Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

04.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 38

Pilaantuneen maan ja ylijäämämaan vastaanotto- ja loppusijoituspalveluiden puitejärjestely 2019 - 2021

HEL 2018-011161 T 02 08 02 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa tonttipäällikön tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat puitesopimukset pilaantuneen maan ja ylijäämämaan vastaanotto- ja loppusijoituspalveluista alla esitettyjen toiminnanharjoittajien kanssa sekä jatkamaan tarvittaessa kyseisiä puitesopimuksia optiokausilla vuosi kerrallaan varsinaisen sopimuskauden jälkeen:

Fortum Waste Solutions Oy
Kiertokapula Oy
Lassila & Tikanoja Oyj
Maapörssi Oy
NCC Industry Oy
Nordic Envicon Oy
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy
Rosk’n Roll Oy Ab
Suomen Erityisjäte Oy
Veikko Lehti Oy

Puitesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan 27.4.2019 ja, kun sopimukset on allekirjoitettu. Kaupunkiympäristön toimiala allekirjoittaa sopimukset aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus kestää kaksi vuotta ja sitä on mahdollista jatkaa vuoden mittaisella optiokaudella kaksi kertaa.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava ympäristöasiantuntija Kati Valkama. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

vs. tekninen johtaja

Sari Hilden

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailuhintataulukko pilaantunut maa

2

Vertailuhintataulukko ylijäämämaa

3

Vertailuhintataulukko Verkkosaari

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Puitesopimukseen perustuvat hankinnat

Helsingin kaupunki on toimittanut vuosien 2016 - 2018 aikana pilaantuneita ja jätteen sekaisia massoja vastaanottajille vuosittain noin 150 000 - 300 000 tonnia. Samalla aikavälillä ylijäämämaita on toimitettu ulkopuolisille vastaanottajille vuosittain noin 130 000 - 180 000 tonnia. Kaupungin omissa kohteissa on hyötykäytetty ylijäämämassoja vuosittain noin 220 000 - 450 000 tonnia.

Sopimuskauden aikana rakentamisen yhteydessä syntyvien ja poisvietävien ylijäämämassojen sekä pilaantuneiden massojen määrää on vaikea arvioida tarkasti. Puitesopimusvastaanottajille viedään pääasiassa kaikki pilaantuneet massat ja jätejakeet sekä sellaiset pilaantumattomat ylijäämämaat, joita ei voida hyödyntää kaupungin omissa rakennuskohteissa. Tulevan sopimuskauden aikana suurimpia kohteita, joista tällaisia massoja syntyy, ovat mm. Kalastaman ja siellä erityisesti Verkkosaaren pohjoisosan rakentaminen sekä Koirasaaren ja Hernesaaren ruoppaukset.

Ylijäämämaiden ja pilaantuneiden maiden vastaanotto on kilpailutettu vuosina 2011 - 2018. Puitesopimusten kilpailuttamisen avulla on merkittävästi alennettu vastaanotosta aiheutuvia kustannuksia ja vältytty paljon aikaa vieviltä hankekohtaisilta kilpailutuksilta.

Ylijäämämaat, haitta-aineita sisältävät maat ja erilaiset muut poistettavat jätejakeet kuljetetaan vastaanottopaikkoihin, joiden voimassa olevat viranomaisluvat oikeuttavat ottamaan vastaan kyseessä olevia materiaaleja.

Hankintaa koskevat materiaalit on jaettu kolmeen ryhmään, joista tarjouspyynnössä on esitetty omat tarjouslomakkeet pilaantuneelle maalle, ylijäämämaalle sekä Verkkosaaren pohjoisosan jätettä sisältäville maa-aineksille ja puujätteelle. Tarjoaja on voinut antaa tarjouksen niiden materiaalien osalta, joita sillä on mahdollisuus ottaa vastaan.

Tarjouskilpailulla valitaan yritykset, joiden kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella kaksivuotiset puitesopimukset. Puitesopimuskausi alkaa kaupunkiympäristön toimialan osalta aikaisintaan 27.4.2019. Sopimuksia on mahdollista jatkaa kahdella (1+1) optiovuodella vuosi kerrallaan.

Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina varsinaisen puitesopimuskauden ajaksi.

Hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana noin 54 000 000 euroa kaupunkiympäristön toimialan osalta. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettavat optiokaudet.

Tarjouspyynnön mukaisesti puitejärjestelyyn otetaan mukaan kaikki tarjouspyynnön ehdot täyttävät toimijat.

Tilaaja ei sitoudu mihinkään minimitoimitusmäärään, koska sopimuskauden aikana kaivettavien massojen tarkkaa määrää on ennakolta mahdoton arvioida tarkasti. Tilaaja voi minikilpailuttaa puitesopimusvastaanottajien kesken yksittäiset isot (yli 3 000 tonnia) massaerät sopimuskauden aikana. Lisäksi tilaaja voi tarvittaessa kilpailuttaa haluamansa massaerät erikseen hankintalain mukaisesti.

