Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

14.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 92

Ympäristöteknisten konsulttipalveluiden puitejärjestely 2018 - 2020

HEL 2017-012223 T 02 08 02 00

Päätös

EHDOTUS A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti sulkea pois tarjouskilpailusta:

-  A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n tehtävää 1 koskevan tarjouksen, koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia yrityksen referenssien osalta.

-  Sitowise Oy:n tehtävää 1 koskevan tarjouksen, koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia ympäristöteknisen valvojan osalta.

-  Pöyry Finland Oy:n tehtävän 3 osa-aluetta A koskevan tarjouksen, koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia erityisasiantuntijan työkokemuksen osalta.

-  Sitowise Oy:n tehtävän 3 osa-aluetta A koskevan tarjouksen siltä osin, kuin se koskee ********** koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia erityisasiantuntijan koulutuksen osalta.

-  Welado Oy:n tehtävän 3 osa-alueen C tarjouksen siltä osin, kuin se koskee ********** koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia erityisasiantuntijan työkokemuksen osalta.

EHDOTUS B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa tonttipäällikön tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat kolmea eri tehtävää koskevat ympäristöteknisten konsulttipalvelujen puitesopimukset jäljempänä mainituin ehdoin edullisuusjärjestyksessä seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneiden yritysten kanssa sekä tarvittaessa jatkamaan kyseisiä puitesopimuksia optiokaudella varsinaisen sopimuskauden jälkeen:

Tehtävä 1, Pilaantuneiden alueiden kunnostukseen liittyvät konsulttityöt:

  1. Vahanen Environment Oy
  2. Ramboll Finland Oy
  3. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
  4. Golder Associates Oy

Tehtävä 2, Sedimenttien tutkimiseen, suunnitteluun ja vesilupahakemusten valmisteluun liittyvät konsulttityöt:

  1. Vahanen Environment Oy
  2. Ramboll Finland Oy
  3. Sitowise Oy

Tehtävä 3, Erityisasiantuntijapalvelut

1. Golder Associates Oy, **********

2. Vahanen Environment Oy, **********

3. Vahanen Environment Oy, **********

1. Ramboll Finland Oy, **********

2. Vahanen Environment Oy, **********

3. Ramboll Finland Oy, **********

1. Vahanen Environment Oy, **********

2. Tapio Strandberg Oy, **********

3. Vahanen Environment Oy, **********

1. Vahanen Environment Oy, **********

2. Pöyry Finland Oy, **********

3. Sitowise Oy, **********

Puitesopimukset tulevat voimaan aikaisintaan 1.8.2018 ja, kun sopimus on allekirjoitettu. Kaupunkiympäristön toimiala allekirjoittaa sopimukset aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus kestää kaksi vuotta ja sitä on mahdollista jatkaa kahden vuoden optiokaudella.

Kaupunkiympäristön toimialan osuus hankinnan yhteenlasketusta kokonaisarvosta arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 11 000 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettava kahden vuoden optiokausi.

Tilaukset sopimustoimittajilta tehdään ensisijaisesti puitesopimuskilpailutuksen sijoittumisjärjestyksen perusteella. Jos etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimustoimittaja ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimustoimittajan kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon kattohinnasta, tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös, jos

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittaja ei pysty tekemään toimeksiantoa tilaajan edellyttämässä aikataulussa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalla sopimustoimittajalla ei ole kapasiteettia toimeksiannon toteuttamiseen hankkeen laajuuden johdosta, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalta sopimustoimittajalta ei voida esteellisyyden vuoksi tilata toimeksiantoa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        kyseessä on lisä- tai jatkotilaus, jota ei ole tarkoituksenmukaista tilata muulta kuin työn alkuperäiseltä toimittajalta,

        jollakin sopimustoimittajista on referenssien perusteella työn edellyttämää erityisosaamista,

        sopimustoimittajan aikaisemman toimeksiannon on todettu olevan myöhässä, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa tilaus voidaan perustellusta syystä tehdä etusijajärjestyksestä poiketen kokonaistaloudellisesti kaupungille edullisimmaksi katsotulta sopimustoimittajalta.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin puitesopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava ympäristöasiantuntija Kati Valkama. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Arviointipisteet

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Puitesopimukseen perustuvat hankinnat

Kaupunkiympäristön toimiala teettää pilaantuneiden maiden, vesien, kaatopaikkojen ja sedimenttien kunnostamiseen ja vesilupahakemuksiin liittyvää näytteenottoa, riskinarviointia, suunnittelua ja valvontaa sekä turvallisuuskoordinaattorin tehtäviä. Tehtävät liittyvät mm. kaavoitukseen, alueiden rakentamiskelpoiseksi saattamiseen ja pilaantuneiden alueiden kunnostamiseen. Työt kohdistuvat pääosin Helsingin kaupungin omistamiin alueisiin.

