Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

14.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 229

HSY:n Helsingin vesihuollon toiminta-alueen muuttaminen

HEL 2018-004448 T 00 01 06

Päätös

Ympäristö- ja lupajaosto päättää hyväksyä HSY:n vesihuollon toiminta-alueen muutoksen, jolla toiminta-alueeseen lisätään Kaarelan jäähalli ja Roihuvuoren pohjoisrinteen alueita liitteenä olevan kartan (liite 1) mukaisesti. Lisäksi ympäristö- ja lupajaosto hyväksyy toiminta-alueen sanallisen määrittelyn (liite 2).

Toiminta-alueen muutos 2018

Nyt kyseessä olevan toiminta-alueen laajentamisen lähtökohtana on ollut voimassa oleva vuoden 2017 HSY:n vesihuollon toiminta-alue, siinä esitetyt laajentumisehdotukset vuodelle 2018 ja kaupungeilta saadut tiedot toiminta-alueen laajentumisesta vuosille 2018-2020. Edellä mainitut tiedot on tarkastettu ja päivitetty vastaamaan nyt toteutunutta ja suunniteltua yhdyskuntakehitystä.

Toiminta-alueen muutos on rajattu 6.2.2017 voimassa olleiden kiinteistörajojen mukaan ja se koskee kyseisenä ajankohtana kiinteistörekisterissä olleita kiinteistöjä. Toiminta-alueeseen kuuluminen tulkitaan pääsääntöisesti kiinteistökohtaisesti karttatarkasteltuna. Mikäli kiinteistörajat ovat muuttuneet kyseisen ajankohdan jälkeen tai uusia kiinteistöjä on rekisteröity, kyseisten kiinteistöjen kuuluminen toiminta-alueeseen arvioidaan erikseen sanallisen määrittelyn mukaan.

Osa kiinteistöistä on rajattu kuulumaan toiminta-alueeseen vain osittain. Toiminta-aluepäätös koskee näiden kiinteistöjen osalta vain sitä osaa kiinteistöstä, joka on rajattu kuuluvaksi toiminta-alueeseen.

Vuoden 2018 toiminta-alueen muodostamisen yhteydessä on tarkistettu jo vuoden 2017 toiminta-alueeseen kuuluneita alueita. Vuoden 2017 toiminta-alueeseen on tehty tarkistuslaajennuksia ja toisaalta tarkistussupistamisia. Supistukset eivät koske Helsingin kaupungin aluetta.

Helsingin kaupungin ehdottamien laajentamisalueiden lisäksi toiminta-alueen muutoksen valmistelun aikana on noussut tarpeelliseksi arvioida HSY:n vesihuollon toiminta-alueen laajentamista Vuosaaren Kallahdenniemessä, jossa kiireellisimpänä pidetään Leppäniementietä, koska sen asukkaat ovat vedonneet asian puolesta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin lähettämällään kirjeellä.

Helsingin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa 2017-2026 on lisäksi nimetty selvitysalueita, joiden vesihuollon tarpeen arviointi edellyttää lisäselvityksiä. Kallahdenniemi on yksi näistä alueista. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden teettämä raportti selvityksestä valmistuu loppuvuodesta 2018. Raportin perusteella voidaan arvioida HSY:n vesihuollon toiminta-alueen laajenemisen edellytyksiä selvitettäville alueille tulevina vuosina 2019-2021.

Tausta

Vesihuoltolain (119/2001) mukaisena vesihuoltolaitoksena toimii muutettavalla vesihuollon toiminta-alueella Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä.

