Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

14.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 232

Pääkaupunkiseudun Eäintuhkaamo PET Oy:n ympäristölupa-asia, lemmikkieläinten polttolaitos

HEL 2018-009370 T 11 01 00 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Pääkaupunkiseudun pieneläintuhkaamo PET Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee lemmikkieläinten polttolaitoksen toimintaa, seuraavaa:

Hakija

Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy, Akkutie 10, 00770 Helsinki

Y-tunnus: 2955941-4

Yhteyshenkilö: Tea Hakola, puhelin: 0409009750, sähköposti: hakola.tea2@gmail.com

Luvan hakemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Ympäristönsuojelulain 527/2014 liitteessä 1 taulukko 2, kohta 14.d tarkoitetun lemmikkieläinten poltto-laitoksen toimintaan on oltava ympäristölupa (YSL § 27). Toimivaltainen viranomainen luvan myöntämisessä ja valvomisessa on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen (YSL § 34, 189, YSA § 2).

Asian vireilletulo

Helsingin kaupungin kirjaamo on vastaanottanut lupahakemuksen 6.9.2018.

Laitoksen sijaintipaikka ja kaavoitustilanne

Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on osoitteessa Akkutie 10, 00770 Helsinki. Se sijaitsee melko keskellä Tattarisuon teollisuus- ja varastoaluetta Suurmetsän kaupunginosassa korttelin 41011 tontilla 5, kiinteistötunnus 091-410-11-5. Asemakaava on vahvistettu 11.8.1987, kaava-tunnus 9200, nimi: 41 ja 38/Tattarisuo. Tontin kaavamerkintä on T, teollisuus- ja varastoalue. Suunniteltu toiminta on kaavan mukaista. Kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki ja sen haltija on Golden Power Oy, Y-tunnus 0932226-8, PL 57, 00981 Helsinki.

Kuva 1. Suunnitellun pieneläintuhkaamon sijainti kartalla.

Asutus ja ympäristöolosuhteet

Lähin asutus sijaitsee noin 400 metrin päässä Tattariharjuntien itäpuolella Alppikylässä. Lähimmälle ulkoilu- ja virkistysalueelle Alppikylän huipulle on matkaa noin 250 metriä. Pohjavesialueelle on matkaa noin 300 metriä. Reilun kilometrin päähän Malmin lentokenttäalueelle suunnitellaan asuinaluetta noin 2 000 asukkaalle.

Laitoksen toiminta

Suunniteltu toiminta käsittää lemmikkieläinten yksilö- ja yhteistuhkausta sekä tuhkaukseen liittyvien tarvikkeiden kuten uurnien ja muistoesineiden myyntiä. Tuhkaus tehdään polttouunissa, jossa on kaksi polttokammiota, joilla on yhteinen jälkipolttokammio. Polttouuni sijoitetaan merikonttiin tontin takaosaan. Tuhkaamon vastaanotto- ja myymälätilat tulevat tontin keskiosaan. Ennen toiminnan aloittamista kiinteistö liitetään kunnalliseen vesi- ja viemäriverkostoon.

Tuhkattavat eläimet noudetaan eläinlääkäriasemilta ja muiden asiakkaiden luota tai asiakkaat tuovat ne tuhkaamolle. Toimintaan kuuluu kylmäsäilytystila raatojen väliaikaiseen säilyttämiseen jäähdytettynä tai pakastettuna.

Polttouuni käynnistetään nostamalla jälkipolttokammion lämpötila 850°C:seen. Tuhkattavat eläimet laitetaan tämän jälkeen tuhkauskammioon ja käynnistetään muut polttimet. Palokaasut johdetaan molemmista polttokammioista yhteiseen jälkipoltinkammioon ja niitä poltetaan kahden sekunnin ajan yli 850°C:ssa valtioneuvoston jätteen polttamisesta antaman asetuksen 151/2013 mukaisesti. Jälkipolttimesta palokaasut johdetaan neljä metriä korkean piipun kautta kovalla paineella ulkoilmaan.

Polttouunissa käytetään ns. kuumasydäntekniikkaa, jossa kolme öljypoltinta lämmittää polttokammiota eri suunnista. Tällä minimoidaan tuhkausaikaa ja optimoidaan palamista. Yksilötuhkauksissa polttokammio voidaan jakaa tiileillä useaan osaan.

