Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

21/2020

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

 

 

 

Asia/20

 

17.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 279

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma ja -ohjelma vuodelle 2021

HEL 2020-012074 T 11 00 03

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelman ja -ohjelman vuodelle 2021.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Elina Salo-Miilumäki, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 310 26860

elina.salo-miilumaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupunki_Ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma ja -ohjelma2021

2

Liite_VAO_kohdeluettelo2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ympäristönsuojelun valvonnasta säädetään ympäristönsuojelulain (527/2014) 18 luvussa ja valvontasuunnitelman sisällöstä ja toiminnan määräaikaistarkastuksista ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 5 luvussa. Lisäksi valvontaviranomaisen on jätelain (646/2011) 124 §:n nojalla määräajoin asianmukaisesti tarkastettava laitokset ja toiminnot, joissa syntyy vaarallista jätettä. Saman pykälän nojalla valvontaviranomaisen on laadittava suunnitelma jätteen ammattimaisen keräystoiminnan ja jätteen kansainvälisten siirtojen valvomiseksi. Lisäksi vesilain ja vesihuoltolain mukaisten asioiden käsittely edellyttää tarkastuksia. 

Ympäristönsuojelun valvonta jakautuu ennakkovalvontaan ja jälkivalvontaan. Ennakkovalvontaan kuuluvat ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavien toimintojen lupa-, rekisteröinti- ja ilmoitusmenettelyt.  Jälkivalvontaan kuuluvat hakemusten ja ilmoitusten johdosta tehtyjen päätösten noudattamisen valvonta, normivalvonta sekä haittaa kärsivien asianosaisten tekemien toimenpidepyyntöjen käsittely. Valvontasuunnitelmassa keskitytään valvontatarkastusten suunnitelmalliseen järjestämiseen. 

Viranomaisen on alueellaan laadittava ympäristönsuojelulain mukaista säännöllistä tarkastustoimintaa varten erillinen valvontasuunnitelma ja –ohjelma. Suunnitelmat jätteen ammattimaisen keräystoiminnan ja jätteen kansainvälisten siirtojen valvomiseksi sisältyvät tähän valvontasuunnitelmaan. Vuosittain hyväksyttävässä valvontaohjelmassa mainittujen ympäristöluvan saaneiden ja rekisteröityjen laitosten ja toimintojen valvontatarkastuksista voidaan periä maksupäätöksessä mainittu valvontatarkastusmaksu.

Helsingin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma kattaa ympäristönsuojelulain, jätelain, vesihuoltolain ja vesilain mukaiset valvontatarkastukset. Valvontasuunnitelman tavoitteena on kehittää ja tehostaa toimintaa suuntaamalla valvontaa ympäristövaikutuksiltaan merkittäviin toimintoihin. Valvontatarkastusten suuntaamisen arvioinnissa on otettu huomioon toiminnan riskialttius. Tähän vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi toiminnasta aiheutuvat päästöt, toiminnassa käsiteltävien vaarallisten kemikaalien määrät, jätteiden määrä ja niiden vaarallisuus, toiminnassa todetut puutteet, pilaantumisen todennäköisyys ja ympäristön herkkyys.

Valvontaohjelman perusteena oleva luvanvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen riskitarkastelu ja siihen perustuva toimintojen jako valvonta- luokkiin tehtiin vuonna 2015. Ohjelmaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin tarkastettiin ne yritykset ja toiminnat, joiden edellisestä tarkastuksesta oli kulunut yrityksen valvontaluokassa määritelty aika. Vuonna 2021 tarkastettavat luvanvaraiset ja rekisteröitävät toiminnot on valittu samalla periaatteella. Luettelo yrityksistä ja toiminnoista on liitteenä.

Ympäristöpalveluiden käyttöön vuonna 2019 saatu kuvauskopteri eli drone vakiinnutetaan yhdeksi valvonnan työkaluksi, laitteen käytöstä on jo lupaavia kokemuksia. Tavoitteena on edelleen kehittää valvontayhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.

Valvontasuunnitelmassa esitettyjen hakemusten ja ilmoitusten johdosta tehtyjen päätösten noudattamisen valvontaan ja normivalvontaan liittyvien tarkastusten lisäksi ympäristöseuranta- ja –valvontayksikön valvontatehtäviin  kuuluvat jo aiemmin mainittu lupa- ja ilmoituspäätösten valmistelu, lausuntojen antaminen muille viranomaisille, joita ovat mm. ympäristölupahakemuksista annettavat lausunnot aluehallintovirastolle, maaperän  kunnostukseen liittyvien kunnostusten loppuraporttien tarkastaminen,  haittailmoitusten käsittely ja niihin liittyvät tarkastukset ja kuntalaisten ja yritysten neuvonta ja tulleiden palautteiden käsittely. Tehtävien määrä vaihtelee vuosittain. 

Vuonna 2020 toimintansa aloittaneen uuden yksikön toiminnan vakiinnuttaminen, uusiin toimitiloihin muutto syksyllä 2020, uuden ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valmistelu ja käyttöönotto v. 2021, yhden valvonnan ympäristötarkastajan vakanssin siirto toiseen yksikköön 1.6.2020 alkaen, ainakin yhden kokeneen ympäristötarkastajan eläköityminen v. 2021 aikana sekä vuoden 2021 alkupuolella työnsä aloittavan uuden tiimipäällikön ja johtavan ympäristötarkastajan perehtyminen tehtäviinsä tulee todennäköisesti alentamaan ympäristövalvontaan käytettävissä olevien resurssien määrää v. 2021. Tämä on otettu huomioon suunnitelmaa laadittaessa. Lisäksi koronaviruksen aiheuttama epävarmuus ja sosiaalisten kontaktien ohjeistuksen nopeat muutokset vaikuttavat suuresti sekä edellä mainittujen muutosten sopeuttamiseen että mm. valvontatarkastusten suunnitteluun.

Toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia ovat mm. lainsäädännön muutokset, kuten vuonna 2020 voimaan tullut laki ympäristöllisten lupien yhteensovittamisesta, jossa yhteensovittava viranomainen on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Lausuntokierroksella on lakiesitys merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamiseksi, jossa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle osoitettaisiin uusia tehtäviä satamien jätehuollon valvontaan liittyen.  Kaupungin rakentaminen jatkaa kasvuaan ja panostuksia tapahtumallisuuteen jatketaan Helsingin kaupungissa. Ympäristövalvonnan kokonaishenkilöresurssit ovat hyvin rajalliset.  Ympäristöpalvelut on esittänyt ympäristötarkastajan vakanssia meluvalvontaa kolmena viime vuotena sekä lisäksi vakanssia vesivalvontaan viime vuonna. Henkilöresursseja tarvitaan lisää.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Elina Salo-Miilumäki, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 310 26860

elina.salo-miilumaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupunki_Ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma ja -ohjelma2021

2

Liite_VAO_kohdeluettelo2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 03.12.2020 § 252

HEL 2020-012074 T 11 00 03

Päätös

Esittelijä poisti asian esityslistalta.

 

Esittelijä

yksikön päällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Elina Salo-Miilumäki, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 310 26860

elina.salo-miilumaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58235

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566