Hankinta kilpailutettiin Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran muodostamana hankintarenkaana. Hankintarenkaan osapuolet tekevät omat hankintaa koskevat päätökset ja sopimukset.

Hankinta on jaettu kolmeen (3) eri osa-alueeseen seuraavasti:

Tehtävä 1, Pilaantuneiden alueiden kunnostukseen liittyvät konsulttityöt.

Tehtävä 2, Sedimenttien tutkimiseen, suunnitteluun ja vesilupahakemusten valmisteluun liittyvät konsulttityöt.

Tehtävä 3, Erityisasiantuntijapalvelut

osa-alue A, In situ -kunnostus
osa-alue B, Pohjaveden mallinnus
osa-alue C, Riippumaton laadunvalvonta
osa-alue D, Turvallisuuskoordinaattori

Tarjouskilpailulla valitaan yritykset, joiden kanssa tehdään saatujen tarjousten perusteella kaksivuotiset puitesopimukset. Puitesopimuskausi alkaa aikaisintaan 1.8.2018. Sopimuksia on mahdollista jatkaa kahden vuoden optiokaudella.

Tarjoukset annetaan kiinteinä yksikköhintoina varsinaisen puitesopimuskauden ajaksi.

Hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 11 000 000 euroa kaupunkiympäristön toimialan osalta. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettava kahden vuoden optiokausi.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että puitejärjestelyn piiriin valitaan tehtävän 1 osalta neljä sopimustoimittajaa ja tehtävän 2 osalta kolme sopimustoimittajaa ja tehtävän 3 kunkin osa-alueen osalta kolme sopimustoimittajaa, mikäli soveltuvia tarjoajia on näin monta.

Hankintamenettely

Hankintaan sovelletaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjouskilpailusta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävää palveluhankintaa koskeva hankintailmoitus ”Ympäristöteknisten konsulttipalveluiden puitejärjestely 2018 - 2020 (optio vuosille 2020 - 2022)” TEM:n ylläpitämässä sähköisessä ilmoituskanava HILMAssa 16.2.2018. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin kaupunkiympäristön toimialan käyttämän sähköisen tarjouspalvelun internet-sivun osoite, josta sähköisessä muodossa olevat tarjouspyyntöasiakirjat olivat kaikkien palveluun rekisteröityvien noudettavissa.

Tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset

Tarjouspyynnön vaatimuksena on, että tarjoajan on täytettävä ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Lisäksi tarjoajan edellytetään täyttävän kaikki tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset ja velvoitteet. Tarjouspyynnön mukaan tarjoajien on pyydettäessä toimitettava kaikki tilaajavastuulain mukaiset todistukset ja selvitykset tai tämän tulee olla liittynyt Tilaajavastuu.fi / Luotettava Kumppani -palveluun ja tilaajavastuulain mukaisten tietojen olla hankintayksikön saatavilla kyseisestä palvelusta.

Sopimustoimittajaksi valitulta tarjoajalta edellytetään koko sopimuskauden voimassaolevaa konsulttivastuuvakuutusta.

Tehtävissä 1 ja 2 tarjoajille on lisäksi asetettu vaatimuksia henkilöstön kokemusvuosille, yritysten referensseille ja käytettävälle kalustolle. Tarjoajien on myös pitänyt esittää selvitys puitesopimustoiminnan organisoinnista ja vastuista sekä laadunvarmistuksesta. Tehtävässä 1 on esitettävällä henkilöstöllä oltava erikseen määritellyt pätevyydet näytteenottoon ja katutöihin sekä vähimmäisvaatimukset täyttävä kokemus valvontatöistä. Lisäksi yrityksellä on oltava säteilyturvakeskuksen myöntämä turvallisuuslupa.

Tehtävässä 3 on tarjottavalle henkilöstölle asetettu vähimmäisvaatimuksia koulutuksen ja alan työkokemuksen osalta.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan 25.4.2018 klo 12:00 mennessä tarjouksen jätti yhdeksän tarjoajaa. Tehtävää 1 koski seitsemän tarjousta, tehtävää 2 neljä tarjousta ja tehtävän 3 osa-aluetta A kahdeksan tarjousta, osa-aluetta B kuusi tarjousta, osa-aluetta C kahdeksan tarjousta ja osa-aluetta D kahdeksan tarjousta.

