Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/5

 

11.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille (a-asia)

HEL 2017-002704 T 08 03 01 01

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä

        asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa vuoden 2018 aikana, kun tarkat aluerajaukset, liikenteen ohjaussuunnitelmat sekä liikennemerkkien asennukset on tehty.

Tiivistelmä

Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen on linjattu Helsingin pysäköintipolitiikassa. Järjestelmää on laajennettu Munkkiniemeen ja Lauttasaareen. Seuraavaksi sitä laajennetaan Munkkivuoreen, Nimenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan. Järjestelmää on suunnitelmissa laajentaa tulevaisuudessa edelleen vaatimukset täyttäville alueille.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän laajennuspäätöksen jälkeen järjestelmään mukaan tuleville alueille laaditaan vyöhykkeiden aluerajaukset sekä liikenteenohjausjärjestelyistä yksityiskohtaiset suunnitelmat. Suunnitelmat vuorovaikutetaan alueiden asukkaille ja yrityksille.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönotto lisää kaupungin pysäköinnin maksutuloja, koska asukas- ja yrityspysäköintitunnuksia myydään uusille alueille. Kuluja aiheutuu liikennemerkkien hankinnasta ja asennuksesta sekä pysäköinnin valvonnasta. Pysäköinnin valvonnasta tulee myös lisätuloja, koska virhemaksutulot kasvavat. Asukas- ja yrityspysäköintitunnuksista Munkkivuoren, Niemenmäen, Etelä-Haagan ja Kivihaan alueilta saatava tulo on vuositasolla vuonna 2018 arviolta noin 250 000 euroa ja vuonna 2021 noin 307 000 euroa.

Esittelijän perustelut

Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille

Asukaspysäköinnin laajentamisen perustelut

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen sisältyy kaupunginhallituksessa 17.2.2014 hyväksytyn Pysäköintipolitiikan kärkitoimenpiteeseen 3 Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen ja hinnoittelu. Hyväksyessään Helsingin pysäköintipolitiikan kaupunginhallitus päätti, että asukaspysäköintijärjestelmää laajennetaan uusille alueille siten, että ensimmäisiä laajennuskohteita ovat Munkkiniemi, Käpylä, Lauttasaari ja Munkkivuori. Näistä Munkkiniemen ja Lauttasaaren asukaspysäköinnin käyttöönotto päätettiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 10.6.2014 ja asukas- ja yrityspysäköintijärjestelyt 14.4.2015. Järjestelmä otettiin käyttöön Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä 1.10.2015 alkaen.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksen yhteydessä 10.6.2014 edellytettiin, että tehdään välitarkastelu asukaspysäköinnin hinnan korotusten sekä alueiden laajennusten vaikutuksista. Välitarkastelu on liitteenä 1. Asukas- ja yrityspysäköinnin laajennuksen järjestelyistä Munkkiniemeen ja Lauttasaareen päättämisen 14.4.2015 jälkeen laajennuksesta on annettu viisitoista palautetta, jotka ovat olleet esityksen kannalta sekä positiivisia että negatiivisia. Palautteiden määrä on pieni asian laajuus huomioiden.

Seuraavaksi järjestelmä otetaan käyttöön Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa. Käpylä, Kumpula ja Toukola tulevat seuraavassa vaiheessa. Munkkivuori ja Niemenmäki ovat luonnollisia laajennuksen alueita, koska Munkkiniemessä on jo järjestelmä. Etelä-Haagassa järjestelmä on jo käytössä muutamilla kaduilla, jotka näkyvät liitteen 2 kartassa. Nyt järjestelmää laajennetaan myös muualle Etelä-Haagaan ja Kivihakaan.

Laajentaminen tehdään hallitusti koskien kadunvarsipysäköintiä ja yleisiä pysäköintialueita. Kaikkia alueen pysäköintipaikkoja ei kuitenkaan välttämättä merkitä asukaspysäköintipaikoiksi, sillä esimerkiksi liiketilojen edustat voi olla järkevää säilyttää pelkkinä asiointipaikkoina ainakin liikkeiden aukioloaikoina.

Pysäköintipolitiikassa asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista on perusteltu seuraavien kriteerien avulla:

        paikkoja ei ole riittävästi, ja pysäköintipaikan löytyminen on vaikeaa,
 

        alueelta itseltään on tullut aloite,
 

        tarve siirtää etenkin pitkäaikaista auton säilytystä kadunvarsilta tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin,
 

        täydennysrakentamisen yhteydessä tarve osoittaa kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön,
 

        nykyinen pysäköinti vaikeuttaa merkittävästi talvikunnossapitoa sekä
 

        alueella on runsaasti ulkopuolista pysäköintiä.

