Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

20.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 110

Talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelujen puitejärjestely 2018 - 2020

HEL 2018-006883 T 02 08 02 00

Päätös

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti sulkea pois tarjouskilpailusta Ramboll Finland Oy:n osa-alueita 1 ja 2 koskevan tarjouksen, koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia vastuullisten tietomallikoordinaattoreiden osalta.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa teknisen johtajan tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelujen kahta eri osa-aluetta koskevat puitesopimukset 31.10.2020 saakka jäljempänä mainituin ehdoin edullisuusjärjestyksessä seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneiden yritysten kanssa:


Osa-alue 1 (Talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut):

  1. Sweco PM Oy
  2. Tietoa Finland Oy
  3. Gravicon Oy
  4. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.


Osa-alue 2 (Asuntotuotannon talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut):

  1. Tietoa Finland Oy
  2. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Puitesopimukset tehdään seuraavin ehdoin:

Puitesopimus on määräaikainen. Puitesopimus tulee voimaan aikaisintaan 1.11.2018 ja, kun sopimus on allekirjoitettu. Kaupunkiympäristön toimiala allekirjoittaa sopimukset aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus päättyy 31.10.2020.

Sopimusta voidaan jatkaa sopimuskauden jälkeen kahdella vuodella, yhdellä vuodella kerrallaan, mikäli tilaaja ilmoittaa tästä toimittajalle kirjallisesti tai sähköisessä muodossa viimeistään kolme kuukautta etukäteen ennen sopimuksen päättymistä. Kyseessä on Tilaajan optio. Tilaaja päättää, hyödyntääkö se hankintaan kuuluvia optiokausia. Sopimuksen enimmäiskesto on kuitenkin yhteensä enintään neljä (4) vuotta; 2+1+1.

Kaupunkiympäristön toimialan hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 6 000 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöön-otettavat optiovuodet, 1+1.

Tilaukset sopimustoimittajilta tehdään ensisijaisesti puitesopimuskilpailutuksen sijoittumisjärjestyksen perusteella. Jos etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimustoimittaja ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimustoimittajan kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon kattohinnasta, tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös, jos

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittaja ei pysty tekemään toimeksiantoa tilaajan edellyttämässä aikataulussa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalla sopimustoimittajalla ei ole kapasiteettia toimeksiannon toteuttamiseen hankkeen laajuuden johdosta, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        kyseessä on lisä- tai jatkotilaus, jota ei ole tarkoituksenmukaista tilata muulta kuin työn alkuperäiseltä toimittajalta

        jollakin sopimustoimittajista on referenssien perusteella työn edellyttämää erityisosaamista

        sopimustoimittajan aikaisemman toimeksiannon on todettu olevan myöhässä, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        koko sopimuskauden ajan ko. puitesopimustöissä hankintayksikkö voi järjestää puitesopimustoimittajien kesken minikilpailutuksen (= kevennetty kilpailutus), kun hankinnan arvioitu arvo ylittää 60 000 euroa.

Minikilpailutuksessa Tilaaja toimittaa yhtäaikaisesti hankinnan edellytykset omaaville puitesopimustoimittajille tarjouspyynnön, jolla Tilaaja pyytää katto- tai kokonaishintaisia tarjouksia suoritettavista töistä. Valintaperusteena on hinnaltaan halvin tarjous. Minikilpailutetuissa hankinnoissa noudatetaan puitesopimuksen sopimusehtoja.

Kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa tilaus voidaan perustellusta syystä tehdä etusijajärjestyksestä poiketen sopivimmaksi katsotulta sopimustoimittajalta.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja Sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille Sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin tässä sopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Tilaaja ei sitoudu tilaamaan puitesopimuksen sisältämiä palveluja.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Jari Kitunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 84081

jari.kitunen(a)hel.fi

Sakari Heikkinen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38458

sakari.heikkinen(a)hel.fi

Maarit Johansson, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43148

maarit.johansson(a)hel.fi

Liitteet

1

1A Osa-alue 1 Laadunarviointikriteerit

2

1B Osa-alue 2 Laadunarviointikriteerit

3

2A Laadunarviointitaulukko osa-alue 1

4

2B Laadunarviointitaulukko osa-alue 2

5

3A Vertailuhintataulukko osa-alue 1

6

3B Vertailuhintataulukko osa-alue 2

7

4A HINTA-LAATU-vertailutaulukko osa-alue 1

8

4B HINTA-LAATU-vertailutaulukko osa-alue 2

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7
Liite 8

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Puitesopimukseen perustuvat hankinnat

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala teettää rakennusten peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeiden tietomallikoordinaattorin tehtäviä sekä muuta asiantuntijatyötä kaupungin erikokoisiin julkisiin rakennushankkeisiin ja asuntotuotantoon sekä muihin tarkoituksiin.

Hankinta on jaettu kahteen (2) eri osa-alueeseen seuraavasti:

  1. Talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut
  2. Asuntotuotannon talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut.

Tarjouskilpailulla valitaan yritykset, joiden kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella puitesopimukset 31.10.2020 saakka. Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina 31.10.2020 saakka.

Kaupunkiympäristön toimialan hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 6 000 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöön-otettavat optiovuodet, 1+1.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että puitejärjestelyn piiriin valitaan osa-alueittain 5 - 8 sopimustoimittajaa, mikäli soveltuvia tarjoajia on näin monta.

Hankintamenettely

Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjouskilpailusta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus ”Talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelujen puitejärjestely 2018 - 2020” TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava HILMAssa 25.6.2018.

Hankintailmoituksessa ilmoitettiin kaupunkiympäristön toimialan käyttämän sähköisen tarjouspalvelun internet-sivun osoite, josta sähköisessä muodossa olevat tarjouspyyntöasiakirjat olivat kaikkien palveluun rekisteröityvien noudettavissa.

Tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset

Tarjouspyynnön vaatimuksena on, että tarjoajan on täytettävä ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan edellytetään täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien on pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset tai tämän tulee olla liittynyt Tilaajavastuu.fi / Luotettava Kumppani -palveluun ja tilaajavastuulain mukaisten tietojen olla hankintayksikön saatavilla kyseisestä palvelusta.

Sopimustoimittajaksi valitulta tarjoajalta edellytetään koko sopimuskauden voimassaolevaa konsulttivastuuvakuutusta ja tutkimustoiminnan kattavaa toiminnan vastuuvakuutusta, summaltaan vähintään 500 000 euroa.

Tarjoajien tulee nimetä kaksi (2) kaksi vastuullista tietomallikoordinaattoria, joilta edellytetään vähintään ammatillisessa korkeakoulussa tai teknillisessä oppilaitoksessa suoritettua insinöörin tutkintoa talonrakennus- tai talotekniikan alalta tai rakennusarkkitehdin tutkinto ja vähintään kolmen (3) vuoden työkokemus talonrakentamisen tietomallikoordinaattorin tehtävissä sekä pätevyys tarjoajan käytössä olevan tietomallien tarkastusohjelman sujuvaan hallintaan. Lisäksi vastuullisilta suunnittelijoilta edellytetään hyvää suomen kielen taitoa. Mikäli nimetyn vastuullisen suunnittelijan äidinkieli ei ole suomi, tulee sopimustoimittajaksi esitettävän tarjoajan esittää kyseisen henkilön osalta kielitaitotasoa osoittava todistus, jonka on oltava vähintään taitotasoa C2.

Referensseinä osa-alueen 1 tarjoajilta edellytetään kolmea (3), vuonna 2015 tai sen jälkeen valmistunutta tai toteutus- tai suunnitteluvaiheessa olevaa Tilastokeskuksen rakennusluokituksen 1994 mukaisia rakennusluokkien C112-, D-, F-, G-, H- tai L-rakennuksiin kohdistunutta peruskorjaus- ja/tai uudisrakennushanketta, joissa tarjoava yritys on vastannut kohteen tietomallikoordinaattoritehtävistä. Suunnittelutehtävien laajuuden on tullut olla vähintään 600 brm².