HSY ja sen jäsenkunnat ovat allekirjoittaneet 18.12.2014-7.1.2015 puitesopimuksen kuntatekniikan yhteistyöstä HSY:n ja sen jäsenkuntien kesken. Puitesopimuksessa määritellään HSY:n vesihuollon toiminta-alue, minkä mukaan HSY:n vesihuollon toiminta-alue kuvataan ajantasaisella, karttapohjaisella esityksellä alueesta, jolla HSY:llä on tai tulee tarkastelujaksolla olemaan huolehtimisvelvollisuus vesihuollosta. HSY:n vesihuollon toiminta-alue vahvistetaan kunkin jäsenkunnan alueella sijaitsevan osansa osalta erikseen asianomaisen jäsenkunnan päätöksellä. Toiminta-aluepäätökset tehdään vesihuollon kehittämissuunnitelmien pohjalta ja niitä tarkentaen. HSY:n toiminta-alue muodostuu jäsenkuntakohtaisten toiminta-alueiden summana. Toiminta-alueen muuttamisen tarkastelujakso on kolme (3) vuotta ja päivitysväli yksi (1) vuosi.

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt HSY:n Helsingin vesihuollon nykyisestä toiminta-alueesta 22.5.2017 (Kh 22.5.2017 § 27).

1.6.2017 voimaan tulleen hallintosäännön mukaan ympäristö- ja lupajaosto päättää vesihuoltolaissa kunnalle annetusta tehtävästä (Hallintosääntö 16 luku 2 § 2 mom 2 kohta), joten jaoston tehtävänä on päättää myös HSY:n Helsingin vesihuollon toiminta-alueen muuttamisesta.

Vuoden 2017 HSY:n vesihuollon toiminta-alue muodostuu pääasiassa kiinteistöistä, jotka sijaitsevat alle 20 metrin päässä liittymiskelpoisesta vesijohdosta ja jätevesiviemäristä. Toiminta-aluekartoilla esitettyjen kiinteistöjen, jotka sijaitsevat yli 20 metrin päässä vesijohdosta tai jätevesiviemäristä, toiminta-alueeseen kuulumisen arvioinnissa sekä liittämiskohdan osoittamisessa noudatetaan sanallisessa määrittelyssä määriteltyjä periaatteita.

Kuuleminen ja lausunnot

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi.

Kiinteistön omistajille ja haltijoille on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastine vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen muuttamisesta sekä muista asiaan liittyvistä seikoista 19.11.2018 mennessä. Vastineita ei saatu määräaikaan mennessä.

Lausuntoa on pyydetty kunnan terveydensuojeluviranomaiselta ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta (ympäristöpalvelut) 13.6.2018 sekä lähetetty kuulemiskirje Uudenmaan ELY-keskukselle 26.10.2018.

Ympäristöpalveluiden lausunnon 22.8.2018 mukaan Vuosaaren Kallahdenniemen HSY:n vesihuollon toiminta-alueeseen kuulumattomat asutut rannat tulisi saada vesihuollon piiriin mahdollisimman pikaisesti. Kiireellisimpänä pidetään Leppäniementietä, jonka asukkaat ovat vedonneet asian puolesta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin lähettämällään kirjeellä.

ELY-keskuksen lausunnon 14.11.2018 mukaan toiminta-aluerajauksen tulee olla selkeä ja yksiselitteinen. Toiminta-aluekarttaa täydentävä sanallinen määrittely on selkeytynyt paljon edellisestä vuodesta. Toiminta-alueen laajenemissuunnitelman 2017-2026 lisääminen toiminta-alue-esitykseen huomioi maankäytön suunnitelmat aiempaa paremmin vesihuoltolain tarkoittamalla tavalla.