Tuhkauksen jälkeen jäähtynyt tuhka jauhetaan ja pakataan tuhkaustilassa umpinaiseen maatuvaan pussiin. Pussi laitetaan uurnaan ja uurna suljetaan. Yksittäistuhkausten tuhka luovutetaan asiakkaille, yhteistuhkausten tuhka tuhkaa vastaanottavalle jäteasemalle tai sijoitetaan perustettavaan muistolehtoon.

Päivittäinen työaika on klo 8.00 – 20.00. Lupaa haetaan kuitenkin ympärivuorokautiselle toiminnalle.

Ympäristökuormitus ja toiminnan ympäristövaikutukset

Käyttötiedot

Laitoksessa voidaan tuhkata yhteistuhkattavien eläinten raatoja enimmillään 100 kg/h. Laskennallinen enimmäistuhkausmäärä on noin 300.000 kg/v. Yksilö-tuhkauksessa polttokammion eriöinti pienentää kammion täyttöastetta. Tuhkattavien eläinten arvioitu kokonaismäärä on vuodessa 10 000-15 000 kg ja tuhkaa niistä muodostuu arviolta alle 500 kg.

Hakemuksen mukaan polttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä (LPÖ), jonka rikkipitoisuus on enintään 1%. Sen arvioitu kulutus on noin 20 l/h. Kulutus vaihtelee poltettavan eläimen energiapitoisuuden mukaan. Polttoöljyn vuosikulutukseksi on hakemuksessa arvioitu enimmillään 41.000 litraa. Polttoaine varastoidaan lukitussa kontissa kaksoisvaippasäiliössä, ns. farmarisäiliössä.

Muut kemikaalit, vesi

Hakemuksen mukaan laitoksen vedenkulutus on arviolta 60 l/vrk ja 13 m3/v. koostuen lähinnä asiakaspalvelutilojen puhtaanapidosta. Siinä käytetään tavanomaisia pesu- ja puhdistusaineita.

Päästöt ilmaan

Hakemuksen mukaan laitoksesta tulee haitallisia päästöjä ainoastaan ilmaan. 50 kiloa raatoja tunnissa polttavan laitoksen päästöt ovat hakijan toimittaman, haetun kanssa identtisen laitoksen päästömittausraportin mukaan alla esitetyn mukaiset, vertailuarvoina pienten energiantuotantolaitosten (Vna 1065/2017) päästöjen raja-arvot:

Päästö

arvo, mg/Nm3

vertailuarvo

pienhiukkaset

16

50

typen oksidit

180

270

rikin oksidit

62

400 (SO2)

hiilimonoksidi

42

 

 

 

Syntyvät jätteet ja niiden käsittely

Hakemuksen mukaan jätteiden lajittelussa, varastoinnissa ja edelleen toimittamisessa noudatetaan kunnallisia jätehuoltomääräyksiä. Paperi- ja kartonkijäte kuten uurnien kuljetuspakkaukset erilliskerätään kierrätysastiaan tai poltetaan yhteystuhkausten yhteydessä. Mahdolliset raatojen vuotonesteiden imeytyspurut ja turpeet poltetaan tuhkauksen yhteydessä. Muu syntyvä jäte lajitellaan kierrätykseen tai hävitetään sekajätteenä. Sekajätettä arvioidaan syntyvän 100 – 200 kiloa vuodessa.

Liikenne

Liikenne Tattarisuon teollisuusalueella lisääntyy uuden toiminnan johdosta hakijan arvion mukaan 1 – 5 henkilöautolla päivittäin. Öljyä tuodaan arviolta 5 – 10 kertaa vuodessa. Paikoitustilaa varataan tontilta riittävästi. Liikenteellä ei arvioida olevan vaikutusta alueen tavanomaisiin liikennemääriin.

Paras käytäntö ja paras käyttökelpoinen tekniikka

Polton ilmapäästöjä hallitaan laitteiston automatisoidulla polttojärjestelmällä, millä savukaasut palavat puhtaiksi. Polttimien öljynsyöttö katkeaa, kun haluttu lämpötila on saavutettu, jolloin raatojen lämpöenergia hyödynnetään poltossa täysimääräisesti. Hakemuksen mukaan hankittava tekniikka edustaa parasta käyttökelpoista tekniikkaa.

