Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/11

 

04.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 45

Maankäyttö- ja rakennuslain 86 pykälän tarkoittamat kadunpitopäätökset tammikuussa 2019

HEL 2018-008309 T 10 05 03

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti poistaa 6.9.2018 tekemänsä päätöksen (§ 105) koskien maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n tarkoittamia kadunpitopäätöksiä ja tehdä asiassa uuden päätöksen seuraavasti:

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti tehdä liitteestä 1 ilmenevistä kaduista kadunpitopäätöksen, joka astuu voimaan 1.1.2019.

Esittelijä

vs. tekninen johtaja

Sari Hilden

Lisätiedot

Esko Laiho, ylläpitoinsinööri, puhelin: 310 38381

esko.laiho(a)hel.fi

Liitteet

1

Katulista

2

Kartta

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, kadunpitopäätös
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tontinomistaja

Esitysteksti
Hallintovalitus, kadunpitopäätös
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Edellytykset kadunpitopäätöksen tekemiseksi

Maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n mukaan kadunpitovelvollisuus alkaa, kun asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää eikä kunnalle aiheutuvia kustannuksia ole pidettävä kohtuuttomina kadun rakentamisella tyydytettävään liikennetarpeeseen verrattuna.

Kadunpidon järjestäminen kuuluu pääosin kunnalle. Laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978, kunnossapitolaki) säädetään katujen, torien, katuaukioiden, puistojen ja muiden näihin verrattavien yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidon velvollisuuksista. Kunnossapitolain mukainen velvollisuus pitää kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat kadut kuuluu osaksi kunnalle ja osaksi tontin tai muun alueen omistajalle sen mukaan kuin kunnossapitolaissa säädetään.

Kunnossapitolaissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat, kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja kunta on tehnyt maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n 3 momentin mukaisen kadunpitopäätöksen, jolla katu tai kadun osa katsotaan luovutetuksi yleiseen käyttöön.

Asiavirheen korjaaminen

Hallintolain 50 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen. Päätös voidaan korjata 1 momentin 1–3 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen eduksi ei edellytä asianosaisen suostumusta. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Asianosaisen suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos virhe on ilmeinen ja se on aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston tekemän kadunpitopäätöksen 6.9.2018 § 105 jälkeen on havaittu, että päätöksessä on ollut asiavirhe. Kadunpitopäätös oli aikaisempiin kadunpäätöksiin verrattuna poikkeuksellinen, koska päätös tehtiin pääosin suurelle määrälle sorapintaisia katuja, joille ei ole aikaisemmin tehty kadunpitopäätöstä. Kadunpitopäätöksen piiriin saatettujen katujen ja katujen osien määrä oli niin suuri, että kadunpitopäätös oli erehdyksessä tehty myös muutamista yksittäisistä väylistä, joiden osalta maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n mukaiset edellytykset kadunpitopäätökselle eivät täyttyneet. Päätös oli näiden väylien osalta perustunut virheelliseen selvitykseen. Nämä virheellisesti kadunpitopäätökseen sisällytetyt kohteet sekä perusteet asiavirheen korjaamiselle ovat seuraavat:

Heikinniementie

Väylä on asemakaavassa likimääräinen yleisen alueen osa, jota ei ole merkitty asemakaavassa katualueeksi.

Melatie

Väylä on asemakaavassa puistoaluetta.

Sirkanrinne, Heinätie ja Päivölänpolku

Kadut ovat rakentamattomia eivätkä näin tyydytä asemakaavan mukaista toteutuneen maankäytön tarvetta.

 

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstä on korjattu siten, että edellä määritellyt väylät on poistettu kadunpitopäätöksestä ja sen liitteistä 1 ja 2.

