Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (8)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

25.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 90

Rakentamiskelpoisuuteen liittyvien analyysipalveluiden puitejärjestely 2020 - 2022

HEL 2020-003547 T 02 08 02 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto oikeutti tonttipäällikön tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat puitesopimukset rakentamiskelpoisuuteen liittyvistä analyysipalveluista alla esitettyjen toiminnanharjoittajien kanssa:

Osa-alue 1: Maanäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 3: Vesinäytteet
1. Metropolilab Oy
2. SGS Inspection Services Oy
3. ALS Finland Oy

Osa-alue 4: Ilmanäytteet
1. Metropolilab Oy
2. Eurofins Environment Testing Finland Oy

Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet
1. Eurofins Viljavuuspalvelu Oy
2. Synlab Analytics ja Services Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 6: Asbestinäytteet
1. Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy
2. bestLab Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Puitesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan 19.9.2020 ja, kun sopimukset on allekirjoitettu. Sopimukset voidaan allekirjoittaa aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus kestää kaksi vuotta ja sitä on mahdollista jatkaa kahden vuoden mittaisella optiokaudella.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet. Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava ympäristöasiantuntija Kati Valkama. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailuhintataulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Stara

Esitysteksti
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Puitesopimukseen perustuvat hankinnat

Kaupunkiympäristön toimialalla on vuosittain useita pilaantuneiden maiden ja sedimenttien tutkimus- ja kunnostuskohteita sekä vesitarkkailua edellyttäviä hankkeita. Pilaantuneiden maiden tutkimiseen ja kunnostukseen liittyy enenevässä määrin myös maaperän huokoskaasujen analysointi, joka tehdään ilmanäytteistä. Toimialan teettämissä erilaisissa rakennusten sekä rakenteiden purku- ja kunnostushankkeissa edellytetään tehtäväksi asbestimäärityksiä sekä rakennusmateriaalien muita haitta-aineanalyysejä. Myös pintamaiden kierrätystä pyritään lisäämään, mikä vaatii mahdollisten kasvualustojen ominaisuuksien määrittämistä.

Maaperän ja veden pilaantuneisuuteen liittyvistä analyysipalveluista on järjestetty puitesopimuskilpailutuksia useiden vuosien ajan. Näin on saatu vähennettyä kustannuksia ja vältytty paljon aikaa vieviltä hankekohtaisilta kilpailutuksilta. Etenkin kunnostustöiden yhteydessä analyysit ovat usein kiireellisiä ja niiden tarve saattaa tulla yllättäen. Aiempiin kilpailuihin verrattuna on katsottu tarpeelliseksi kilpailuttaa myös kasvualustanäytteiden, asbestinäytteiden ja rakennusmateriaalien haitta-ainenäytteiden analysointi.

Hankinta on jaettu seitsemään osa-alueeseen seuraavasti:

        Osa-alue 1: Maanäytteet

        Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet

        Osa-alue 3: Vesinäytteet

        Osa-alue 4: Ilmanäytteet

        Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet

        Osa-alue 6: Asbestinäytteet

        Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet

Tarjouskilpailulla valitaan yritykset, joiden kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella kaksivuotiset puitesopimukset. Puitesopimuskausi alkaa kaupunkiympäristön toimialan osalta aikaisintaan 19.9.2020. Sopimuksia on mahdollista jatkaa yhdellä kahden vuoden pituisella optiokaudella.

Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina varsinaisen puitesopimuskauden ajaksi.

Hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 7 000 000 euroa, josta kaupunkiympäristön toimialan osuus on arviolta noin 6 500 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettavat optiokaudet. Tilaaja ei sitoudu sopimuskauden aikana minimitoimitusmäärään.

Tarjouspyynnön mukaisesti puitejärjestelyyn otetaan mukaan kunkin osa-alueen osalta kolme vertailussa parhaiten sijoittunutta tarjoajaa, ellei tarjouksia ole vähemmän. Tällä voidaan varmistaa mm. kapasiteetin riittävyys mahdollisissa häiriötilanteissa.

Hankintamenettely

Hankinta kilpailutettiin Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran muodostamana hankintarenkaana. Hankintarenkaan osapuolet tekevät omat hankintaa koskevat päätökset ja sopimukset.

Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjouskilpailusta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus ”HEL 2020-003547 Rakentamiskelpoisuuteen liittyvät analyysipalvelut” TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava HILMA:ssa 8.4.2020.