Kuulemisajan jälkeen pyydettiin saaduista lausunnoista kommentit HSY:ltä 30.11.2018 mennessä. HSY kommentoi lausuntoja 4.12.2018 Leppäniementien alueen osalta. HSY:n mielestä sen osalta on edettävä vesihuollon kehittämissuunnitelmassa 2017-2026 sovittujen toimenpiteiden mukaisesti. Siten alueen keskitetyn vesihuollon tarve ja sitä kautta HSY:n toiminta-alueen laajentamisen tarve arvioidaan Ympäristöpalveluiden tekemän selvityksen perusteella sen valmistuttua yhteistyössä HSY:n ja Helsingin kaupungin välillä. Siten aluetta ei ole perustetta esittää toiminta-alueen laajenemisalueena 2019-2020.
HSY:n mielipide huomioidaan siten, että Leppäniementien alueen vesihuoltoa tarkastellaan jatkossa Ympäristöpalveluiden tekemän selvityksen valmistuttua, eikä aluetta esitetä alustavana laajenemisalueena 2019-20 vuoden 2018 toiminta-aluepäätöksen yhteydessä.

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen muuttamisesta on tiedotettu Helsingin kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Nähtävilläoloaika oli 14.-28.11.2018. Asiasta ei saatu yhteydenottoja tai mielipiteitä.

Perustelut

Vesihuoltolain 5 §:n mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti vesihuoltolain tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun.

Vesihuoltolain 6 §:n mukaan, jos suurehkon asukasjoukon tarve taikka terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat, kunnan tulee huolehtia siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi.

Vesihuoltolain 7 §:n mukaan kunnan alueella toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvan laitoksen esityksestä tai, jos laitos ei tällaista esitystä ole tehnyt, laitosta kuultuaan. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi.

Toiminta-alueen tulee olla sellainen, että:
1) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti; ja
2) vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

Hyväksyessään toiminta-alueen kunnan tulee toiminta-alueen eri osien vesihuollon tarpeet huomioon ottaen määrittää alueet, jotka on saatettava vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkoston piiriin, sekä alueet, jotka on saatettava laitoksen jätevesiviemäriverkoston piiriin. Hyväksymispäätöksen yhteydessä on myös asetettava tavoitteellinen yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaava aikataulu toiminta-alueen eri osien saattamiselle verkostojen piiriin.

Toiminta-alue, sillä sijaitsevat taajamat sekä vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston piiriin saatettavat alueet esitetään kartalla, jonka on oltava yleisesti saatavilla tietoverkossa. Toiminta-alueen hyväksymisestä on tiedotettava riittävässä laajuudessa.

Toiminta-alueeseen liitettäväksi ehdotetuilla alueilla sijaitseville kiinteistöille on rakennettu tai on rakenteilla uusia liikuntapalvelu- ja asuinrakennuksia, joiden liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen suuren käyttäjä- tai asukasmäärän vuoksi.

Tiedottaminen

Toiminta-alueeseen kuuluvista kiinteistöistä on laadittu sähköisessä muodossa oleva karttaesitys (liite 1), joka on päätöksenteon jälkeen tarkasteltavissa HSY:n karttapalvelussa. Sanallinen määrittely on liitteenä 2, mikä on yleisesti saatavilla päätöksenteon jälkeen HSY:n verkkosivustolla. Muut laaditut karttatulosteet ovat tämän esityksen liitteinä 3-4.

Toiminta-alueen muuttamisesta tiedotetaan Helsingin kaupungin verkkosivustolla päätöksenteon jälkeen.

Sovelletut lainkohdat ja oikeusohjeet

Vesihuoltolaki (119/2001) 5, 6, 7, 8, 32 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Käsittely

Pekka Henttonen: Lisätään kappaleen 10 jälkeen uusi kappale:

1.6.2017 voimaan tulleen hallintosäännön mukaan ympäristö- ja lupajaosto päättää vesihuoltolaissa kunnalle annetusta tehtävästä (Hallintosääntö 16 luku 2 § 2 mom 2 kohta), joten jaoston tehtävänä on päättää myös HSY:n Helsingin vesihuollon toiminta-alueen muuttamisesta.

