Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2020

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

06.02.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 21

Maankäytön yhdyskuntateknistä suunnittelua koskeva puitejärjestely

HEL 2019-010664 T 02 08 02 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset ja oikeutti maankäyttöjohtajan tekemään maankäytön yhdyskuntateknistä suunnittelua koskevat puitesopimukset seuraavien tarjoajien kanssa ehdolla, ettei valittavia tarjoajia koske mikään hankintalain 80 §:n mukaisista pakollisista poissulkemisperusteista:

Ramboll Finland Oy
AFRY Finland Oy
Sitowise Oy

Arvio hankinnan kokonaisarvosta sopimuskaudella optiokaudet mukaan lukien on arvonlisäverottomana 4 000 000 euroa.

Hankintasopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan erillisen kirjallisen sopimuksen. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Esittelijä

vs. tekninen johtaja

Sari Hilden

Lisätiedot

Eija Kivilaakso, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37247

eija.kivilaakso(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinnan perustiedot

Hankinnan tavoitteena oli valita puitesopimustoimittajiksi sellaisia yrityksiä, joiden organisaatiolla on toimitusvarmuuden lisäksi kykyä, osaamista ja resursseja hoitaa laajoja, monialaisia, vaativia sekä sisällöltään että sidosryhmiltään vaihtelevia toimeksiantoja.

Helsingin kaupunki hankkii konsultointipalveluja puitejärjestelynä kaupunkiympäristön toimialan käyttöön seuraavalle palvelualalle:

Maankäytön yhdyskuntatekninen suunnittelu

Pääpalvelu

Palvelu sisältää maankäytön suunnitteluun liittyvää alueellista, tontit ja yleiset alueet käsittävää yhdyskuntateknistä tarve-, esi- ja yleissuunnittelua, alueiden verkosto-, yleistasaus-, kuivatus- ja tulvasuunnittelua, muita yhdyskuntateknisiä suunnittelu- ja asiantuntijatehtäviä sekä kaavatalouteen liittyvien määrä- ja kustannusarvioiden ja yhdyskuntatekniikan tilavarauksellisten mitoitus- ja mallinnustehtävien laadintaa.

Sivupalvelut

Maankäytön yhdyskuntateknisen suunnittelun pääpalvelun toimeksiantoihin voi tarvittaessa sisältyä myös liikenteellisiä, maankäytöllisiä ja muiden teknisten suunnittelualojen tehtäviä.

Esimerkkejä toimeksiannoista

        yhdyskuntateknisen huollon yleissuunnitelma kaavoituksen pohjaksi

        yhdyskuntateknisen huollon järjestämistavan vertailu

        hulevesien hallintasuunnitelma kaavoituksen pohjaksi

        kaupunkirakenteen teknisen toteuttamistavan tilanvaraussuunnitelma

Palvelu ei sisällä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan rakentamista palvelevien katujen ja yleisten alueiden suunnittelu- ja asiantuntijapalveluja koskevien puitesopimusten tarkoittamia tehtäviä.

Tätä hankintasopimusta ei ole jaettu osiin, koska hankinta on palvelukokonaisuus, jonka jakaminen tekisi sopimuksen toteuttamisesta teknisesti liian vaikeaa.

Hankintamenettely

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala aloitti maankäytön yhdyskuntateknisen suunnittelun puitejärjestelyn kilpailutuksen, koska aiemmin voimassa olleen kunnallisteknisen suunnittelun puitejärjestelyn ennakoitu arvo ylittyi. Tilausmäärät ovat kasvaneet alun perin arvioidusta, mikä on osaltaan johtunut siitä, että kaupungin organisaatiomuutoksen johdosta puitejärjestely tuli koko kaupunkiympäristön toimialan käyttöön.

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan 11.12.2019 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2019-010664. Hankinta on toteutettu julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä.

Hankinnasta on 11.12.2019 julkaistu EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva ilmoitus sähköisessä ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin tarjous-palvelu.fi -toimittajaportaalin internet-osoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat kaikkien palveluun rekisteröityneiden noudettavissa.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan 24.1.2020 mennessä tarjouksen jätti seitsemän (7) tarjoajaa:

AFRY Finland Oy
Destia Oy
FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Ramboll Finland Oy
Sitowise Oy
Sweco Ympäristö Oy
WSP Finland Oy

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjouspyynnön vaatimuksena oli, että tarjoajan on täytettävä ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan edellytettiin täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien oli pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset tai tämän tulee olla liittynyt Vastuu Group -palveluun ja tilaajavastuulain mukaisten tietojen olla hankintayksikön saatavilla kyseisestä palvelusta.