Hyvin pitkällä aikavälillä arvioidaan asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista kaikkialle, missä kadunvarsipysäköinti on asukkaille sallittua perustuen varsinkin kustannusvastaavaan hinnoitteluun, asukkaiden tasapuoliseen kohteluun kaupungin eri osissa sekä talvikunnossapidon tehostamiseen. Tällä voidaan myös estää asukaspysäköintijärjestelmän piirissä olevilta alueilta pitkäaikaissäilytyksessä olevien autojen siirtyminen esikaupunkialueille.

Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa asukaspysäköinnin hinta on sama kuin Munkkiniemessä ja Lauttasaaressa eli niin sanottu uusien alueiden hinta, mikä on puolet vanhojen alueiden hinnasta. Etelä-Haagassa asukas- ja yrityspysäköinti on tällä hetkellä voimassa vain muutamalla kadulla, joten on perusteltua, että järjestelmän laajentuessa koko alueelle siellä otetaan käyttöön alempi hinta.

Asukaspysäköinnin laajentamisen käyttöönotto ja vuorovaikutus

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton edellyttämistä liikenteenohjausjärjestelyistä (lähinnä pysäköintiä koskevat liikennemerkit) Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan on tavoitteena laatia yksityiskohtaiset suunnitelmat vuoden 2017 aikana. Suunnitelmissa esitetään tarkasti alueet, jotka tulevat järjestelmän piiriin sekä tarkat suunnitelmat eri katujen ja kaupungin hallinnoimien alueiden pysäköintiratkaisuista.

Laajentamiseen liittyvien liikenteenohjausjärjestelyjen vuorovaikutus suunnitellaan yksityiskohtaisesti kaupunkiympäristö toimialan viestinnän kanssa yhteistyössä. Vuorovaikutuksessa voidaan käyttää hyödyksi vuonna 2015 tehdyn Munkkiniemen ja Lauttasaaren suunnitelmien vuorovaikutuksen kokemuksia. Vuorovaikutuksessa voidaan panostaa kohdennettuun viestintään. Vuorovaikutusta tehdään esimerkiksi postin suorajakelulla, mediatiedotteilla, mahdollisesti sosiaalisella medialla sekä vastaamalla asukkailta tuleviin kysymyksiin. Tavoitteena on, että asukkaille saadaan mahdollisimman paljon tietoa laajennuksen vaikutuksista.

Asukaspysäköinnin laajentamisen taloudelliset vaikutukset

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen uusille alueille lisää kaupungin tuloja tunnusten myynnin osalta. Toisaalta laajentamisesta on kaupungille myös menoja, joita aiheutuu lähinnä tarvittavien liikennemerkkien hankinnasta ja asentamisesta. Käyttöön otettavilla alueilla tulee tehostaa myös pysäköinnin valvontaa, mistä aiheutuu kuluja. Tosin myös virhemaksutulot kasvavat.

Asukaspysäköinnin laajentamisesta kaupungille tulevaan lisätuloon vaikuttaa, kuinka paljon uusilla alueilla lunastetaan pysäköintitunnuksia. Vertailukohdaksi soveltuvat parhaiten Lauttasaari ja Munkkiniemi, koska nämä ovat samantyyppisiä alueita kuin nyt käyttöön otettavat. Vuoden 2017 alussa Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä oli käytössä yhteensä 2762 asukas- tai yrityspysäköintitunnusta. Asukkaita Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä oli vuoden 2015 lopulla yhteensä noin 31 000 asukasta.  Tunnuksia on 8,9 prosentilla asukkaista. Yrityspysäköintitunnusten osuus kaikista tunnuksista on 2,6 prosenttia.

Oletuksena on, että Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa on käytössä suhteessa yhtä paljon pysäköintitunnuksia kuin Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä. Asukkaita näillä alueilla on yhteensä vuoden 2015 lopulla noin 18 300 asukasta. Tällöin tunnuksia oletetaan myytävän 1 630 kappaletta, joista yrityspysäköintitunnuksia on 43 kappaletta. Yrityspysäköintitunnuksista 33 prosenttia oletetaan olevan kaikkien vyöhykkeiden yrityspysäköintitunnuksia, koska Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä on maaliskuun alussa vuonna 2017 tuo osuus.

Asukas- ja yrityspysäköintitunnuksista Munkkivuoresta, Niemenmäestä, Etelä-Haagasta ja Kivihaasta saatava maksutulo kaupungille on kyseisillä oletuksilla vuonna 2018 noin 250 000 euroa vuositasolla ja vuonna 2021 noin 307 000 euroa vuositasolla.

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamisen positiivisia vaikutuksia ovat pysäköintipaikan helpompi saatavuus, pitkäaikaisen auton säilyttämisen ja alueen ulkopuolisen pysäköinnin väheneminen, talvikunnossapidon helpottuminen sekä parempi mahdollisuus täydennysrakentamisessa tarvittaessa osoittaa kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Välitarkastelu asukaspysäköinnin hinnan korotusten ja laajentamisen vaikutuksista

2

Etelä-Haagan asukaspysäköintivyöhykkeen M nykyiset asukaspysäköintipaikat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566