Laitoksen toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailu

Laitoksen ilmapäästöt mitataan tarvittaessa kerran vuodessa akkreditoidusti.

Toiminnasta pidetään käyttöpäiväkirjaa, johon kirjataan ainakin seuraavat asiat:

        kunkin vastanotetun eläimen vastaanottopäivä, alkuperäpaikka ja polttopäivä

        tuhkauskertojen määrä ja laitoksen käyttötunnit vuositasolla

        tuhkatut eläinlajit, kuolleiden eläinten lukumäärä ja yhteispaino kuukausittain ja oteltuna ja vuodessa tuhkattujen eläinten kokonaispaino

        vuosiyhteenveto tallennetuista kammioiden polttolämpötiloista

        tuhkan kokonaismäärä vuodessa sekä muualle toimitetun tuhkan määrä, vientipäivä, toimittaja ja toimituspaikka

        varastoidun tuhkan määrä vuoden lopussa

        toiminnassa syntyneiden muiden jätteiden laji, vientipäivä, toimittaja ja toimituspaikka

        puhtaanapitotoimet ajankohtineen

        tuholaistorjunta

        laitteiden tarkastukset

        polttonestesäiliön täyttöajankohdat ja täyttömäärät kerroittain ja vuosittain

        tiedot ympäristönsuojelun kannalta merkittävistä häiriöistä, poikkeuksellisista tilanteista ja onnettomuus- tai vahinkotilanteista ja niiden ympäristövaikutuksista (syy, kesto, arvio päästöistä ympäristöön) sekä niiden johdosta tehdyistä toimenpiteistä

        tiedot mahdollisesta ympäristövaikutusten tarkkailusta (kuten päästömittauksista)

Laitoksen omavalvontasuunnitelmaan sisältyy päiväkirjatietojen kirjaamisen lisäksi:

        tuhkaussopimus

        rahtikirja

        ohjeistus eläinlääkäriasemalle

        siivouskalenteri

        kuljetuskaluston siivouskalenteri, häiriötilanteet

        puhdistus- ja tuholaistorjuntasuunnitelmat

        tuholaistorjunnan kirjanpito toimenpiteineen

Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen

Polttouunin ohjausjärjestelmä valvoo polttotapahtumaa automaattisesti. Mikäli polton aikana ilmenee toimintahäiriö, pysähtyy poltto ja järjestelmä hälyttää. Häiriön selvittyä prosessi alkaa uudelleen jälkipolttimen lämmön nostolla. Polttokammioiden ja jälkipolttimen lämpötilat tallentuvat käyttöohjaimen muistiin. Mikäli polttoa ei saada heti jatketuksi loppuun, pakataan keskeytyneen polton aines vahvaan muoviin ja siirretään kannellisessa astiassa kylmätilaan siksi, kunnes polttoa voidaan jatkaa.

Polttouunikontti varustetaan vaahtosammuttimella ja sammutuspeitolla ja varustus on osoitettu ohjetarroin. Öljysäiliö merkitään ”Kevyt öljyä” –tarroilla. vastaanotto- ja myymälätiloihin tulee asetuksen mukaiset palovaroittimet, sammuttimet ja varapoistumistietä osoittavat kyltit.

Toiminnan aloittaminen ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta

Toiminnan aloittamiselle ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta haetaan lupaa. Mikäli ympäristölupa ei saa lainvoimaa, voidaan toiminnassa tarvittavat laitteet poistaa kiinteistöltä ilman vaikutusta ympäristöön, koska polttouuni asennetaan siirrettävään konttiin. Toiminnasta ei aiheudu sellaisia peruuttamattomia vaikutuksia, jotka tekisivät muutoksenhaun hyödyttömäksi

Lupahakemuksen käsittely

Lupahakemuksen vireilläolosta on tiedotettu Helsingin kaupungin ilmoitustaululla ja verkkosivuilla olleella kuulutuksella sekä lähetetty tiedote naapurustolle, alueen yrittäjäyhdistykselle ja paikalliselle asukasyhdistykselle. Lausunnot on pyydetty Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Helsingin kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta. Kuulutus- ja lausuntoaika oli 15.10.2018 – 15.11.2018. Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia eikä lausuntoja. Suunnitellulle laitosalueelle on tehty tarkastus 25.9.2018. Hakemuksessa mainitun polttoainevarastona käytettävän farmarisäiliön hakija esitti sijoittavansa erilliseen polttoainekonttiin.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää myöntää Pääkaupunkiseudun pieneläintuhkaamo PET Oy:lle ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristöluvan lemmikkieläinten polttolaitostoiminnalle hakijan antamien selvitysten mukaisesti ja seuraavin lupamääräyksin:

Toimintaa koskevat yleiset määräykset (YSL  6-8, 43, 59, 172 ja JäteL 12, 120, 122, 141 §)

 

  1. Polttolaitos saa ottaa vastaan ja polttaa vain kuolleita lemmikkieläimiä ja niiden osia. Muun eläinperäisen jätteen kuin tuhkattavien lemmikkieläinten ja niihin kiinteästi kosketuksissa olleen muun jätteen kuten raatojen kuljetus- ja varastointisäkkien polttaminen on kielletty.
     
  2. Tuhkattavan, pakastamattomana säilytettävän materiaalin yli viikon mittainen varastointi on kielletty. Lyhytaikainen varastointi tulee järjestää kylmätiloissa siten, että siitä ei aiheudu terveyshaittaa, hajuhaittaa tai epäsiisteyttä. Varastointia varten tulee olla erillinen kylmäkontti ja pakastetila tai vastaavat kylmävarastotilat. Ruhoja ei saa säilyttää polttouunissa. Sekä pakastamattomia että pakastettuja raatoja saa kumpiakin olla varastoituna enintään 2500 kiloa. Toiminnalle ei aseteta vakuusmaksua.
     
  3. Laitoksella on oltava nimettynä vastaava hoitaja, joka vastaa laitoksen toiminnasta, syntyvistä jätteistä, kirjanpidosta ja siitä, että toiminta on lupamääräysten mukaista. Vastuuhenkilöllä on oltava tehtävien hoitamiseksi riittävä ammattitaito. Vastaavan hoitajan vaihtuessa yhteystiedot on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kirjanpidon on oltava ajantasaisena laitoksella toimintaa valvovan ympäristönsuojeluviranomaisen saatavilla.
     
  4. Laitoksen toiminnan käynnistyessä tulee toiminnanharjoittajan tehdä siitä ensimmäisen toimintaviikon kuluessa ilmoitus lupaa valvovalle ympäristönsuojeluviranomaiselle uuden toiminnan tarkastuksesta sopimiseksi.

    Polttoaineet ja niiden varastointi (YSL 7, 10, 16, 17, 52, 58 ja Vna 413/2014 4 §)
     
  5. Laitoksella käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia.
     
  6. Polttonestesäiliö on sijoitettava erilliseen polttonesteen varastokonttiin ja säiliön tulee olla polttonesteiden varastointiin hyväksytty ja varustettu lapon estolla, ylitäytön estävällä sähköisellä tai mekaanisella järjestelmällä ja säiliön täyttötilavuuden vetoisella suoja-altaalla. Mahdollisista suoja-altaan ulkopuolelle päätyneistä vuodoista tulee ilmoittaa välittömästi hätäkeskukselle. Säiliön kunto tulee tarkistuttaa kunnallisia ympäristönsuojelumääräyksiä noudattaen, ellei kunto edellytä tiheämpää tarkastusväliä. Konttiin tulee varata imeytysainetta vahinkojen varalta. Polttoaineet on varastoitava ja niitä on käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle eikä pohja- tai pintavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle.

    Polttoprosessi, päästöt ilmaan (YSL 6, 7, 52, 62, 172, 209, YSA 15, Vna 151/2013 9 ja NaapL 17 §)
     
  7. Polttolaitos on suunniteltava, varustettava ja rakennettava ja sitä on käytettävä siten, että prosessissa syntyvän palokaasun lämpötila jälkipolttimessa nousee kaikkein epäedullisimmissakin olosuhteissa kahdeksi sekunniksi vähintään 850 °C:een. Lämpötila on mitattava jälkipoltinkammion edustavasta kohdasta. Lämpötilamittarin on oltava jatkuvasti käyttökunnossa. Savukaasujen lämpötilaa on seurattava jokaisen polttotapahtuman yhteydessä ja tiedot on tallennettava, jotta polttotapahtuman voidaan todeta täyttävän polttolämpötilalle annetut lupamääräykset. Savukaasujen päästömittauksen tulee olla rakenteellisesti mahdollinen.
     