Referensseinä osa-alueen 2 tarjoajilta edellytetään kolmea (3), vuonna 2015 tai sen jälkeen valmistunutta tai toteutus- tai suunnitteluvaiheessa olevaa Tilastokeskuksen rakennusluokituksen 1994 mukaisia rakennusluokan A03-rakennuksiin kohdistunutta peruskorjaus- ja/tai uudisrakennushanketta, joissa tarjoava yritys on vastannut kohteen tietomallikoordinaattoritehtävistä. Suunnittelutehtävien laajuuden on tullut olla vähintään 3 000 brm².

Tarjouspyynnön muina vaatimuksina tarjoajien tulee täyttää työajanseurantajärjestelmälle tarjouspyynnössä asetetut vaatimukset ja toimittaa tarjouksen liitteenä yrityksen tietomallikoordinoinnin prosessikuvaus.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan, 27.8.2018 klo 9.00, mennessä tarjouksen jätti viisi (5) yritystä.

Tarjouksista viisi (5) koski osa-aluetta 1 ja kolme (3) osa-aluetta 2.

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja.

Avauspöytäkirja on nähtävänä kaupunkiympäristön toimialan tiloissa.

Soveltuvuusvaatimusten täyttymisen ja tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä asetettujen soveltuvuusehtojen täyttymisen ja tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastuksen yhteydessä todettiin, että:

Ramboll Finland Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia vastuullisten tietomallikoordinaattorien osalta. Tarjouspyynnön vähimmäisvaatimusten mukaan vastuullisilta tietomallikoordinaattoreilta edellytetään vähintään kolmen (3) vuoden työkokemusta talonrakentamisen tietomallikoordinaattorin tehtävissä. Ramboll Finland Oy:n tarjouksessa osa-alueen 1 toiseksi vastuulliseksi tietomallikoordinaattoriksi ja osa-alueen 2 ensimmäiseksi tietomallikoordinaattoriksi nimetyt henkilöt eivät täytä työkokemukselle asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Näin ollen Ramboll Finland Oy:n tarjous tulee sulkea pois tarjouskilpailusta.

Tarjouspyyntö on nähtävänä kaupunkiympäristön toimialan toimitiloissa.

Laadunarviointi

Hankintayksikön edustajista koostunut arviointiryhmä antoi tarjouksille laatupisteet asetettujen laadunarviointikriteerien perusteella.

Laadunarviointikriteerit on esitetty liitteissä 1/1A ja 2/1B. Laadunarviointitaulukot ovat liitteinä 3/2A ja 4/2B.

Hintatarjoukset

Hintatarjousten vertailuhinta muodostuu SKOL-luokittain (02, 03 ja 04) tuntimääräkertoimellaan painotettujen tuntiveloitushintojen summasta. Vertailuhinnan laskentatapa on esitetty tarkemmin hintavertailutaulukossa.

Vertailuhintataulukot ovat liitteinä 5/3A ja 6/3B.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailuperusteena on tarjouksen kokonaistaloudellinen edullisuus.

Tarjousten vertailussa hinnan osuus on 40 % ja laadun 60 %.

Tarjousten vertailussa käytettävät hintapisteet muodostuvat siten, että vertailuhinnaltaan halvin tarjous (a) saa 40 hintapistettä. Muiden tarjousten vertailussa käytettävät hintapisteet muodostuvat näiden vertailuhinnasta (b) kaavalla a/b*40 pistettä.

Tarjousten vertailussa käytettävät laatupisteet muodostuvat tarjousten laatupisteistä siten, että parhaat laatupisteet (c) saanut tarjous saa 60 laatupistettä. Muiden tarjousten vertailussa käytettävät laatupisteet muodostuvat näiden laatupisteistä (d) kaavalla d/c*60 pistettä.