Tarjoajan ammatillista pätevyyttä ja teknistä suorituskykyä koskevat vaatimukset ja niiden täyttymiseksi vaaditut selvitykset ilmoitettiin tarjouspyynnössä. Tarjoajien tuli ladata em. selvitykset tarjousdokumentilla niille varattuihin kohtiin.

Puitesopimustoimittajiksi esitettyjen tarjoajien soveltuvuutta koskevat selvitykset on tarkastettu lukuun ottamatta hankintalain 80 §:n mukaisia pakollisia poissulkemisperusteita, jotka tarkastetaan ennen mahdollisen sopimuksen tekemistä.

Tarjoajat ovat velvollisia toimittamaan hankintayksikölle ennen puitesopimuksen allekirjoittamista rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitetut otteet tarjoajan ja sen hallinto-, johto- ja valvontaelimen jäsenistä sekä edustus-, päätös- ja valvontavaltaa käyttävistä henkilöistä.

Tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä esitettiin tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu ja sopimustoimittajien valinta

Tarjousten valintaperusteena on tarjouksen kokonaistaloudellinen edullisuus, hinnan ja laadun painosuhteen ollessa 30/70. Laatutekijöiden arviointikriteereistä referenssien painoarvo on 40 % palveluryhmän alaisista pääpalvelun töistä ja kokemuksen ja koulutuksen painoarvo on 30 %. Hintatekijöitä arvioitaessa tarkastellaan SKOL-luokkien mukaisia työtuntihintoja.

Kunkin tarjouksen saamat hinta- ja laatuvertailupisteet käyvät ilmi liitteestä 1 Vertailutaulukko.

Sopimuskaudella noudatettava menettely hankinnoissa

Sopimuksen mukaiset toimeksiannot tilataan ensisijaisesti puitejärjestelyä koskevan hankintapäätöksen mukaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä ensimmäisenä olevalta sopimuskonsultilta, jolla on toimeksiantoon vaadittavat resurssit ja lisäksi käytettävissä tehtävään vaadittavaa pätevää työvoimaa työn toteuttamiseen. Mikäli etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimuskonsultti ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimuskonsultin kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon sisällöstä, aikataulusta, henkilöistä ja tuntimäärästä tai muista Tilaajan tilauksessaan edellyttämistä vaatimuksista, käynnistetään neuvottelut etusijajärjestyksessä seuraavana olevan sopimuskonsultin kanssa. Tästä pääsäännöstä voidaan poiketa seuraavilla perusteilla:

        yksittäiseen toimeksiantoon liittyvään tilaukseen ei ole saatu vastausta seitsemän (7) työpäivän kuluessa tai muutoin pyydetyssä aikataulussa

        sopimuskonsultti katsotaan esteelliseksi (esim. suunnitelmien tarkastaminen)

        toimittajalla on toimeksiannon suorittamiseen vaadittavaa erityisosaamista, kuten aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista hankkeista tai suunnittelualueista, jota ei ole muilla, etusijajärjestyksessä korkeammalla olevilla toimittajilla

        toimeksianto on jatkoa edelliseen työvaiheeseen ja tehtävän kokonaistaloudellisuuden kannalta on edullisempaa tilata toimeksianto samalta sopimuskonsultilta kuin edellinen työvaihe

        Konsultilla on käynnissä olevia konsultista johtuvista syistä myöhässä olevia hankkeita

Mikäli joku edellä olevista ehdoista täyttyy, tarjous voidaan pyytää seuraavaksi kokonaistaloudellisesti edullisimmalta tehtävään soveltuvalta Konsultilta.

Jos yhdenkään sopimuskonsultin kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon suorittamisesta, voidaan työ kilpailuttaa erikseen.

Toimeksiannoissa käytetään pääasiassa tilausmenettelyä, mutta tarvittaessa myös yksittäisestä tehtävästä voidaan laatia suunnittelusopimus.

Sopimusmenettely

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valitut tarjoajat ovat toimittaneet hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet, eikä hankintasopimusta voida tehdä ennen sitä. Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Puitesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan 1.3.2020, ja kun sopimukset on allekirjoitettu. Sopimus päättyy 28.2.2022.

Sopimusta voidaan jatkaa perussopimuskauden jälkeen kahdella vuodella. Tilaaja päättää, hyödyntääkö se hankintaan sisältyviä optiokausia.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta, eikä tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta Tilaajan hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen (15.5.2018 § 243) mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolla on yleishankintavaltuus yli yhden (1) miljoonan euron hankinnoissa. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on näin toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Esittelijä

vs. tekninen johtaja

Sari Hilden

Lisätiedot

Eija Kivilaakso, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37247

eija.kivilaakso(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Oheismateriaali

1

Tarjouspyyntö HEL 2019010664

2

Palvelukuvaus

3

Sopimusluonnos

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566