Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (7)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

14.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 60

Ulkovalaistusverkon yksikköhintaisia tuotteita koskeva puitejärjestely sopimuskaudelle 2020 - 2022 (optiokausi 2022 - 2024)

HEL 2019-004841 T 02 08 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden hyväksyi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen ja oikeutti ylläpitopäällikön tekemään ulkovalaistusverkon yksikköhintaisten tuotteiden hankintaa koskevan puitesopimuksen Onninen Oy:n kanssa.

Puitesopimuksen suunniteltu alustava alkamisaika on 30.4.2020 ja sopimus päättyy 31.3.2022. Tilaaja varaa oikeuden jatkaa sopimusta kahden (2) vuoden optiokaudella ajalle 1.4.2022 - 31.3.2024. Tilaaja ilmoittaa kirjallisesti option käytöstä viimeistään kolme (3) kuukautta ennen kuluvan sopimuskauden päättymistä.

Arvio hankinnan kokonaisarvosta sopimuskaudella optiokaudet mukaan lukien on arvonlisäverottomana 15 000 000 euroa.

Puitesopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan erillisen kirjallisen sopimuksen. Puitesopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen valitusosoituksen tiedoksi.

Puitesopimus ei tuota toimittajalle yksinoikeutta tuottaa tilaajalle sopimuksen kattamia tuotteita.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Olli Markkanen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 39559

olli.markkanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen kaupunkiympäristönlautakunta

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinnan perustiedot

Puitejärjestelyllä hankitaan ulkovalaistusverkon yksikköhintaisia tuotteita.

Tarjouskilpailulla valitaan yksi toimittaja, jonka kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella puitesopimus 31.3.2022 saakka. Sopimusta on mahdollista jatkaa kahdella optiovuodella. Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina varsinaisen sopimuskauden ajaksi.

Tätä hankintasopimusta ei ole jaettu osiin, koska hankinta on kokonaisuus, jonka jakaminen tekisi sopimuksen toteuttamisesta teknisesti liian vaikeaa.

Hankintamenettely

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan 13.1.2020 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2019-004841 Ulkovalaistusverkon yksikköhintaiset tuotteet sekä tarjouspyynnön korjausilmoitukseen 19.2.2020.

Hankinta on toteutettu julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisella sähköisellä huutokapalla, jonka ensimmäisessä vaiheessa tarjoajilta pyydettiin alustavat tarjoukset. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä tavarahankinta.

Hankintailmoitus lähettiin julkaistavaksi 19.2.2020 TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintailmoituksessa ilmoitettuun tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin internet-osoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat kaikkien palveluun rekisteröityneiden noudettavissa.

Hankinnasta oli lähetetty julkaistavaksi 13.1.2019 nyt päätettävän tarjouskilpailuun liittyvä aikaisempi EU-hankintailmoitus TEM ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi Tarjouskilpailu jouduttiin keskeyttämään, tarjouspyynnössä oli virhe. Tarjouskilpailun keskeyttämisestä on tehty yksikön päällikön päätös 4.2.2020 § 2.

Saapuneet tarjoukset

Määräaikaan 23.3.2020 mennessä tarjouksen jätti kaksi tarjoajaa: Onninen Oy ja SLO Oy.  Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja ja välipäätös.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjoajien soveltuvuutta koskevat rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset sekä niiden täyttymisen varmistamiseksi vaaditut selvitykset.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja täyttää ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan ja sen aliurakoitsijan edellytettiin täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien oli pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset.

Tarjouspyynnön mukaan tarjoajalla on oltava sopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat. Tarjoajalla tulee olla Asiakastieto Oy:n riskimittarin mukainen luokka 1-3 tai sitä vastaava talouden riskiluokitus.

Lisäksi tarjoajalla tulee olla vähintään 4 000 000 euron vuotuinen liikevaihto per tilikausi vähintään kolmelta (3) tarjouspyynnön julkaisemista edeltävän viimeisen hyväksytyn tilikauden ajalta, edelliseltä 12 kuukauden tilikaudelta.

Tarjoajan ammatillista pätevyyttä ja teknistä suorituskykyä koskevat vaatimukset ja niiden täyttymiseksi vaaditut selvitykset ilmoitettiin tarjouspyynnössä.

Molempien tarjoajien soveltuvuutta koskevat todistukset ja selvitykset on tarkastettu lukuun ottamatta seuraavia todistuksia, jotka tarkastetaan ennen mahdollisen puitesopimuksen tekemistä:
- hankintalain 80 §:n mukaiset pakolliset poissulkemisperusteet.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetut vähimmäisvaatimukset.

Molemmat tarjoajat täyttävät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Hankinnan kohteiden vähimmäisvaatimusten selvittämiseksi tarjoajia pyydettiin toimittamaan kaikki tarjoamansa ledivalaisimet. Hankintayksikkö arvioi toimitettujen valaisimien kaupunkikuvalliset vaatimukset 24.3 - 27.3.2020 ja laati näiden muotokielen arvioinnistaan arviokirjan.

