Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2017

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

22.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 47

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallituksella kaupunginvaltuutettu Sirkku Ingervon ja 9 muun valtuustoaloitteesta koskien agilitykenttien ja koiraharrastusalueiden saamista kaupunkiin

HEL 2017-002536 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Risto Rautava: Pyydän asian pöydälle.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Maria Jaakkola, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37244

maria.jaakkola(a)hel.fi

Nina Mouhu, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39838

nina.mouhu(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta pitää koiraharrastustoimintaan sopivien, uusien alueiden tutkimista kannatettavana, koska koiraharrastus, myös liikuntamuotona, on lisääntynyt Helsingissä. Koirien kanssa harrastaminen lisää parhaimmillaan vastuullista käyttäytymistä, mikä helpottaa koirallisten ja koirattomien ihmisryhmien välistä rinnakkaineloa. Nykyiset koiraharrastukseen vuokrattavat alueet ovat hyvin suosittuja ja ahkerassa käytössä.

Rakennusvirastossa valmistui vuonna 2016 Helsingin koirapalvelulinjaus, jonka yleisten töiden lautakunta hyväksyi ohjeellisesti noudatettavaksi 11.10.2016. Linjaus on voimassa vuoteen 2026 asti. Linjauksen mukaan kaikkia koirapalveluita, myös aitauksia, pyritään lisäämään ja niiden laatua nostamaan. Linjaukseen perustuvat ohjeet tuodaan keskusteluasiana lautakunnalle vähintään kerran valtuustokauden aikana.

Koulutuskenttien määrää ei merkittävästi pystytä nykyisestä lisäämään kaupunkirakenteen tiivistyessä, mutta tarkoitukseen sopivia alueita, esimerkiksi olemassa olevien kenttien tilapäistä käyttöä koirien koulutustoimintaan, tullaan tutkimaan koirapalvelulinjauksen pohjalta laadittavien verkostosuunnitelmien ja ohjeiden päivityksen yhteydessä. Koira-aitausverkosto on ensisijaisesti kaikille aina avoimeen julkiseen käyttöön tarkoitettu toiminta-alueverkosto, joten agilitytoimintaan sopivia alueita kartoitetaan myös muilta alueilta kuin niiden yhteydestä, yhdessä harrastajien kanssa.

Täydennysrakentamisen myötä tulee poistumaan joitakin kenttiä. Herttoniemen agilitykentälle on jo löydetty korvaava paikka Uutelasta. Karhunkaatajan alueen asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnoksessa (kaupunkisuunnittelulautakunta 16.5.2017) on esitetty Roihupellon/Viilaritien koirapalvelutoiminnan siirtämistä Uutelaan, jonne myös Herttoniemen agilitykentän toiminnot siirtyvät. Suunnitteilla on jakaa Uutelan nykyinen iso koira-aitaus kahteen osaan, joista toinen on koko ajan vapaassa käytössä ja toista vuokrataan agilityharrastajille syksystä 2017 alkaen. Tätä muutosta on suunniteltu yhteistyössä asukkaiden ja koiraharrastajien kanssa. Tästä on tiedotettu siitä muun muassa Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Uutelassa on mahdollista myös vuokrata ratsukenttää koirien koulutustoiminnalle vuoden 2017 loppuun asti. Rastukenttä siirtyy tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Skatan tilan vuokraajan käyttöön vuodesta 2018 alkaen. 

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuutettu Sirkku Ingervo ja 9 muuta valtuutettua ovat tehneet valtuustoaloitteen koskien agilitykenttien ja koiraharrastusalueiden saamista kaupunkiin. Aloitteessa esitetään, että uusia agility- ja koiraharrastusalueita osoitetaan eri puolille Helsinkiä hyvien joukkoliikenneyhteyksien vierestä, että Herttoniemen agilitykentälle etsitään uusi paikka yhteistyössä agilityn harrastajien kanssa, ja että samalla kartoitetaan koirapuistojen yhteydessä olevia pieniä joutomaa-alueita, jotka sopisivat koirien koulutus- ja agilityharjoittelukentiksi eri puolilla kaupunkia.

Kaupunginhallitus on pyytänyt aloitteesta kaupunkiympäristölautakunnan lausunnon 1.9.2017 mennessä.

Tässä yhteydessä vastataan kumpaankin Sirkku Ingervon tekemään koirapalveluaiheiseen valtuustoaloitteeseen (liitteet nrot 3 ja 5).

Helsingin kaupungin Alueiden käyttö ja valvonta -yksikkö vuokraa tai luovuttaa vastikkeettomasti yhdistysten ja järjestöjen käyttöön koirien kouluttamiseen ja koiratapahtumiin kenttiä ja muita maa-alueita. Vuonna 2016 eri puolilla Helsinkiä oli 11 koiratapahtumiin vuokrattavaa kenttää. Nykyiset koiratapahtumiin vuokrattavat alueet on esitetty liitteessä nro 1.

Helsingissä on nykyisin noin 90 koira-aitausta, joiden muoto ja laajuus vaihtelevat kantakaupungin pienimmistä (400 m2) aitauksista suuriin koirien uimapaikkoihin. Koulutustelineitä ei sijoiteta aitauksiin. Kaupungissa on suuria koira-aitauksia Rajasaaressa, Pitkäkoskella ja Uutelassa sekä kaksi avustajakoira-aitausta, jotka on tarkoitettu näkövammaisten henkilöiden opaskoirien ulkoilutukseen. Uusia koira-aitauksia perustetaan lähinnä uusien asuntoalueiden yhteyteen. Niiden tavoitekoko on 3 000 m2 ja vähimmäiskoko keskustassa 600 m2. Nykyiset ja suunnitellut koira-aitaukset on esitetty liitteessä nro 2.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Maria Jaakkola, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37244

maria.jaakkola(a)hel.fi

Nina Mouhu, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39838

nina.mouhu(a)hel.fi

Liitteet

1

Koiratapahtumiin vuokrattavat kentät

2

Koirapalveluiden verkostosuunnitelma 2016

3

Ingervo Sirkku ym. valtuustoaloite Kvsto 1.3.2017 asia 26

4

Allekirjoitettu Ingervo Sirkku ym. valtuustoaloite Kvsto 1.3.2017 asia 26

5

Ingervo Sirkku ym. valtuustoaloite Kvsto 17.5.2017 asia 21

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566