin kaupungin jatkossa asukaspysäköintitarvetta arvioidessaan tarkastelevan myös pienten kujien tarvetta asukaspysäköintiin.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia pyytää valtuustoaloitteesta kaupunkiympäristölautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle 24.10.2017 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Juha Hietanen, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Huru Nina ym. valtuustoaloite Kvsto 17.5.2017 asia 18

Oheismateriaali

1

Allekirjoitettu Huru Nina ym. valtuustoaloite Kvsto 17.5.2017 asia 18

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1520

Elimäenkatu 5

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566