Hankintayksikkö julkaisi välipäätöksessään 31.3.2020 tiedon tarjouskilpailuun määräaikaan saapuneesta kahdesta tarjouksesta, jotka molemmat täyttivät tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset ja hyväksyttiin huutokauppaan.

Hankintayksikkö kutsui molemmat tarjoajat huutokauppaan 8.4.2020 ja huutokauppa alkoi 15.4.2020 ja päättyi 16.4.2020.

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnössä on määritelty tarjousten vertailuperusteet. Valintaperusteena on tarjouspyynnön mukaisesti kokonaistaloudellista edullisuus, jonka perusteena paras hinta-laatusuhde on seuraavasti:
- Hinta, painoarvo 60 %
- Laatu, painoarvo 40 %.

Hintavertailu

Tarjouksen vertailuhinta muodostuu sen tarjouspyynnön liitteen 1 Yksikköhintakomponentit yhteenlasketuista vertailuhinnoista.

Halvin hinta saa 60 pistettä ja muiden hintapisteet lasketaan kaavalla:

(halvin tarjottu vertailuhinta/ tarjottu vertailuhinta) * 60.

Hintapisteet annetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Laaturvertailu

Tarjouspyynnössä on esitetty laatukriteerit ja vastausvaihtoehdot, jonka mukaan tarjoajalla on mahdollisuus saada laatupisteitä. Laadusta on maksimissaan mahdollista saada 40 pistettä seuraavasti:

Valaisimet: perus-ja ripustusvalaisimet (jalankulkutie, pyörätie, tonttikatu, kokoojakatu ja pääkatu)
- Toimitusaika takuuaikana vioittuneen valaisimen tilalle toimiva valaisin/viikkoa, maksimipistemäärä 3 pistettä.
- Toimitusaika, maksimipistemäärä 5 pistettä.
- Takuuaika 5, maksimipistemäärä pistettä.

Pylväät ja pylväsrakenteet
- Toimitusaika kuumasinkitetyille pylväille, maksimipistemäärä 3.

Yksikköhinnoittelemattomien tuotteiden provisio (fee).
- Valasimien provisio (fee %), lukuarvo prosentteina, maksimipistemäärä 5.

Pylväät, pylvään varret ja -orret
- Pylväät, pylvään varret ja -orret provisio (fee 5) lukuarvo prosentteina, maksimipistemäärä 5.

Keskukset
- Keskuksien (fee %), lukuarvo prosentteina, maksimipistemäärä 2.

Asennusputket
- Asennusputket 20 - 110 mm provisio (fee %), maksimipistemäärä 2.

Kuljetuskaluston Euro-luokitus
- Pakettiautojen Euroluokka: Kaikki urakassa käytettävät pakettiautot ovat päästötasoltaan vähintään Euro 4-tasoisia, maksimipistemäärä 2.
- Kuorma-autojen Euro-luokka: Kaikki urakassa käytettävät kuorma-autot ovat päästötasoltaan vähintään Euro 4-tasoisia, maksimipistemäärä 2.

Palvelukeskuksen sijainti (varasto, josta tarvikkeet toimitetaan tai noudetaan), etäisyys kohteesta Sahamyllyntie 4, 00560 Helsinki. Ilmoita lähimmän palvelupisteen/varaston mukaan, joka toimii 24/7 periaatteen mukaisesti.
- Sijainti/ kilometriä, enimmäispisteet 3 pistettä.

Palvelupisteiden/varastotilojen määrä Kehä 3 sisäpuolella, jotka voivat palvella tilaajan sopimusurakoitsijoita 24/7.
- Määrä/kpl, enimmäispistemäärä 3 pistettä.

Tarjouksen saamat hintapisteet ja laatupisteet lasketaan yhteen vertailupisteiksi ja eniten pisteitä saanut tarjous valitaan.

Alla olevasta taulukosta käy ilmi tarjoajan hinta- ja laatupiteet sekä sijoitus.

 

Onninen Oy

SLO Oy

Vertailuhinta (€)

11 000 000,00

10 996 900,00

Hinta pisteytys, enimmäispisteet 60 

59,983

60,000

Laadun vertailupisteet, enimmäispisteet 40 

40

39,5

Yhteensä

99,983

99,500

Järjestys

1.

2.

 

Rikosrekisteriotteiden tarkistaminen

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valittu tarjoaja on toimittanut hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet. Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (Kylk 15.5.2018 § 243) mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaostolla on hankintavaltuudet yli 1 miljoonan euron suuruisiin hankintoihin. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaosto on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Olli Markkanen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 39559

olli.markkanen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Tarjouspyyntö

2

Sopimusluonnos

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen kaupunkiympäristönlautakunta

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Ylläpito Kaupunkitekniikka Yksikön päällikkö 04.02.2020 § 2

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566