Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2017

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

24.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 160

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Seppo Kanervan ym. valtuustoaloitteesta koskien kevytrakenteisten puuterassien rakentamisen mahdollistamista Lauttasaaren kesämaja-alueilla

HEL 2017-006097 T 00 00 03

Hankenumero 5264_149

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lauttasaaren Länsiulapanniemen kesämaja-alueen rakennustapamääräykset perustuvat voimassa olevaan asemakaavaan ja sen tavoitteisiin. Asemakaavan ja siihen liittyvien käyttö- ja hoitosuunnitelmien tavoitteena on seutu- ja yleiskaavan mukaisesti kaikille avoin merellinen kansanpuisto sekä yleisen ja yksityisen virkistyskäytön tasapainotila. Voimassa olevassa Yleiskaava 2002:ssa ja Helsingin uuden yleiskaavan Kulttuuriympäristöt-teemakartassa Lauttasaaren kansanpuistoalueet on merkitty kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäviksi kohteiksi. Majatoiminnan perusluonteen vaaliminen kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta on yksi kaavojen keskeisistä lähtökohdista.

Kesämaja-alueella tapahtuva mökin ympäristön yksityistäminen on kasvava ongelma. Mökin ympäristöjä on paikoin laajennettu pihamaiseksi levittämällä kiinteitä rakenteita, puutarhakasvillisuutta ja kalusteita mökin ympäristöön. Kehitys ei ole asemakaavan määräysten mukaista. Uuden yleiskaavan täydennysrakentamistavoitteiden myötä myös Lauttasaaren asukasluku kasvaa. Länsiulapanniemen ja Särkiniemen–Veijarivuoren laajat puistoalueet ovat merkittävä osa Lauttasaaren yleistä, kaikille avointa viheraluejärjestelmää. Jotta kesämaja-alueet voivat säilyä pitkällä tähtäimellä, on asemakaavan tavoitteiden toteutuminen tärkeää Lauttasaaren viher- ja virkistysalueisiin kohdistuvien käyttöpaineiden vuoksi. Asemakaavan tavoitteissa esitetty ulkoilureitti Länsiulapanniemelle on syytä toteuttaa ja siten täydentää Lauttasaaren rantoja kiertävää yhtenäistä rantareittiä, mikä puolestaan edesauttaa alueen julkista virkistyskäyttöä. Reitit mahdollistavat alueella kulun puistokäytäviä pitkin ja vähentävät myös punkeista aiheutuvaa haittaa. Puuterassit eivät myöskään poistaisi punkkiriskiä alueella oleskeltaessa. Puuterassien rakentamisen salliminen ei tukisi alueelle asetettuja tavoitteita kaikille avoimesta virkistysalueesta, jossa sijaitsee yksittäisiä kesämajoja metsässä. Kesämajat sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan ja niiden välisen alueen tulee olla luonnontilaisen kaltainen, jotta alue hahmottuu kokonaisuutena yleisilmeeltään metsänä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37258

anu.lamminpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Seppo Kanerva ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet 17.5.2017 seuraavan valtuustoaloitteen:

Nykypäivän uusi vaarailmiö ovat punkit. Helsingin Lauttasaaren Länsiulapanniemellä niitä on todella paljon. Siksi monin paikoin on ollut tarve tehdä kevytrakenteisia pihaterasseja punkkivaaran vuoksi. Ne eivät ole alueen rakennusmääräysten mukaisia. Siksi esitetäänkin, että kesämökkialueiden rakennusmääräyksiin lisättäisiin täydennys, joka mahdollistaa kevytrakenteisten puuterassien asentamisen mökkinsä pihoille oleskelutilaksi.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 31.10.2017 mennessä.

Kaupunginkanslia on myöntänyt vastaukselle lisäaikaa 3.12.2017 saakka.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37258

anu.lamminpaa(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

Oheismateriaali

1

Allekirjoitettu Kanerva Seppo ym. valtuustoaloite Kvsto 17.5.2017 asia 23

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566