Esittelijä

asiakkuusjohtaja

Pekka Henttonen

Lisätiedot

Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kartta, HSY:n vesihuollon toiminta-alue

2

HSY:n vesihuollon toiminta-alueen sanallinen määrittely

3

Kartta, HSY:n vesihuollon toiminta-aluemuutokset vuosina 2018-2020

4

Kartta, HSY:n toiminta-alueen laajenemissuunnitelma vuosina 2018-2026

5

Helsingin ympäristöpalveluiden lausunto 22.8.2018

6

Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto 14.11.2018

Muutoksenhaku

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Esitysteksti

Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä (HSY) vesihuolto

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Esitysteksti

Uudenmaan ELY-keskus

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Esitysteksti

Päätösehdotus

Ympäristö- ja lupajaosto päättää hyväksyä HSY:n vesihuollon toiminta-alueen muutoksen, jolla toiminta-alueeseen lisätään Kaarelan jäähalli ja Roihuvuoren pohjoisrinteen alueita liitteenä olevan kartan (liite 1) mukaisesti. Lisäksi ympäristö- ja lupajaosto hyväksyy toiminta-alueen sanallisen määrittelyn (liite 2).

Toiminta-alueen muutos 2018

Nyt kyseessä olevan toiminta-alueen laajentamisen lähtökohtana on ollut voimassa oleva vuoden 2017 HSY:n vesihuollon toiminta-alue, siinä esitetyt laajentumisehdotukset vuodelle 2018 ja kaupungeilta saadut tiedot toiminta-alueen laajentumisesta vuosille 2018-2020. Edellä mainitut tiedot on tarkastettu ja päivitetty vastaamaan nyt toteutunutta ja suunniteltua yhdyskuntakehitystä.

Toiminta-alueen muutos on rajattu 6.2.2017 voimassa olleiden kiinteistörajojen mukaan ja se koskee kyseisenä ajankohtana kiinteistörekisterissä olleita kiinteistöjä. Toiminta-alueeseen kuuluminen tulkitaan pääsääntöisesti kiinteistökohtaisesti karttatarkasteltuna. Mikäli kiinteistörajat ovat muuttuneet kyseisen ajankohdan jälkeen tai uusia kiinteistöjä on rekisteröity, kyseisten kiinteistöjen kuuluminen toiminta-alueeseen arvioidaan erikseen sanallisen määrittelyn mukaan.

Osa kiinteistöistä on rajattu kuulumaan toiminta-alueeseen vain osittain. Toiminta-aluepäätös koskee näiden kiinteistöjen osalta vain sitä osaa kiinteistöstä, joka on rajattu kuuluvaksi toiminta-alueeseen.

Vuoden 2018 toiminta-alueen muodostamisen yhteydessä on tarkistettu jo vuoden 2017 toiminta-alueeseen kuuluneita alueita. Vuoden 2017 toiminta-alueeseen on tehty tarkistuslaajennuksia ja toisaalta tarkistussupistamisia. Supistukset eivät koske Helsingin kaupungin aluetta.

Helsingin kaupungin ehdottamien laajentamisalueiden lisäksi toiminta-alueen muutoksen valmistelun aikana on noussut tarpeelliseksi arvioida HSY:n vesihuollon toiminta-alueen laajentamista Vuosaaren Kallahdenniemessä, jossa kiireellisimpänä pidetään Leppäniementietä, koska sen asukkaat ovat vedonneet asian puolesta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin lähettämällään kirjeellä.

Helsingin kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa 2017-2026 on lisäksi nimetty selvitysalueita, joiden vesihuollon tarpeen arviointi edellyttää lisäselvityksiä. Kallahdenniemi on yksi näistä alueista. Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden teettämä raportti selvityksestä valmistuu loppuvuodesta 2018. Raportin perusteella voidaan arvioida HSY:n vesihuollon toiminta-alueen laajenemisen edellytyksiä selvitettäville alueille tulevina vuosina 2019-2021.

Tausta

Vesihuoltolain (119/2001) mukaisena vesihuoltolaitoksena toimii muutettavalla vesihuollon toiminta-alueella Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä.