Tarjousten vertailupisteet muodostuvat tarjousten vertailussa käytettävien hintapisteiden ja laatupisteiden summasta siten, että parhaat yhteenlasketut hinta- ja laatupisteet (x) saanut tarjous saa 100 pistettä. Muiden tarjousten vertailussa käytettävät pisteet muodostuvat näiden yhteenlasketuista hinta- ja laatupisteistä (y) kaavalla y/x*100.

Puitesopimukseen valitaan kumppanit yhteispistemäärän järjestyksen mukaisessa edullisuusjärjestyksessä korkeimmasta pistemäärästä alaspäin.

Hinta-laatu-vertailutaulukot ovat liitteinä 7/4A ja 8/4B.

Puitesopimukseen perustuvat toimeksiannot ja puitesopimuskumppanien valinta

Tilaukset sopimustoimittajilta tehdään ensisijaisesti puitesopimuskilpailutuksen sijoittumisjärjestyksen perusteella. Jos etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimustoimittaja ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimustoimittajan kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon kattohinnasta, tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös, jos

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittaja ei pysty tekemään toimeksiantoa tilaajan edellyttämässä aikataulussa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalla sopimustoimittajalla ei ole kapasiteettia toimeksiannon toteuttamiseen hankkeen laajuuden johdosta, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        kyseessä on lisä- tai jatkotilaus, jota ei ole tarkoituksenmukaista tilata muulta kuin työn alkuperäiseltä toimittajalta

        jollakin sopimustoimittajista on referenssien perusteella työn edellyttämää erityisosaamista

        sopimustoimittajan aikaisemman toimeksiannon on todettu olevan myöhässä, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta

        koko sopimuskauden ajan ko. puitesopimustöissä hankintayksikkö voi järjestää puitesopimustoimittajien kesken minikilpailutuksen (= kevennetty kilpailutus), kun hankinnan arvioitu arvo ylittää 60 000 euroa.

Minikilpailutuksessa Tilaaja toimittaa yhtäaikaisesti hankinnan edellytykset omaaville puitesopimustoimittajille tarjouspyynnön, jolla Tilaaja pyytää katto- tai kokonaishintaisia tarjouksia suoritettavista töistä. Valintaperusteena on hinnaltaan halvin tarjous. Minikilpailutetuissa hankinnoissa noudatetaan puitesopimuksen sopimusehtoja.

Tarjouspyynnössä on mainittu, että puitesopimus tehdään osa-alueittain 5 - 8 sopimuskumppanin kanssa, mikäli soveltuvia tarjoajia on näin monta.

Esitetään, että sopimustoimittajia talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelujen puitejärjestelyn piiriin valitaan osa-alueittain seuraavasti:

Osa-alue 1: 4 sopimustoimittajaa
Osa-alue 2: 2 sopimustoimittajaa.

Kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset osa-alueittain ovat järjestyksessä seuraavilla yrityksillä:

Osa-alue 1 (Talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut):

  1. Sweco PM Oy
  2. Tietoa Finland Oy
  3. Gravicon Oy
  4. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Osa-alue 2 (Asuntotuotannon talonrakennushankkeiden tietomallikoordinaattoripalvelut):

  1. Tietoa Finland Oy
  2. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Jari Kitunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 84081

jari.kitunen(a)hel.fi

Sakari Heikkinen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 38458

sakari.heikkinen(a)hel.fi

Maarit Johansson, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43148

maarit.johansson(a)hel.fi

Liitteet

1

1A Osa-alue 1 Laadunarviointikriteerit

2

1B Osa-alue 2 Laadunarviointikriteerit

3

2A Laadunarviointitaulukko osa-alue 1

4

2B Laadunarviointitaulukko osa-alue 2

5

3A Vertailuhintataulukko osa-alue 1

6

3B Vertailuhintataulukko osa-alue 2

7

4A HINTA-LAATU-vertailutaulukko osa-alue 1

8

4B HINTA-LAATU-vertailutaulukko osa-alue 2

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7
Liite 8

Tiedoksi

Kymp/Rya/Rake

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58220

Elimäenkatu 5

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566