Saaduista tarjouksista laadittiin avauspöytäkirja. Avauspöytäkirja on nähtävänä kaupunkiympäristön toimialan tiloissa.

Soveltuvuusvaatimusten täyttymisen ja tarjousten tarkastus

Tarjouspyynnössä asetettujen soveltuvuusehtojen täyttymisen ja tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastuksen yhteydessä todettiin, että:

A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n tehtävää 1 koskeva tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia yrityksen referenssien osalta. Tarjouspyynnön mukaan yrityksen vuosien 2015 - 2017 referensseinä tulee olla vähintään 10 pilaantuneen maan tutkimuskohdetta. Tarjoajalta ei löydy vaadittuja referenssejä tarjouksen liitteenä olevan yrityksen referenssejä koskevan selvityksen perusteella. Tarjous on siten suljettava pois tarjouskilpailusta.

Sitowise Oy:n tehtävää 1 koskeva tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia ympäristöteknisen valvojan osalta. Tarjouspyynnön mukaan tarjouksessa esitettävällä kunnostuksen ympäristöteknisellä valvojalla tulee olla vuosien 2015 - 2017 referensseissä vähintään viisi eri kunnostuskohdetta tai vaihtoehtoisesti yksi kunnostuskohde, jossa poistettu pilaantunut massamäärä on ollut vähintään 20 000 tn. Kyseisten kunnostuskohteiden valvontatyöstä valvojan tulee olla toteuttanut vähintään 70 prosenttia. Sitowise Oy:n nimeämä ympäristötekninen valvoja ei ole tarjouksessa nimetyssä valvontakohteessa 4 toteuttanut valvontatyöstä 70 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi mm. hankkeen tilaajalta saaduista kohteen laskutustiedoista. Tarjous on siten suljettava pois tarjouskilpailusta.

Pöyry Finland Oy:n tehtävän 3 osa-aluetta A koskeva tarjous ei täytä vähimmäisvaatimuksia erityisasiantuntijan kokemuksen osalta. Tarjouspyynnössä osa-alueen A erityisasiantuntijalta vaaditaan vähintään 15 vuoden työkokemusta kyseiseen osaamisalueeseen liittyvien tehtävien hoitamisesta. Tarjouksessa nimetyn asiantuntijan työkokemukseksi on tarjouksessa ilmoitettu 12 vuotta. Tarjous on siten suljettava pois tarjouskilpailusta.

Sitowise Oy:n tehtävän 3 osa-alueen A tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia siltä osin kuin se koskee ********** Vaatimukset eivät täyty kyseisen asiantuntijan koulutuksen osalta. Tarjouspyynnössä osa-alueen A erityisasiantuntijalta vaaditaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Tarjouksessa nimetyn asiantuntijan tutkinnoksi on ilmoitettu insinööri (amk). Tarjous on siten suljettava pois tarjouskilpailusta kyseisen eritysasiantuntijan osalta.

Welado Oy:n tehtävän 3 osa-alueen C tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia siltä osin kuin se koskee ********** Vaatimukset eivät täyty kyseisen asiantuntijan työkokemuksen osalta. Tarjouspyynnössä osa-alueen C erityisasiantuntijalta vaaditaan vähintään 10 vuoden työkokemusta kyseiseen osaamisalueeseen liittyvien tehtävien hoitamisesta. Osa-alue C koskee riippumattoman laadunvalvojan tehtäviä kaatopaikkojen sulkemiseen ja jätteiden hyödyntämiseen liittyen. Kyseisellä erityisasiantuntijalla ei ole 10 vuoden työkokemusta vaadituista työtehtävistä, mikä ilmenee mm. henkilön ansioluettelosta. Tarjous on siten suljettava pois tarjouskilpailusta kyseisen eritysasiantuntijan osalta.

Tarjouspyyntö on nähtävänä kaupunkiympäristön toimialan toimitiloissa.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailuperusteena on tarjouksen kokonaistaloudellinen edullisuus. Tarjousten vertailussa laadun osuus on 60 prosenttia ja vertailuhinnan osuus 40 prosenttia.

Laadunarviointi

Laadunarvioinnissa käsiteltiin kaikkien soveltuvuusvaatimukset täyttävien tarjoajien tarjoukset.

