Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/4

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee kouluja ja päiväkoteja isosti tiivistettävissä kaupunginosissa (a-asia)

HEL 2016-012087 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Maankäytön toteuttamisella on suuri vaikutus alueellisen ikärakenteen ja palvelutarpeiden kehittymiseen. Asuinrakentaminen heijastuu suoraan erityisesti palveluihin, joita käytetään joka arkipäivä, kuten päiväkodit ja koulut. Nämä palvelut tulisi myös sijaita hyvin saavutettavilla paikoilla ja lähellä asukkaita.

Julkisten palveluiden suunnittelussa eri sektoreiden välisellä yhteistyöllä on suuri merkitys. Yhteistyötä tarvitaan tiedon tuottamisessa, tiedon välittämisessä sekä suunnitteluprosessien ja investointien aikatauluttamisessa. Yleiskaavan valmistelun ja yleiskaavan toteuttamisohjelman valmistelun yhteydessä on luotu hyvä yhteistyön pohja eri hallintokuntien ja kaupunkisuunnittelun kesken palveluverkkojen suunnittelun edellyttämälle tiedon tuottamiselle.

Palveluiden suunnittelussa keskeisessä roolissa on kymmenen vuoden alueellinen ikärakenne-ennuste. Yleiskaavan toteuttamisohjelman avulla pyritään tarkentamaan lähtötietoja kaavoituksen ajastamisesta ja määrästä, jolloin ne voivat tarkentaa myös kaupungin rakentamisennustetta sekä väestöarvioita. Tavoitteena on myös ollut alueellisen ikärakenne-ennusteen ulottaminen pidemmälle aikavälille, jolloin saadaan pitemmän aikavälin mahdollisia suuntaviivoja alueiden kehittymiselle. Tämä on tärkeää palveluverkon suunnittelun kannalta, sillä esimerkiksi uuden koulun suunnittelu ja valmistuminen saattaa kestää jo 5-10 vuotta.

Alueille, joille kaavoitetaan paljon uutta asuntokaavaa, tulisi arvioida päiväkoti- ja ala-asteverkon osalta nykytilanne, kuten tilojen sijainti, kunto, käyttöaste ja mitoitus sekä alueen palveluverkkoihin kohdistuvat muutospaineet alueen rakentumisen seurauksena, palveluiden saavutettavuus uudessa tilanteessa, vaihtoehtoiset kehittämiskohteet sekä taloudelliset lähtökohdat palveluverkon uudistamistarpeisiin. Palveluhallintokunnat tarkastelevatkin jatkuvasti palveluverkon tilannetta.

Yleiskaavan toteuttamisohjelman avulla saadaan tuotettua tietoa muutosten hallinnan tueksi ja yhteistä lähtötietopohjaa ollaan myös parhaillaan kehittämässä. Aluerakentamisprojekteissa palvelutarpeiden kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa ja prosessi on selkeä, mutta täydennysrakentamisen osalta palvelutarpeiden ennakointi on haastavampaa. Juuri näihin tehokkaasti tiivistettäville alueille yleiskaavan toteuttamisohjelma voi tuoda tarvittavia kaavoituksen lähtötietoja kootusti ja ennakoiden, jotta palveluihin pystytään varautumaan ajoissa.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016  yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen

Hyväksyessään yleiskaavan valtuusto edellyttää, että isosti tiivistettävissä kaupunginosissa selvitetään ajoissa riittävät tilat kouluille ja päiväkodeille. (Ulla-Marja Urho)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Anne Karlsson, johtava yleiskaavasuunnittelija, puhelin: 310 37444

anne.karlsson(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566