Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2020

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

12.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 130

Gator som upplåts för allmänt bruk i januari 2021

HEL 2020-011032 T 10 05 03

Beslut

Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden beslutade att för de gator eller gatudelar som framgår i bilaga 1 fatta ett gatuhållningsbeslut, som träder i kraft den 1 januari 2021.

 

Föredragande

teknisk chef

Kari Pudas

Upplysningar

Jenna Ikonen, underhållsingenjör, telefon: 310 33264

jenna.i.ikonen(a)hel.fi

Esko Laiho, underhållsingenjör, telefon: 310 38381

esko.laiho(a)hel.fi

Bilagor

1

Gatulista

2

Kartabilaga

Sökande av ändring

Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Tomtägaren

Förslagstext
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning
Bilaga 1
Bilaga 2

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Motiveringar

Enligt 86 § i markanvändnings- och bygglagen inträder gatuhållningsskyldigheten när trafikbehovet på grund av markanvändning som genomförts enligt detaljplanen kräver det.

Det är i huvudsak kommunen som ansvarar för ordnandet av gatuhållningen. I lagen om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden (669/1978, underhållslagen) stadgas om underhållet och renhållningen av gator, torg, öppna platser, parker och andra med dessa jämförliga allmänna områden. Skyldigheten att sköta underhållet och renhållningen av gator inom detaljplaneområde enligt underhållslagen tillkommer delvis kommunen och delvis ägaren av tomten eller annat område i enlighet med vad som stadgas i underhållslagen.

De skyldigheter som avses i underhållslagen inträder när gatan eller gatudelen tillgodoser behovet enligt markanvändning som genomförts enligt detaljplanen och kommunen har fattat ett gatuhållningsbeslut enligt 86 § 3 mom. i markanvändnings- och bygglagen, genom vilket gatan eller en del av den anses ha upplåtits för allmänt bruk.

Gator och gatudelar som omfattas av förslaget

De gator eller gatudelar som listas i bilaga 1 tillgodoser behovet enligt markanvändning som genomförts enligt detaljplanen. 

Totalantalet gatuavsnitt som upplåts för allmänt bruk är 34 och deras totala längd cirka 8,5 km. De gator eller gatudelar som nämns i förslaget är huvudsakligen helt nya gator som byggts genom att detaljplaneringen framskridit.

Effekter av gatuhållningsbeslutet enligt grundregeln

Som en följd av gatuhållningsbeslutet fördelas ansvaret för underhåll och renhållning i enlighet med underhållslagen. Enligt grundregeln överförs renhållningen av gatan samt skyldigheterna avseende vinterunderhåll av trottoaren, såsom avlägsnande av snö och slask, halkbekämpning samt skadeståndsansvar vid halkolyckor samt bortföring av snö från både körbanan och trottoaren, till tomtägaren. Tomtägaren är också skyldig att utan dröjsmål meddela kommunen om skador i gatan och vid behov varna trafiken. Staden sköter i sin tur plogningen av körbanorna och cykelvägarna samt halkbekämpningen.

Effekter av gatuhållningsbeslutet i områden där underhållet sköts med totalansvar

Största delen av Helsingfors omfattas av arrangemang för totalansvar för underhållet, där ansvaret för underhåll och renhållning fördelas mellan tomtägarna och staden på ett annat sätt än vad ovan nämnda grundregel föreskriver. Inom systemet för totalansvar har staden i enlighet med underhållslagens 8 § och 13 § i förortsområden och vissa områden i stadskärnan åtagit sig att sköta de underhålls- och renhållningsuppgifter som ankommer på tomtägaren.

I områden där underhållet sköts med totalansvar ansvarar staden för huvuddelen av underhålls- och renhållningsskyldigheterna för gatuområden. I dessa områden omfattar tomtägarnas skyldigheter vinterunderhåll och renhållning av den egna tomtanslutningen samt skyldighet att anmäla och varna vid skador i gatan.

Staden debiterar i enlighet med 14 b § i underhållslagen en avgift från tomtägarna för kostnaderna för de uppgifter som staden åtagit sig att sköta. Avgiften fastställs enligt en taxa som fastställs genom ett separat beslut. Taxan grundar sig på tomtens yta och den använda våningsytan. Det senaste gällande beslutet om taxor har fattats av stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden den 2 november 2017 § 43.

Delgivning av beslutet

Beslutet delges i enlighet med kommunallagens 139 § ägarna och innehavarna av de tomter som är belägna vid de gator eller gatudelar som listas i bilaga 1. Vid sidan av beslutsutdraget och dess bilagor tillsänds de berörda parterna information om underhålls- och renhållningsansvaret. Om en gata som omfattas av beslutet är belägen i ett område där underhållet sköts med totalansvar informeras de berörda parterna om de gällande taxorna för faktureringen.

Behörighet

Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga, 16 kap. 3 § 2 mom., fattar Sektionen för byggnader och allmänna områden vid stadsmiljönämnden om gatuhållningsskyldigheten och om upphörande av gatuhållningsskyldigheten.

Föredragande

teknisk chef

Kari Pudas

Upplysningar

Jenna Ikonen, underhållsingenjör, telefon: 310 33264

jenna.i.ikonen(a)hel.fi

Esko Laiho, underhållsingenjör, telefon: 310 38381

esko.laiho(a)hel.fi

Bilagor

1

Gatulista

2

Kartabilaga

Sökande av ändring

Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Tomtägaren

Förslagstext
Förvaltningsbesvär, beslut om gatuhållning
Bilaga 1
Bilaga 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58220

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566