Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

03.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 57

Helsingin kuvataide- ja Kallion lukio, hankekustannuksen korotus, Pengerkatu 5

HEL 2017-009267 T 10 06 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa ylläpito -palvelun käyttämään Pengerkatu 5:ssä sijaitsevan Helsingin Kuvataide- ja Kallion lukion sisäilmakorjausten lisä- ja muutostöihin rakennetun omaisuuden hallintapäällikön § 17 28.9.2017 hyväksymän hankesuunnitelman budjetin lisäksi arvonlisäverottomana 260 000 euroa.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta heti.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Pasi Lönnberg, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31851

pasi.lonnberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Hanke-esitys 9.2.2018 HTJ

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hanke yleisesti

Hankkeessa on korjattu Pengerkatu 5:ssä sijaitsevaa koulurakennusta, jossa toimii Helsingin Kuvataide- ja Kallion lukio. Kohteessa on ollut sisäilmaongelmia, jotka ovat olleet syynä korjauksille. Korjaustoimenpiteet on aloitettu kesällä 2017. Korjauksien aikana on koulu toiminut tiloissa. Hankeen toteutus on tehty siten, että väistötiloille ei ole ollut tarvetta.

Korjauksien aikana on ilmaantunut välttämätöntä korjaustarvetta, joita on jouduttu korjaamaan hankkeen edetessä. Korjaukset hankkeessa on tehty siten, että ne palvelevat tulevaa peruskorjausta. Rakennuksen julkisivu kadunpuolelle on suojeltu.

Hankkeen lisäkorjaustarpeet

Huonokuntoisten pohjaviemäreiden uusinta

Kellaritiloissa alapohjan täytön uusimisen yhteydessä jouduttiin uusimaan vanhat huonokuntoiset pohjaviemärit. Pohjaviemäreiden kunto oli huono ja viemäreissä on esiintynyt tukkeutumista.

Alapohjan kosteusongelmat

Alapohjassa esiintyi veden aiheuttamaa kapilaarista kosteutta, josta johtuen jouduttiin uusimaan alapohjan täytöt suunniteltua syvemmältä kapilaarisen veden nousun pysäyttämiseksi. Alapohjan täyttönä kapilaarista maa-ainesta, jossa esiintyi rakennuksen ulkopuolelta tulevaa kosteutta. Poistettavassa maa-aineksessa esiintyi PAH-yhdisteitä. Näistä lausunto Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristönsuojeluyksikkö.

Alapohjaan asennettiin radon poisto lattiarakenteen alapuolisien osien kuivatuksen parantamiseksi. Radon putkisto toimii myös salaojana, joista vedet ohjataan kahteen asennettuun pumppaamoon. Toimenpiteet tehtiin varmistamaan rakennuksen ulkopuolelta tulevien vesien haltuun saamiseksi. kaikki alapohjan lattiapinnat pinnoitettiin hengittävällä pinnoitteella, joka poikkesi alkuperäisestä suunnitelmasta.

Ulkoseinien kosteusongelmat ja rakenteen korjaukset

Rakennuksen ulkoseinän vesieristykset ovat puutteelliset, josta aiheutuu kellarin seinien kosteusongelmat. Hankkeessa jouduttiin sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi korvaamaan vanha tasoite ja maalikerros uudella hengittävällä kerroksella. Tämä jouduttiin tekemään suurelta osin kellarin ulkoseinistä ja kantavista väliseinistä.

Perustuksena toimivan kiviladonnan korjaukset

Rakennus on perustettu kiviladonnan päälle, joissa esiintyi puutteita / painumia. Nämä korjattiin kaikilta näkyviltä osin täytöin ja mantteloinnein. Painumat ovat tulleet vanhojen talotekniikka-asennusten kohdalle. Rakennuksen perustus oli muilta osin kunnossa.

Pilarianturoiden anturoissa on vanha bitumieristys, joka sisälsi haitta-aineita. Bitumi-sivelyt kapseloitiin kellarin lattian alapuolisilta osin.

3. kerroksen luokkahuoneen lattiarakenteiden vahvistukset

3. kerroksen luokkahuoneen 317 lattiarakenteet avattiin hankkeessa mikrobipitoisen täytteen poiston yhteydessä. Lattiarakenteet jouduttiin vahvistamaan käytönaikaisen värähtelyn takia. Samalla parannettiin luokkatilojen välisen lattiarakenteen akustisia ominaisuuksia vastaamaan käyttöä. Luokkatila toimii opetuskäytössä, jossa aiheutuu melua. Lattiarakenteen avauksessa havaitut piilossa olleet viemäröinnit ja läpimenot tiivistettiin.

Kohdepoistojen kanavoinnin / tekniikan parantaminen muuttaminen

Luokkatilassa (1. kerros) olevat kohdepoistot uudistettiin siten, että likainen ilma johdettiin pois rakennuksesta. Rakennuksen julkisivun suojelupäätös antoi reunaehdot toteutukselle. Samalla laitteiston toimivuutta sekä huoltoa parannettiin.

Alapohjan täyttömateriaalin poisto (PIMA)

Alapohjan lattiarakenteiden avauksen yhteydessä havaittiin voimakasta liuottimen hajua. Tehdyissä tutkimuksissa havaittiin PAH-yhdisteiden määrän ylittävän ohjearvot. Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, ympäristönsuojeluyksikkö antoi lausunnon maamassojen poistosta (ID-17-03590). Maamassat poistettiin 300 - 500 mm alle suunnitellun tason.

Hankkeen lisäkustannukset

Hankkeeseen muodostuneet lisäkustannukset

Kellaritilan keramiikkaluokan kohdepoiston muuttaminen asianmukaiseksi

Kohdepoisto puhaltaa laitteiston poistoilman takaisin luokkatilaan. Kohdepoisto on pisteessä, jossa käsitellään myrkyllisiä aineita. Poisto tulee johtaa pois tilasta. Kustannukset poistoilman johtamisesta katolle 17 000 euroa.

Rakennuksen lisäkustannustarve kokonaisuudessaan on 260 000 euroa sisältäen loppuhankkeen hankevarauksen.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Pasi Lönnberg, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31851

pasi.lonnberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Hanke-esitys 9.2.2018 HTJ

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Roha

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58220

Elimäenkatu 5

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566