HSY ja sen jäsenkunnat ovat allekirjoittaneet 18.12.2014-7.1.2015 puitesopimuksen kuntatekniikan yhteistyöstä HSY:n ja sen jäsenkuntien kesken. Puitesopimuksessa määritellään HSY:n vesihuollon toiminta-alue, minkä mukaan HSY:n vesihuollon toiminta-alue kuvataan ajantasaisella, karttapohjaisella esityksellä alueesta, jolla HSY:llä on tai tulee tarkastelujaksolla olemaan huolehtimisvelvollisuus vesihuollosta. HSY:n vesihuollon toiminta-alue vahvistetaan kunkin jäsenkunnan alueella sijaitsevan osansa osalta erikseen asianomaisen jäsenkunnan päätöksellä. Toiminta-aluepäätökset tehdään vesihuollon kehittämissuunnitelmien pohjalta ja niitä tarkentaen. HSY:n toiminta-alue muodostuu jäsenkuntakohtaisten toiminta-alueiden summana. Toiminta-alueen muuttamisen tarkastelujakso on kolme (3) vuotta ja päivitysväli yksi (1) vuosi.

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt HSY:n Helsingin vesihuollon nykyisestä toiminta-alueesta 22.5.2017 (Kh 22.5.2017 § 27).

Vuoden 2017 HSY:n vesihuollon toiminta-alue muodostuu pääasiassa kiinteistöistä, jotka sijaitsevat alle 20 metrin päässä liittymiskelpoisesta vesijohdosta ja jätevesiviemäristä. Toiminta-aluekartoilla esitettyjen kiinteistöjen, jotka sijaitsevat yli 20 metrin päässä vesijohdosta tai jätevesiviemäristä, toiminta-alueeseen kuulumisen arvioinnissa sekä liittämiskohdan osoittamisessa noudatetaan sanallisessa määrittelyssä määriteltyjä periaatteita.

Kuuleminen ja lausunnot

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi.

Kiinteistön omistajille ja haltijoille on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastine vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen muuttamisesta sekä muista asiaan liittyvistä seikoista 19.11.2018 mennessä. Vastineita ei saatu määräaikaan mennessä.

Lausuntoa on pyydetty kunnan terveydensuojeluviranomaiselta ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta (ympäristöpalvelut) 13.6.2018 sekä lähetetty kuulemiskirje Uudenmaan ELY-keskukselle 26.10.2018.

Ympäristöpalveluiden lausunnon 22.8.2018 mukaan Vuosaaren Kallahdenniemen HSY:n vesihuollon toiminta-alueeseen kuulumattomat asutut rannat tulisi saada vesihuollon piiriin mahdollisimman pikaisesti. Kiireellisimpänä pidetään Leppäniementietä, jonka asukkaat ovat vedonneet asian puolesta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin lähettämällään kirjeellä.

ELY-keskuksen lausunnon 14.11.2018 mukaan toiminta-aluerajauksen tulee olla selkeä ja yksiselitteinen. Toiminta-aluekarttaa täydentävä sanallinen määrittely on selkeytynyt paljon edellisestä vuodesta. Toiminta-alueen laajenemissuunnitelman 2017-2026 lisääminen toiminta-alue-esitykseen huomioi maankäytön suunnitelmat aiempaa paremmin vesihuoltolain tarkoittamalla tavalla.

Kuulemisajan jälkeen pyydettiin saaduista lausunnoista kommentit HSY:ltä 30.11.2018 mennessä. HSY kommentoi lausuntoja 4.12.2018 Leppäniementien alueen osalta. HSY:n mielestä sen osalta on edettävä vesihuollon kehittämissuunnitelmassa 2017-2026 sovittujen toimenpiteiden mukaisesti. Siten alueen keskitetyn vesihuollon tarve ja sitä kautta HSY:n toiminta-alueen laajentamisen tarve arvioidaan Ympäristöpalveluiden tekemän selvityksen perusteella sen valmistuttua yhteistyössä HSY:n ja Helsingin kaupungin välillä. Siten aluetta ei ole perustetta esittää toiminta-alueen laajenemisalueena 2019-2020.
HSY:n mielipide huomioidaan siten, että Leppäniementien alueen vesihuoltoa tarkastellaan jatkossa Ympäristöpalveluiden tekemän selvityksen valmistuttua, eikä aluetta esitetä alustavana laajenemisalueena 2019-20 vuoden 2018 toiminta-aluepäätöksen yhteydessä.