  8. Mikäli lämpötilamittauksen perusteella todetaan, että polttolaitoksella ei saavuteta 850°C:een lämpötilaa tai polttouunin toiminnassa havaitaan muu sellainen muutos esimerkiksi savun värissä tai hajussa, jonka nojalla palamisprosessissa voidaan olettaa olevan häiriö, tulee laitoksen toiminta keskeyttää ja ryhtyä toimenpiteisiin uunin toimintakunnon varmistamiseksi ja polttoprosessin palauttamiseksi ennalleen. Epätäydellisesti palanut aines tulee polttaa loppuun tai toimittaa laitokselle, jolla on lupa ottaa kyseistä jätettä vastaan.
     
  9. Polttolaitoksen savukaasut on johdettava maanpinnasta vähintään 6 metriä korkean piipun kautta ulkoilmaan.

    Päästöt vesiin ja viemäriin (YSL 16, 17, 52, 66 ja VHL 10 §)
     
  10. Laitoksessa syntyvät jätevedet on johdettava Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ylläpitämään viemäriin. Viemäriin ei saa johtaa jätevesiä siten, että siitä aiheutuu vauriota viemäriverkolle, haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle. Luvan saaja on vastuussa jäteveden johtamisesta mahdollisesti aiheuttavasta vahingosta, haitasta tai muusta edunmenetyksestä.

    Melu ja tärinä (Vnp 993/1992 2 §)
     
  11. Laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää lähimmissä melulle häiriintyvissä kohteissa päivällä klo 7.00 – 22.00 melutasoa LAeq 55 dB eikä yöllä klo 22.00 – 7.00 melutaso LAeq 50 dB.

    Jätteet ja niiden käsittely (YSL 52, 58, 62 ja JL 13, 15, 17, 29, 118, 121 §)
     
  12. Poltossa syntyvä tuhka on kuljetettava ja varastoitava suljetuissa säiliöissä tai muuten niin, ettei se leviä ympäristöön. Tuhka voidaan luovuttaa eläimen omistajalle, sijoittaa pieneläinhautausmaalle tai toimittaa niitä vastaanottavalle kaatopaikalle.
     
  13. Toiminnasta syntyvät muut jätteet mukaan lukien paperi ja pakkauskartonki on lajiteltava ja kerättävä erilleen. Jätteet on varastoitava ja käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa, epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittoja, maaperän, pinta- tai pohjavesien pilaantumista. Vaaralliset jätteet ja hyödyntämiskelpoiset jätteet tulee kerätä talteen ja pitää erillään muista jätteistä ja ne on toimitettava säännöllisesti ja vähintään kerran vuodessa hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely on hyväksytty. Mikäli raadoista valuu nesteitä kuljetuspussien ulkopuolelle, neste tulee imeyttää ja polttaa polttolaitoksessa. Siivotut alueet/kohteet tulee lisäksi desinfioida. Vaarallisten jätteiden määristä, toimituskohteista ja kuljetuksen suorittajista on laadittava jätelain 121 §:n mukaiset siirtoasiakirjat, joiden tulee olla tarvittaessa lupaviranomaisen tarkastettavissa. Siirtoasiakirjat on säilytettävä kolme vuotta.

    Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet (YSL 52 §) 
  14. Mikäli polttoprosessiin tulee vika tai toimintahäiriö, joka lisää savukaasupäästöjä tai muuttaa ne haitallisemmiksi, on tuhkaus keskeytettävä ja laitteet saatettava normaaliin toimintakuntoon.
     
  15. Merkittävistä polttoainevuodoista on välittömästi ilmoitettava alueen pelastuslaitokselle. Jätevesiviemäriin joutuvista poikkeuksellisista päästöistä on välittömästi ilmoitettava viemäriverkoston haltijalle.

    Tarkkailu- ja raportointimääräykset (YSL 6, 52, 63, 172, JäteL 12, 118, 119, 120, 122, JäteA 20, 25 § ja VnA jätteistä (172/2012, liite 4.)
     