Päätöksessä olevan asiavirheen korjaus voidaan tehdä ilman asianosaisen suostumusta, koska se tehdään asianosaisen eduksi. Päätöksen myötä kadunpitopäätöksestä poistettujen väylien kunnossapito palautuu kadunpitopäätöstä edeltäneeseen tilaan. Kadunpitopäätöksestä poistettujen alueiden osalta kunnalla on edelleen kunnossapitovastuu. Sen sijaan kunnossapitolaissa määritellyt tontinomistajan vastuut kadun ja sen osan kunnossapidosta eivät ala ennen kadunpitopäätöstä.

Tontinomistajilla ja -haltijoilla säilyy päätöksen myötä vastuu tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta. Lisäksi kadunpitopäätöksestä poistetuista väylistä Heikinniementien ja Melatien varrella on tontteja tai määräaloja, jotka rajoittuvat puistoon ja joille johtaa kulkutie alueen kautta. Näillä alueilla päätöksen myötä tontinomistajilla ja -haltijoilla säilyy kunnossapitolain 6 ja 11 §:ien mukaan velvollisuus huolehtia kunnossapitolain 4 ja 11 §:ien tontinomistajan tehtäviksi säädetyistä töistä enintään 24 metrin etäisyyteen saakka tontin rajasta.

Esityksessä mukana olevat kadut ja kadun osat

Kadut tai kadun osat, liitteen 1 mukaisesti, on rakennettu valmiiksi siten, että ne tyydyttävät asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen.

Yleiseen käyttöön luovutettavien katuosuuksien kokonaismäärä on 256 kappaletta ja yhteispituus noin 40,6 km. Esityksessä mainitut kadut tai kadun osat ovat pääosin sora- ja sirotepintaisia katuja. Kadut tai kadunosat sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä.

Kadunpitopäätöksen vaikutukset

Kadunpitopäätöksen seurauksena ylläpitovastuut jakautuvat kunnossapitolain mukaisesti. Karhusaaressa sijaitsevilla katuosuuksilla tontinomistajille siirtyvät kadun puhtaanapito sekä jalkakäytävän talvihoitovelvoitteet, kuten lumen ja sohjon poisto, liukkaudentorjunta sekä vahingonkorvausvastuu liukastumistapauksissa sekä ajoradan että jalkakäytävän lumen poiskuljetus. Kaupunki puolestaan huolehtii ajoratojen ja pyöräteiden aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta.

Kaupunki on kunnossapitolain 8 §:n ja 13 §:n mahdollistamana ottanut muilla katuosuuksilla osan tontinomistajien vastuulla olevista katujen ylläpitotehtävistä hoitaakseen. Kunnossapitolain 14 b §:n mukaisesti yleiseen käyttöön luovutettujen katujen varsilla olevien tonttien omistajilta voi kaupunki edellä mainituista huolehtiakseen ottamistansa tehtävistä vuosittain periä aiheutuneet kustannukset. Nämä kustannukset kaupunki perii erillisen päätöksen myötä asettamiensa taksojen mukaan. Viimeisin voimassa oleva taksapäätös on tehty kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston toimesta 2.11.2017 § 43.

Päätöksen tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi kuntalain 139 § mukaisesti niille väyliä reunustaville tontinomistajille ja -haltijoille, joiden asemaan päätöksen korjaaminen välittömästi vaikuttaa.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 86 §

Hallintolaki 50.1 § 1 k.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 3 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää kadunpidosta ja kadunpidon lopettamisesta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Esko Laiho, ylläpitoinsinööri, puhelin: 310 38381

esko.laiho(a)hel.fi

Liitteet

1

Katulista

2

Kartta

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, kadunpitopäätös
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tontinomistaja

Esitysteksti
Hallintovalitus, kadunpitopäätös
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning
Liite 1

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 06.09.2018 § 105

HEL 2018-008309 T 10 05 03

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti tehdä kadunpitopäätöksen liitteen 1 mukaisesti. Päätös astuu voimaan 1.1.2019.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Annica Niittymäki, projektisuunnittelija, puhelin: 310 38796

annica.niittymaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58220

Elimäenkatu 5

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566