Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

14.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 234

Uima-altaan käyttökiellon ja uhkasakon asettaminen, Scandic Hotels Oy, Hilton Helsinki Strand

HEL 2018-009839 T 11 02 02 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Scandic Hotels Oy:n Hilton Helsinki Strandin uima-altaan käyttöön liittyen seuraavaa:

Vireilletulo ja taustaa

Asia koskee Hilton Helsinki Strandin tiloissa, osoitteessa John Stenbergin ranta 4, 00530 Helsinki, olevaa uima-allasta.

Otettujen allasvesinäytteiden perusteella Hilton Helsinki Strandin uima-altaan veden laatu ei ole useissa tutkimuksissa täyttänyt sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (315/2002, allasvesiasetus) 3 §:n laatuvaatimuksia. Allasvesinäytteet on ottanut ja analysoinut MetropoliLab Oy, joka on Eviran terveydensuojelulain nojalla hyväksymä laboratorio allasvesiasetuksen mukaisten tutkimusten tekoon. 

Allasveden kemialliset laatuvaatimukset ovat jatkuvasti ylittyneet trihalometaanin (THM) pitoisuuden osalta. Trihalometaanit ovat suurina pitoisuuksina myrkyllisiä ja niiden epäillään olevan pieninä pitoisuuksina karsinogeenisiä.

Hilton Helsinki Strandin uima-altaan veden THM-pitoisuuden tehostettu seuranta on aloitettu vuoden 2018 alusta, koska vuonna 2017 altaan THM-pitoisuus ylitti toistuvasti laatuvaatimuksen (≤ 50 μg/l). Yhteenveto laboratoriotuloksista vuosina 2017 - 2018 THM-pitoisuuden osalta on liitteenä 1.

Vuoden 2017 aikana otetuissa näytteissä THM-pitoisuus ylitti laatuvaatimuksen viidessä alkuvuodesta otetussa näytteessä. Allastiloihin 23.8.2017 tehdyssä tarkastuksessa Hilton Helsinki Strandin edustajat kertoivat, että THM-pitoisuuden alentamiseksi on tehty toimenpiteitä, mm. vedenkäsittelylaitteiston toiminnan tarkastus, suodattimen vastavirtahuuhteluiden määrän lisääminen, UV-valon korjaus ja aktiivihiilijauheen lisääminen. Vuoden 2017 syksystä kevääseen 2018 allasveden THM-pitoisuus pysyikin raja-arvossa.

Kevään ja kesän 2018 aikana THM-pitoisuus on kuitenkin noussut uudestaan raja-arvon tasolle. Toukokuusta elokuuhun 2018 THM-pitoisuus tutkittiin viidestä näytteestä ja se ylitti raja-arvon kahdessa näytteessä.

Kuuleminen uima-allasveden aiheuttamasta terveyshaitasta

Ympäristöpalvelut on kuullut Scandic Hotels Oy:tä Hilton Helsinki Strandin uima-allasveden laadun aiheuttamasta terveyshaitasta ja mahdollisesta uima-altaan käyttökiellosta sekä uhkasakosta 22.10.2018.

Scandic Hotels Oy ei ole antanut vastinetta kuulemiseen.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto asettaa Scandic Hotels Oy:n Hilton Helsinki Strandin uima-altaan käyttökieltoon. Kiellon tehosteeksi asetetaan 20 000 euron suuruinen uhkasakko.

Perustelut

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi kieltää käyttämästä yleistä uima-allasta tarkoitukseensa (terveydensuojelulaki 29 §), jos sen vesi ei täytä terveydensuojelulain 32 §:n nojalla annettuja terveydellisiä laatuvaatimuksia. Terveydensuojelulain 32 §:n nojalla on annettu tarkempia säännöksiä veden terveydellisistä laatuvaatimuksista allasvesiasetuksen 3 §:ssä ja asetuksen liitteessä 1. Liitteen 1 mukaan THM-pitoisuus kloroformina saa allasvedessä olla korkeintaan 50 µg/l.

Hilton Helsinki Strandin uima-altaasta vuoden 2018 keväällä ja kesällä otetuista näytteistä kaksi ei täyttänyt allasvesiasetuksessa säädettyjä allasveden laatuvaatimuksia THM-pitoisuuden osalta. Scandic Hotels Oy ei ole antanut vastinetta kuulemiseen, joten tiedossa ei ole, onko veden laadun turvaamiseksi tehty tai suunnitteilla toimenpiteitä. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että Hilton Helsinki Strandin allasvesi voi aiheuttaa terveydensuojelulain 1 §:n mukaista terveyshaittaa ja terveyshaittojen ehkäisemiseksi uima-allas on asetettava käyttökieltoon.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi asettaa kiellon tehosteeksi riittäväksi katsomansa uhkasakon (terveydensuojelulaki 53 §). Uhkasakkoa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään. Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite (kielto) asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Uhkasakko voidaan tuomita maksettavaksi, jos asetettua käyttökieltoa rikotaan. Uhkasakon asettamista voidaan pitää tässä tapauksessa tarpeellisena, koska altaan käyttö voi aiheuttaa terveydensuojelulain 1 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Altaan käyttö on sallittua sen jälkeen, kun ympäristöpalvelut on todennut, että toiminnanharjoittaja on tehnyt riittävät korjaukset terveyshaitan poistamiseksi ja toimittanut niistä selvityksen ympäristöpalveluille sekä osoittanut veden laadun täyttävän allasveden laatuvaatimukset.

Tiedoksi toimijalle

Jos edellä mainittu kiinteä omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on toimitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite. Valvontaviranomainen lähettää maanmittauslaitokselle tiedon kiinteistöä (091-11-300-7) koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Päätöksen tiedoksianto

Päätös toimitetaan Scandic Hotels Oy:lle saantitodistuskirjeenä.

Sovelletut oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki (763/1994) 1, 29, 32, 53 ja 56 §

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus uimahallien ja kylpylöiden allasveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (315/2002) 3 ja 8 § sekä liite 1

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 8 ja 22 §

Esittelijä

yksikön päällikkö

Pertti Forss

Lisätiedot

Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 310 31595

lotta.kivikoski(a)hel.fi

Liitteet

1

HiltonStrand_THM_yhteenveto

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, terveydensuojelulain mukainen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Hallintovalitus, terveydensuojelulain mukainen päätös

Maanmittauslaitos / Kirjaamisasiat

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Pertti Forss

Lisätiedot

Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 310 31595

lotta.kivikoski(a)hel.fi

Liitteet

1

HiltonStrand_THM_yhteenveto

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, terveydensuojelulain mukainen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Hallintovalitus, terveydensuojelulain mukainen päätös

Maanmittauslaitos / Kirjaamisasiat

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58235

Viikinkaari 2 A

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 79

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566