  16. Toiminnanharjoittajan tulee pitää kirjaa jokaisesta polttotapahtumasta. Polttotapahtuman yhteydessä on kirjattava muistiin päivämäärä, poltettavien eläinten toimittaja, poltettavat eläinlajit, eläinten paino, polton kesto, polton aikana saavutettu maksimilämpötila, syntyvän tuhkan määrä sekä mahdolliset polton aikana ilmenneet ongelmat, häiriöt tai muut poikkeavuudet. Lisäksi tulee pitää kirjaa muiden jätteiden määrästä ja käsittelystä, polttolaitoksen puhtaanapidosta sekä laitteiden kunnossapidosta ja huollosta.

    Kirjanpito on säilytettävä vähintään kuusi vuotta viranomaisia varten.
     
  17. Toiminnanharjoittajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle (helsinki.kirjaamo@hel.fi) edellisvuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi ainakin seuraavat tiedot:- tuhkauskertojen lukumäärä (kpl/a) ja laitoksen käyttötuntien lukumäärä (t/a) - tuhkatut eläinlajit, eläinten lukumäärä (kpl) ja yhteispaino (kg/a) - tiedot käytetyn polttoaineen laadusta ja määrästä (l/a) - syntyneen tuhkan määrä (kg/a) ja toimituspaikka - asiakkaalle luovutetun tuhkan määrä (kpl) - tiedot toiminnassa syntyneistä muista jätteistä, niiden laadusta ja määrästä sekä toimituspaikoista jäteluokittain - tiedot mahdollisista häiriötilanteista ja vahinko-/onnettomuus tapauksista sekä niiden johdosta tehdyistä toimenpiteistä.

    Toiminnan olennaiseen muuttamiseen tai lopettamiseen liittyvät määräykset (YSL 29, 52, 89, 170 ja 172 §)
     
  18. Mikäli toiminnoissa, niiden laajuudessa tai toimintatavoissa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai toiminta pysyvästi tai pitkäaikaisesti keskeytyy, on tapahtumista ilmoitettava valvontaviranomaiselle hyvissä ajoin ennen niiden toteutumista.
     
  19. Toiminnanharjoittajan on viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista lupaa valvovalle ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Perustelut

Yleisperustelut

Ottaen huomioon annetut selvitykset sekä lupamääräykset, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain mukaiset edellytykset. Toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, pohjaveden tai maaperän pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, roskaantumista tai kohtuutonta rasitusta naapureille. Toiminnanharjoittajalla on toimintaan riittävä asiantuntemus.

Lupamääräysten perustelut

  1. Lupa koskee lemmikkieläinten raatojen polttolaitostoimintaa, joten toiminta on perusteltua rajata kiinteästi vain tähän toimintaan.
     
  2. Varastointimäärän rajoituksella ja sen kohdistamisella vain jäähdytettyihin tiloihin vältetään suurien jätemäärien synty. Tämän vuoksi toiminnalle ei myöskään aseteta vakuusmaksua.
     
  3. Valvonnallisista syistä vastaavan hoitajan nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava valvontaviranomaisille. Laitoksen henkilökunnan koulutuksesta on huolehdittava, jotta laitoksen ympäristönsuojelun taso voidaan turvata.
     
  4. Toiminnan luvanmukaisuus sen alkaessa ja laitoksen liittäminen valvontasuunnitelmaan voidaan todeta tarkastuksella.
     
  5. Polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään asetuksen VnA 413/2014 mukainen. Asetusta tiukemmille vaatimuksille ei ole perusteita.
     
  6. Määräys on annettu maaperän sekä pinta- ja pohjavesien pilaantumisen estämiseksi.
     
  7. Määräys on lupahakemuksen mukainen. Palokaasujen mahdollisimman täydellinen palaminen vähentää niistä ympäristöön johtuvia päästöjä. Polttolämpötilojen seuraaminen on keino varmistua laitoksen tarkoituksenmukaisesta toiminnasta.
     
  8. Määräys on lupahakemuksen mukainen. Polttoprosessin keskeyttäminen tilanteessa, jossa palokaasut palavat epätäydellisesti, vähentää merkittävästi ympäristöön johtuvia päästöjä.
     
  9. Savupiipun tulee olla lupahakemuksessa esitettyä neljää metriä korkeampi naapurustolle mahdollisesti aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.
     
  10. Laitoksen sijaintipaikka on Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n toiminta-alueella. Määräys on annettu pinta- ja pohjavesien sekä maaperän pilaantumisen estämiseksi.
     