Hankintamenettely

Hankinta kilpailutettiin Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran muodostamana hankintarenkaana. Hankintarenkaan osapuolet tekevät omat hankintaa koskevat päätökset ja sopimukset.

Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjouskilpailusta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus ”Pilaantuneen maan ja ylijäämämaan vastaanotto- ja loppusijoituspalveluiden puitejärjestely 2019 - 2021 (optio vuosille 2021 - 2023)” TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava HILMAssa 18.12.2018.

Saadut tarjoukset

Tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan 28.1.2019 mennessä yhteensä kymmenen tarjoajaa:

Fortum Waste Solutions Oy
Kiertokapula Oy
Lassila & Tikanoja Oyj
Maapörssi Oy
NCC Industry Oy
Nordic Envicon Oy
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy
Rosk’n Roll Oy Ab
Suomen Erityisjäte Oy
Veikko Lehti Oy.

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja.

Tarjousten tarkastus ja arviointi

Kaikki tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia. Puitesopimusjärjestelyyn esitettävien yritysten velvoitteet ja todistukset on tarkastettu ja niiden on todettu olevan hyväksyttäviä.

Toiminnanharjoittajien tarjoamat yksikköhinnat materiaalien vastaanotosta vaihtelevat maan ja muiden jätteiden ominaisuuksien mukaan. Hintaan vaikuttaa mm. haitta-aineen laatu ja maalaji sekä jätteen kaatopaikka- ja hyötykäyttökelpoisuus. Lisäksi vastaanottopaikkojen kapasiteetit ja mahdollisuudet vastaanottaa erilaisia pilaantuneita maamassoja ja muuta jätettä eroavat toisistaan.

Pilaantuneen maan, ylijäämämaan ja Verkkosaaren pohjoisosan jätepitoisten massojen ja puujätteen vastaanoton vertailuhintataulukot ovat liitteinä 1-3.

Puitesopimukseen perustuvat toimeksiannot ja puitesopimustoimittajien valinta

Eri kunnostus- tai rakennuskohteissa käytettävät vastaanottopaikat valitaan aina kohdekohtaisesti jäte- tai massajaekohtaisen tarkastelun perusteella. Tarjouksissa on esitetty yksikköhinnat, joihin sisältyy kaikki kyseisen jakeen vastaanottoon ja loppusijoitukseen liittyvät kustannukset. Lisäksi tarjouksissa on esitetty myös mahdollinen yksikköhinta euroa/kuorma massan vaakaukselle vastaanottokohteessa. Vertailuhinta saadaan laskemalla yhteen em. vastaanottohinta ja vaakamaksu sekä tilaajan määrittämät kuljetuskustannukset vastaanottopaikkaan. Tehdyt vertailut dokumentoidaan taulukoina.

Eri kohteissa ja eri jakeille käytettävät vastaanottopaikat valitaan edullisimman vertailuhinnan mukaisesti. Lisäksi vastaanottopaikan valintaan vaikuttaa sen hetkinen vastaanottajien vastaanottokapasiteetti, joka tarkastetaan aina kohdekohtaisesti. Edullisuusjärjestyksestä voidaan poiketa, mikäli vertailuhinnaltaan edullisin vastaanottaja ei pysty ottamaan materiaalia vastaan tarvittavassa aikataulussa tai tämä ei vastaa materiaalin vastaanottoa koskeviin tiedusteluihin.

Tilaaja voi järjestää hankintalain mukaisen minikilpailutuksen puitesopimusvastaanottajien välillä kohteista, joista materiaalia tulee yli 3 000 tonnia. Minikilpailutus voidaan järjestää niiden puitesopimusvastaanottajien kesken, jotka ovat tarjonneet ko. materiaalierää tai -eriä tarjouksissaan.

Tilaukset tehdään kunkin tilauksen osalta viranhaltijoiden hankintaoikeuksien mukaisesti.

Materiaalit voidaan toimittaa myös muihin vastaanottopaikkoihin. Tällöin hankinta tehdään erillisenä hankintana voimassa olevia päätöksiä ja ohjeita sekä hankintalakia noudattaen.

Jotta voitaisiin turvata erilaisten materiaalierien vastaanotto koko sopimuskauden ajan mahdollisimman edullisesti, tulisi puitesopimukset tehdä kaikkien hyväksyttyjen tarjoajien kanssa.

Esittelijä pitää edellä esitettyä tarjousten arviointia ja sen perusteella tehtyä puitesopimusvastaanottajien valintaa perusteltuina ja kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisena.

Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun valitusaika on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailuhintataulukko pilaantunut maa

2

Vertailuhintataulukko ylijäämämaa

3

Vertailuhintataulukko Verkkosaari

Oheismateriaali

1

Avauspöytäkirja

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Kymp/Maka/Make

Stara

Päätöshistoria

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta 21.03.2019 § 28

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566