Saadut tarjoukset

Tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan 28.5.2020 mennessä yhteensä kymmenen (10) tarjoajaa:

        A-Insinöörit Suunnittelu Oy

        ALS Finland Oy

        bestLab Oy

        Eurofins Environment Testing Finland Oy

        Eurofins Viljavuuspalvelu Oy

        Metropolilab Oy

        SGS Inspection Services Oy

        Synlab Analytics ja Services Finland Oy

        Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy

        WSP Finland Oy

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja. Ilmanäytteiden analysointia koskevaan osa-alueeseen 4 jätti tarjouksen kaksi tarjoajaa. Muiden osa-alueiden osalta tarjouksia saatiin vähintään kolmelta ja enimmillään viideltä tarjoajalta.

Tarjoajien soveltuvuus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset sekä niiden täyttymisen varmistamiseksi vaaditut selvitykset. Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja täyttää ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan ja sen alihankkijoiden edellytettiin täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien oli pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset.

Kaikkien valituiksi esitettävien tarjoajien soveltuvuutta koskevat todistukset ja selvitykset on tarkastettu ja todettu, että tarjoajat täyttävät asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset. Kaikki tarjoajat täyttävät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailu tehdään kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Kokonaistaloudellista edullisuutta vertaillaan halvimman hinnan perusteella. Halvinta hintaa käytettiin vertailuperusteena, koska hankintaa koskevat laatutekijät otettiin huomioon tarjoajaa koskevissa soveltuvuusvaatimuksissa ja hankinnan kohteelle asetetuissa laatuvaatimuksissa.

Tarjoajat ovat antaneet hintalomakkeille yksikköhinnat. Kunkin tarjoajan vertailuhinta on laskettu tarjouspyynnössä esitettyjen analyysimäärien ja tarjoajan esittämien yksikköhintojen perusteella.

Vertailuhintataulukot ovat liitteenä 1.

Puitesopimukseen perustuvat toimeksiannot

Palveluntuottaja valitaan kuhunkin hankkeeseen erillisen hankekohtaisen vertailun perusteella. Palveluntuottajalle lasketaan hankekohtainen vertailuhinta, jossa otetaan huomioon puitesopimuksen mukaiset yksikköhinnat, tilaajan ennakkoon arvioimat analyysit ja analyysimäärät kyseisessä hankkeessa sekä näytteiden lähetyskulut. Toimeksiannossa käytetään ensisijaisesti Palveluntuottajaa, jonka hankekohtainen vertailuhinta on edullisin.

Edullisuusjärjestyksestä voidaan poiketa esimerkiksi, mikäli kyseinen palveluntuottaja ei pysty toteuttamaan toimeksiantoa edellytetyssä aikataulussa, tällä ei ole siihen riittävää kapasiteettia tai tarvittavia menetelmiä tai tällä on viimeaikaisia palvelun viivästymisiä tai laatupuutteita.

Tilaukset tehdään viranhaltijoiden hankintaoikeuksien mukaisesti.

Puitesopimus ei velvoita tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta, eikä anna kyseisille palveluntuottajille yksinoikeutta kyseisiin palveluihin.

Puitesopimustoimittajien valinta

Esitetään, että sopimustoimittajia rakentamiskelpoisuuteen liittyvien analyysipalveluiden puitejärjestelyyn valitaan osa-alueeseen 4 kaksi sopimustoimittajaa, koska kyseiseen osa-alueeseen ei saatu enempää tarjouksia, ja muihin osa-alueisiin kolme sopimustoimittajaa. Valittavaksi esitettään seuraavia sopimustoimittajia, jotka on lueteltu osa-alueittain vertailuhinnan mukaisessa edullisuusjärjestyksessä:

Osa-alue 1: Maanäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 2: Sedimenttinäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 3: Vesinäytteet
1. Metropolilab Oy
2. SGS Inspection Services Oy
3. ALS Finland Oy

Osa-alue 4: Ilmanäytteet
1. Metropolilab Oy
2. Eurofins Environment Testing Finland Oy

Osa-alue 5: Kasvualustanäytteet
1. Eurofins Viljavuuspalvelu Oy
2. Synlab Analytics ja Services Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 6: Asbestinäytteet
1. Tampereen asbesti- ja kuitulaboratorio Oy
2. bestLab Oy
3. Metropolilab Oy

Osa-alue 7: Rakennusmateriaalien muut haitta-ainenäytteet
1. SGS Inspection Services Oy
2. ALS Finland Oy
3. Metropolilab Oy

Esittelijä pitää edellä esitettyä tarjousten arviointia ja sen perusteella tehtyä puitesopimustoimittajien valintaa perusteltuina ja kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisena.

Hankintapäätös ja -sopimus

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet. Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun valitusaika on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (21.4.2020 § 220) mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaostolla on hankintavaltuudet yli 1 miljoonan euron suuruisiin hankintoihin. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaosto on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailuhintataulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Stara

Esitysteksti
Liite 1

Tiedoksi

Kymp/Rya/Roha

Kymp/Maka/Make

Kymp/Maka/Myle

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566