Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/6

 

14.2.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kuntalaisaloite Töölönlahdenkadun nimen muuttamiseksi Kansanvallankaduksi (2. kaupunginosa, Kluuvi) (b-asia)

HEL 2016-013138 T 10 03 07

Ksv 5264_101

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää, että Töölönlahdenkadun nimen muuttamista koskevan kuntalaisaloitteen johdosta ei ole aihetta ryhtyä toimenpiteisiin ja katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

********** esittää kuntalaisaloitteessaan, että Töölönlahdenkadun nimi muutettaisiin Kansanvallankaduksi. Ehdotus koostuu kahdesta osasta seuraavasti:

  1. Vuonna 2017, jolloin Suomessa on kulunut 110 vuotta ensimmäisistä eduskuntavaaleista ja ensimmäisten yleisen ja yhtäläisen ääni- ja vaalioikeuden nojalla valittujen kansanedustajien työn alkamisesta valtiopäivillä sekä 100 vuotta Suomen valtion itsenäistymisestä, yhdelle Helsingin keskustan alueella sijaitsevista kaduista annetaan nimi Kansanvallankatu–Folkstyregatan;
  2. Kansanvallankaduksi nimetään sijaintinsa ja muun sopivuutensa perusteella kaupunginosassa 02 Kluuvi–Gloet sijaitseva katu, joka on nykyiseltä nimeltään Töölönlahdenkatu–Tölöviksgatan.

Perustelut ehdotetulle nimelle (ehdotuksen osa 1) ja perustelut ehdotetulle paikalle ja uudelleen nimettävälle kadulle (ehdotuksen osa 2) sekä yhteenveto aloitteen sisällöstä selviävät liitteenä olevasta aloitteesta.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, kuten nimistötoimikuntakin lausunnossaan 14.12.2016, että Helsingin nimistönsuunnittelussa noudatettavan periaatteen mukaan vakiintuneita ja paikallishistoriallisesti merkittäviä paikannimiä ei tule muuttaa, ellei muuttamiseen ole pakottavaa, esimerkiksi pelastusturvallisuuteen liittyvää tarvetta. Vakiintuneiden kadunnimien muuttaminen aiheuttaisi kohtuuttomasti vaivaa ja kustannuksia kadunvarren asukkaille, yrityksille ja yhteisöille sekä sekaannusta ja haittaa pitkälle tulevaisuuteen. Helsingin nimistönsuunnittelussa keskeisenä ohjenuorana on pidetty nimistön pysyvyyttä ja historiallista syvyyttä.

Kluuvin kaupunginosassa sijaitsevasta kadunnimestä Töölönlahdenkatu–Tölöviksgatan määrätään vuonna 1997 voimaan tulleessa asemakaavassa  nro 10275. Nimeä on käsitelty myös vuonna 2004 voimaan tulleessa Töölönlahden asemakaavassa nro 10920. Nimellä viitataan kadun sijaintiin Töölönlahden alueella Töölönlahdenpuiston välittömässä läheisyydessä. Kadulla on käytössä tällä hetkellä kuusi osoitenumeroa (Töölönlahdenkatu 1–4 ja 15–16), mutta lähivuosina kadun lopullisen rakentumisen ja keskustakirjaston valmistumisen myötä kaksi vuosikymmentä olemassa ollut kadunnimi tulee yhä käytetymmäksi ja tunnetummaksi. Töölönlahden alueelle on noussut viime vuosina useita kansallisesti merkittäviä rakennuksia. Alue on tullut myös maanlaajuisesti tutuksi suurista yleisötapahtumista ja ihmisten kohtaamispaikkana.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa edelleen, että aloitteessa esitetty kansanvalta-käsite on erittäin käyttökelpoinen joko sellaisenaan tai esimerkiksi jonkin laajemman nimistökokonaisuuden tai ryhmänimistön osana, kun uusia kohteita tulee nimettäväksi. Nimistötoimikunta ilmoitti hyväksyneensä käsitteen nk. nimipankkiin mahdollista tulevaa tarvetta varten, kun uutta nimettävää Töölönlahden alueella tai muualla Helsingin keskustassa ilmenee. Töölönlahden alueella sijaitsee kuitenkin keskeisellä paikalla vuonna 2004 asemakaavassa nro 10920 nimetty Kansalaistori–Medborgartorget, joka omalta osaltaan tuo kansanvaltaa ja demokratiaa näkyväksi ja tunnustetuksi Suomen valtion itsenäisyyden juhlavuonna 2017 ja myös pitkälle tulevaisuuteen.

Edellä lausuttu huomioon ottaen Töölönlahdenkadun nimen muuttaminen Kansanvallankaduksi ei ole perusteltua.

Esittelijä

vs. asemakaavapäällikkö

Pia Sjöroos

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386

johanna.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kuntalaisaloite Kansanvallankadun nimeämisestä Helsinkiin

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aloitteentekijä

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566