Hankintayksikön edustajista koostunut arviointiryhmä antoi tarjouksille osa-alueittain asetettujen laadunarviointikriteerien perusteella pisteet kustakin osa-alueesta. Laatuarvioinnin tarkemmat vertailuperusteet on esitetty tarjouspyynnössä. Laatuarvioinnin pisteet on esitetty liitteessä 1.

Hinnan arviointi

Tarjousten vertailuhinta muodostuu erikseen määritetyistä, veloitusperusteena olevista yksikköhinnoista. Vertailuhinnan laskentatapa on esitetty tarjouspyynnön liitteenä olleissa vertailuperusteissa sekä hintalomakkeessa.

Hinta-arvioinnissa käsiteltiin kaikkien soveltuvuusvaatimukset täyttävien tarjoajien tarjoukset. Hintapisteet on esitetty liitteessä 1.

Puitesopimukseen perustuvat toimeksiannot ja puitesopimuskumppanien valinta

Tilaukset sopimustoimittajilta tehdään ensisijaisesti puitesopimuskilpailutuksen sijoittumisjärjestyksen perusteella. Jos etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimustoimittaja ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimustoimittajan kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon kattohinnasta, tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös, jos

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittaja ei pysty tekemään toimeksiantoa tilaajan edellyttämässä aikataulussa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalla sopimustoimittajalla ei ole kapasiteettia toimeksiannon toteuttamiseen hankkeen laajuuden johdosta, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalta sopimustoimittajalta ei voida esteellisyyden vuoksi tilata toimeksiantoa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        kyseessä on lisä- tai jatkotilaus, jota ei ole tarkoituksenmukaista tilata muulta kuin työn alkuperäiseltä toimittajalta,

        jollakin sopimustoimittajista on referenssien perusteella työn edellyttämää erityisosaamista,

        sopimustoimittajan aikaisemman toimeksiannon on todettu olevan myöhässä, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

Kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa tilaus voidaan perustellusta syystä tehdä etusijajärjestyksestä poiketen kokonaistaloudellisesti kaupungille edullisimmaksi katsotulta sopimustoimittajalta.

Puitesopimus ei velvoita tilaajaa ostamaan palveluja sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin tässä sopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Tarjouspyynnössä on mainittu, että puitesopimus tehdään osa-alueittain tehtävän 1 osalta neljän sopimustoimittajan ja tehtävän 2 sekä tehtävän 3 kunkin osa-alueen osalta kolme sopimustoimittajan kanssa, mikäli soveltuvia tarjoajia on näin monta.

Esitetään, että sopimustoimittajia ympäristöteknisten konsulttipalveluiden puitejärjestelyyn valitaan tehtävittäin seuraavasti:

Tehtävä 1: neljä (4) sopimustoimittajaa
Tehtävä 2: kolme (3) sopimustoimittajaa
Tehtävä 3: kolme (3) sopimustoimittajaa kuhunkin osa-alueeseen A-D eli yhteensä 12 sopimustoimittajaa

Kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset osa-alueittain ovat järjestyksessä seuraavilla yrityksillä:

Tehtävä 1, Pilaantuneiden alueiden kunnostukseen liittyvät konsulttityöt:

  1. Vahanen Environment Oy
  2. Ramboll Finland Oy
  3. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
  4. Golder Associates Oy

Tehtävä 2, Sedimenttien tutkimiseen, suunnitteluun ja vesilupahakemusten valmisteluun liittyvät konsulttityöt:

  1. Vahanen Environment Oy
  2. Ramboll Finland Oy
  3. Sitowise Oy

Tehtävä 3, Erityisasiantuntijapalvelut

1. Golder Associates Oy, **********

2. Vahanen Environment Oy, **********

3. Vahanen Environment Oy, **********

1. Ramboll Finland Oy, **********

2. Vahanen Environment Oy, **********

3. Ramboll Finland Oy, **********

1. Vahanen Environment Oy, **********

2. Tapio Strandberg Oy, **********

3. Vahanen Environment Oy, **********

1. Vahanen Environment Oy, **********

2. Pöyry Finland Oy, **********

3. Sitowise Oy, **********

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama(a)hel.fi

Liitteet

1

Arviointipisteet

Oheismateriaali

1

Vertailuperusteet

2

Hintalomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta
Liite 1

Tiedoksi

Stara/Perttinä

Kymp/Rya/Sorvali

Kymp/Maka/Myle/Laakso

Kymp/Maka/Make/Valkama

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566