Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2020

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

01.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 114

Liikennevalojen LED-opastimet, LED-yksiköt ja muut tarvikkeet 2020 - 2022, optiokausi 2 vuotta

HEL 2020-002651 T 02 08 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi seuraavat kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset osa-alueittain ja oikeutti ylläpitopäällikön tekemään liikennevalojen LED-opastimia, LED-yksiköitä ja muita tarvikkeita koskevat puitesopimukset kaupunkiympäristön toimialan käyttöön alla mainittujen tarjoajien kanssa seuraavasti:

Osa-alue 1, LED-opastimet
Normivalaistus Oy

Osa-alue 2, LED-yksiköt
Swarco Finland Oy

Osa-alue 3, Muut tarvikkeet
Swarco Finland Oy

Puitesopimuskausi on suunniteltu alkavaksi 1.11.2020 ja päättyy 31.10.2022. Tilaaja varaa oikeuden jatkaa sopimusta kahden (2) vuoden pituisella optiokaudella.

Arvio hankinnan kokonaisarvosta sopimuskaudella optiokausi mukaan lukien on arvonlisäverottomana 1 200 000 euroa.

Puitesopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan erillisen kirjallisen sopimuksen. Puitesopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Timo Karjalainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 39552

timo.karjalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailu

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinnan kohde ja hankintamenettely

Puitejärjestelyllä hankitaan liikennevalojen rakentamiseen, uusimiseen ja kunnossapitoon liittyviä tarvikkeita kaupunkiympäristön toimialalle.

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan 11.6.2020 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2020-002651 Liikennevalojen LED-opastimet, LED-yksiköt ja muut tarvikkeet. Hankinta on toteutettu julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä tavarahankinta.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 11.6.2020 TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin kaupunkiympäristön toimialan käyttämän sähköisen tarjouspalvelun internetosoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat kaikkien palveluun rekisteröityneiden noudettavissa.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan 3.8.2020 mennessä tarjouksen jätti kolme (3) tarjoajaa:

Dynniq Finland Oy

Normivalaistus Oy

Swarco Finland Oy

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjoajien soveltuvuutta koskevat rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset sekä niiden täyttymisen varmistamiseksi vaaditut selvitykset.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja täyttää ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan ja sen alihankkijoiden edellytettiin täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet.

Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien oli pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset, elleivät tilaajavastuulain mukaiset tiedot ole hankintayksikön saatavilla VastuuGroup.fi / Luotettava Kumppani -palvelusta.

Tarjouspyynnön mukaan tarjoajalla on oltava sopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat. Tarjoajan riskiluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n mukainen RL1 - RL3 tai sitä vastaava talouden riskiluokitus.

Tarjoajan ammatillista pätevyyttä ja teknistä suorituskykyä koskevat vaatimukset ja niiden täyttymiseksi selvittämiseksi edellytetyt selvitykset ilmoitettiin tarjouspyynnössä.

Valituiksi esitettävien tarjoajien soveltuvuutta koskevat todistukset ja selvitykset on tarkastettu ja todettu, että tarjoajat täyttävät asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Hankintayksikkö tarkastaa ennen mahdollisen puitesopimuksen tekoa, ettei tarjoajaa koske mikään hankintalain 80 §:n mukaisista pakollisista poissulkemisperusteista.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten tarkastusvaiheessa tarjouksiin pyydettiin täsmennyksiä seuraavien tuotteiden osalta:

Dynniq Finland Oy
Osa-alue 1, 2-aukkoinen jalankulkuopastin 210 mm ääniominaisuuksilla

Normivalaistus Oy
Osa-alue 1, 2-aukkoinen jalankulkuopastin 210 mm ääniominaisuuksilla
Osa-alue 1, pikkutoisto-opastimet
Osa-alue 2, 100 mm LED-yksiköt
Osa-alue 3, liikennevalojen valopilkku

Swarco Finland Oy
Osa-alue 3, painonapit
Osa-alue 3, ääniopastin

Kaikki tarjoajat toimittivat pyydetyt täsmennykset asetettuun määräaikaan mennessä. Hankintayksikkö on käsitellyt ja hyväksynyt täsmennykset.

Tarjousten tarkastuksen yhteydessä todettiin, että osa-alueessa 3 kysytyn tutkailmaisimen käyttölämpötilan minivaatimus on tarjouspyynnössä -30 C astetta, mutta kaikki tarjoajat ovat tarjonneet -20 asteen käyttölämpötilassa toimivaa tuotetta. Hankintayksikön näkemyksen mukaan -20 asteen pakkasenkestävyyttä voidaan kuitenkin pitää riittävänä Helsingissä käytettäville tutkailmaisimille. Kaikkien tarjoajien tarjoamat tutkailmaisimet voidaan näin ollen hyväksyä tarjousvertailuun, vaikka ne eivät täytä tarjouspyynnön mukaisia minimivaatimuksia.

Kaikki tarjoukset täyttävät muilta osin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnön mukaan tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jota vertaillaan hinta/laatusuhteen perusteella seuraavilla valintakriteereillä ja painoarvoilla:

Hinta, painoarvo 80 %

Jokaiselle osa-alueelle lasketaan oma vertailuhinta hintalomakkeella ilmoitettujen yksikköhintojen perusteella. Kunkin osa-alueen vertailuhinta lasketaan seuraavasti:

Yksikköhinnat kerrotaan tuotteille ilmoitetuilla arviomäärillä ja saadut rivikohtaiset vertailuhinnat lasketaan yhteen, jolloin saadaan koko osa-alueen vertailuhinta.

Hintapisteet eri tarjoajien välillä lasketaan siten, että tarjoaja, jonka hinta on alin, saa 80 pistettä ja muut suhteessa tähän alla olevalla kaavalla

pienin annettu vertailuhinta
-------------------------------------------* 80
tarjottu vertailuhinta

Laatu, painoarvo 20 %

Laadun arvioinnissa ja pisteytyksessä käytetään takuuajan pituutta seuraavan porrastuksen mukaisesti:

Takuu 5 vuotta, 0 pistettä
Takuu 6 vuotta, 10 pistettä
Takuu 7 vuotta tai pidempi, 20 pistettä

Tarjoajan saamat hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, jolloin muodostuu tarjoajan vertailupisteet.

Kuhunkin osa-alueeseen valitaan toimittajaksi yksi kyseisen osa-alueen vertailussa parhaiten sijoittunut tarjoaja.

Tarjousvertailu on päätöksen liitteenä. Kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset osa-alueittain ovat:

Osa-alue 1, LED-opastimet
Normivalaistus Oy

Osa-alue 2, LED-yksiköt
Swarco Finland Oy

Osa-alue 3, Muut tarvikkeet
Swarco Finland Oy

Rikosrekisteriotteiden tarkastaminen

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet.

Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Sopimusmenettely

Puitesopimus tulee voimaan, kun sopimus on allekirjoitettu ja päättyy 31.10.2022.

Sopimusta voidaan jatkaa perussopimuskauden jälkeen kahden (2) vuoden pituisella optiokaudella. Tilaaja päättää, hyödyntääkö se hankintaan sisältyvää optiokautta

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan tuotteita sopimustoimittajilta, eikä tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta Tilaajan hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin tuotteisiin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (21.4.2020 § 220) mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset
ja yleiset alueet -jaostolla on hankintavaltuudet yli 1 miljoonan euron suuruisiin hankintoihin. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaosto on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Timo Karjalainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 39552

timo.karjalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailu

Oheismateriaali

1

Tarjouspyyntö

2

Hankinnan kohteen kuvaus

3

Sopimusluonnos

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58220

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566