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen muuttamisesta on tiedotettu Helsingin kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Nähtävilläoloaika oli 14.-28.11.2018. Asiasta ei saatu yhteydenottoja tai mielipiteitä.

Perustelut

Vesihuoltolain 5 §:n mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti vesihuoltolain tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun.

Vesihuoltolain 6 §:n mukaan, jos suurehkon asukasjoukon tarve taikka terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat, kunnan tulee huolehtia siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi.

Vesihuoltolain 7 §:n mukaan kunnan alueella toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvan laitoksen esityksestä tai, jos laitos ei tällaista esitystä ole tehnyt, laitosta kuultuaan. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi.

Toiminta-alueen tulee olla sellainen, että:
1) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti; ja
2) vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

Hyväksyessään toiminta-alueen kunnan tulee toiminta-alueen eri osien vesihuollon tarpeet huomioon ottaen määrittää alueet, jotka on saatettava vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkoston piiriin, sekä alueet, jotka on saatettava laitoksen jätevesiviemäriverkoston piiriin. Hyväksymispäätöksen yhteydessä on myös asetettava tavoitteellinen yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaava aikataulu toiminta-alueen eri osien saattamiselle verkostojen piiriin.

Toiminta-alue, sillä sijaitsevat taajamat sekä vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston piiriin saatettavat alueet esitetään kartalla, jonka on oltava yleisesti saatavilla tietoverkossa. Toiminta-alueen hyväksymisestä on tiedotettava riittävässä laajuudessa.

Toiminta-alueeseen liitettäväksi ehdotetuilla alueilla sijaitseville kiinteistöille on rakennettu tai on rakenteilla uusia liikuntapalvelu- ja asuinrakennuksia, joiden liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen suuren käyttäjä- tai asukasmäärän vuoksi.

Tiedottaminen

Toiminta-alueeseen kuuluvista kiinteistöistä on laadittu sähköisessä muodossa oleva karttaesitys (liite 1), joka on päätöksenteon jälkeen tarkasteltavissa HSY:n karttapalvelussa. Sanallinen määrittely on liitteenä 2, mikä on yleisesti saatavilla päätöksenteon jälkeen HSY:n verkkosivustolla. Muut laaditut karttatulosteet ovat tämän esityksen liitteinä 3-4.

Toiminta-alueen muuttamisesta tiedotetaan Helsingin kaupungin verkkosivustolla päätöksenteon jälkeen.

Sovelletut lainkohdat ja oikeusohjeet

Vesihuoltolaki (119/2001) 5, 6, 7, 8, 32 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Esittelijä

asiakkuusjohtaja

Pekka Henttonen

Lisätiedot

Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kartta, HSY:n vesihuollon toiminta-alue

2

HSY:n vesihuollon toiminta-alueen sanallinen määrittely

3

Kartta, HSY:n vesihuollon toiminta-aluemuutokset vuosina 2018-2020

4

Kartta, HSY:n toiminta-alueen laajenemissuunnitelma vuosina 2018-2026

5

Helsingin ympäristöpalveluiden lausunto 22.8.2018

6

Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto 14.11.2018

Muutoksenhaku

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä (HSY) vesihuolto

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Uudenmaan ELY-keskus

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen, muuttaminen, huleveden viemäröinnin järjestäminen
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

PALU/Ympäristöpalvelut

MAKA/Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566