Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/17

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Pornaistenniemen rakentamisen vaikutusta Natura-alueen suoja-alueeseen (a-asia)

HEL 2016-012143 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Pornaistenniemi liittyy Helsingin yhteen tärkeimpään kaupunkiluonnon ydinalueeseen, josta ekologiset yhteydet jatkuvat Viikin ja Vantaanjoen suuntaan. Pornaistenniemi on osoitettu yleiskaavassa kantakaupunkimerkinnällä. Yleiskaava määrää myös luontoarvojen huomioon ottamisesta suunnittelussa. Yleiskaavassa osoitettu sijainniltaan ohjeellinen pyöräliikenteen baanaverkon osa sivuaa Pornaisteniemeä ja yhdistää Viikin alueen koko kaupungin baana- ja virkistysverkkoon. Kaavamääräysten mukaan vihersormien ja muiden seudullisten ja viheralueiden sekä paikallisen viherverkoston jatkuvuus tulee turvata. Myös ekologisen verkoston ja luontoarvojen turvaamisesta on määräys. Pornaistenniemen alueella on myös kulttuuriympäristöarvoja, jotka tulee ottaa huomioon jatkosuunnittelussa. Yleiskaavan Natura-arvioinnissa on todettu, ettei yleiskaavalla ole merkittävää vaikutusta Natura-alueen luontoarvoihin. 

Asemakaavoituksen yhteydessä arvioidaan rakentamisen ja lisääntyvän virkistyskäytön vaikutukset Natura-alueeseen ja luonnonsuojelualueeseen. Samalla turvataan nykyisten ekologisten yhteyksien toiminta ja hyvät virkistysyhteydet. Asemakaavoituksen yhteydessä tulee tutkia keinot, joilla rakentamisen haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Erityisesti alueella on kulumisen estämiseen ja liikkumisen kanavoimiseen poluille ja reiteille liittyvän suunnittelun tarvetta.  

Yleiskaavan rakentamisalueen eteläpuolella sijaitsee Pornaistenniemen tervaleppälehto-niminen luonnonsuojelualue, joka on rauhoitettu 16.5.2016. Luonnonsuojelualue on osoitettu oikeusvaikutteisena yleiskaavan Kaupunkiluonto-teemakartalla. Pornaistenniemen tervaleppälehto sijoittuu ikään kuin suoja-alueena yleiskaavan rakentamisalueen ja Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen ja Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura-alueen väliselle alueelle.

Pornaistenniemen tervaleppälehdon kasvillisuus on rehevää ja lehtipuuvaltaista. Alueella on arvokas linnusto ja runsas kääpälajisto. Kasvillisuutta hallitsevat lehdot ja lehtomaiset metsät.

Arvokkaat niityt Pornaistenniemen alueella ja Lammassaaren ja Pornaistenniemen välissä on rauhoitettu olemassa olevilla luonnonsuojelualueilla. Pornaistenniemeen rajoittuva Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on avointa ruovikkoniittyä ja muuta ruovikkoaluetta vesilampareineen.

Poikittainen virkistysyhteys eli viherlinja Viikkiin on osoitettu yleiskaavan Virkistys- ja viherverkosto- teemakartalla. Viheryhteydet on esitetty tarkemmin Virkistysalueiden kehittämisperiaatteet (Vistra II) -raportissa.

Virkistysreitti on osoitettu myös vuonna 2014 laaditussa Vanhankaupunginlahden hoito- ja käyttösuunnitelmassa. Suunnitelmassa on otettu huomioon lisääntyvä virkistyskäyttö siten, että liikkumista varten osoitetaan luontopolut ja tarvittavat palvelut. Pornaistenniemen eteläpuolelle Säynäslahden länsireunalle on Vanhankaupunginlahden hoito- ja käyttösuunnitelmassa suunniteltu uusi polku patoa pitkin. Lisäksi nykyiset jalankulku ja pyöräyhteydet kulkevat Säynäslahdentien suuntaisesti. Kulun ohjaaminen reiteille on tärkeää, jotta niittyjen sekä ruovikko- ja avovesialueen luontoarvot voidaan turvata.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 Helsingin uuden yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Selvitetään mahdollisuus minimoida Pornaistennimen mahdollisen rakentamisen vaikutus Natura-alueen suoja-alueeseen, jotta kaavaratkaisu ei katkaisisi viheryhteyttä Viikkiin tai heikentäisi luonnonniittyä, jonka merkitys alueen eliöstölle on iso. (Leo Stranius)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Raisa Kiljunen-Siirola, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37209

raisa.kiljunen-siirola(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566