  11. Melutasoa koskeva määräys on tarpeen melusta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi.
     
  12. Tuhka on jätelain tarkoittamaa jätettä, jonka käsittelyä ja edelleen toimittamista koskeva määräys on annettu ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja jätelain toteuttamiseksi.
     
  13. Jätteiden keräystä ja varastointia koskeva määräys on annettu jätelain tavoitteiden toteuttamiseksi ja ympäristön pilaantumisen estämiseksi. Valvonta edellyttää kirjanpitoa kiinteistöllä syntyvistä vaarallisista jätteistä ja niiden kuljetuksesta jatkokäsittelyyn.
     
  14. Määräys on tarpeen yhdyskuntailman laadun turvaamiseksi.
     
  15. Poikkeuksellisesta päästöstä välittömästi ilmoittaminen on tarpeen, jotta toimenpiteet ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi voidaan käynnistää välittömästi.   Määräys on tarpeen maaperän sekä pinta- ja pohjavesien pilaantumisen estämiseksi.  
  16. Kirjanpitovelvoite on tarpeen lupamääräysten noudattamisen varmistamiseksi ja toiminnan valvomiseksi, toiminnan ympäristö-vaikutusten selvittämiseksi sekä toiminnanharjoittajan ja valvontaviranomaisen välisen riittävän yhteydenpidon varmistamiseksi.
     
  17. Raportointia koskeva määräys on tarpeen lupamääräysten noudattamisen varmistamiseksi ja toiminnan valvomiseksi, toiminnan ympäristövaikutusten selvittämiseksi sekä toiminnanharjoittajan ja valvontaviranomaisen välisen riittävän yhteydenpidon varmistamiseksi.
     
  18. Määräys on tarpeen valvonnan kannalta.
     
  19. Määräys on tarpeen, jotta toiminnan lopettamisesta aiheutuvat päästöt tai jätteet eivät laitoksen toiminnan päättymisen jälkeen aiheuta terveyshaittaa tai muuta merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 6, 7, 8, 10, 16, 17, 27, 29, 34, 52, 58, 62, 63, 66, 89, 170, 172, 189, 199 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2, 11 – 15 §
Valtioneuvoston asetus raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta (413/2014) 4 §
Vesihuoltolaki (119/2001) 10 §
Jätelaki (646/ 2011) 12, 13, 15, 17, 29, 118, 119, 120, 121, 122, 141 §
Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012) 20, 25 §
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §
Valtioneuvoston päätös melun ohjearvoista (993/1992) 2 §
Valtioneuvoston asetus jätteen polttamisesta (151/2013) 9 §

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 24.11.2017 (88 §) hyväksymän taksan mukainen hakemuksen käsittelymaksu on 4410,00 euroa. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalveluliikelaitoksesta.

Lupapäätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin ilmoitustaululla 27.12.2018 osoitteessa Pohjoisesplanadi 11 - 13 ja internet-sivuilla. Päätös annetaan julkipanon jälkeen 28.12.2018, jolloin sen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon. Päätös julkaistaan internetissä. Tämä päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Päätös on voimassa toistaiseksi.

Jos asetuksella annetaan lupaan sisältyviä määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 70 §). Lupapäätöksen muuttamisen tai peruuttamisen perusteista on säädetty ympäristönsuojelulain 89 ja 93 §:ssä.

Päätöksen täytäntöönpano

Toiminnanharjoittajalle myönnetään lupa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta, koska toiminnasta ei arvioida aiheutuvan sellaisia peruuttamattomia vaikutuksia, jotka tekisivät muutoksenhaun hyödyttömäksi (YSL 59 §).

Esittelijä

yksikön päällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Tanja Rajamäki, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32096

tanja.rajamaki(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusaika päättyy 26.1.2019.Valitusosoitus on liitteenä.

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

Uudenmaan ELY-keskus (Ympäristö ja luonnonvarat)

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Tanja Rajamäki, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32008

tanja.rajamaki(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusaika päättyy 26.1.2019.Valitusosoitus on liitteenä.

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Pääkaupunkiseudun pieneläintuhkaamo PET Oy

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

Uudenmaan ELY-keskus (Ympäristö ja luonnonvarat)

Hallintovalitus, ympäristölupapäätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58230

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566