Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/9

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee liikenteen sujuvuudesta huolehtimista kaupunkibulevardien suunnittelussa (a-asia)

HEL 2016-012132 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Kaupunkibulevardien suunnittelua ohjaavat mm. kaupunginhallituksen hyväksymän liikkumisen kehittämisohjelman tavoitteet arjen sujuvuudesta, kaupungin elinvoimaisuudesta ja resurssitehokkuudesta. Yksi kahdeksasta tavoitteesta on, että matka-ajat ovat ennustettavia kaikilla kulkumuodoilla, mikä edellyttää ruuhkautumisen ohjaamista ja hallintaa. Bulevardien suunnittelussa myös liikenneturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Liikenteen sujuvuuden kannalta merkittävät ratkaisut tehdään kaupunkibulevardien jatkosuunnittelussa. Kukin bulevardi tullaan suunnittelemaan erikseen niin, että se palvelee bulevardille asetettua tavoitetta mahdollisimman hyvin. Bulevardien kaistamäärää ja liittymäratkaisuja suunniteltaessa tullaan tarkastelemaan miten ne vaikuttavat liikenteen sujuvuuteen liikenne-ennusteita ja -simulointeja hyödyntäen. Liittymäratkaisujen ja -tiheyden suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös siihen, minkälaiset ratkaisut mahdollistavat mahdollisimman hyvin vihreän aallon bulevardilla liikkujille.

Kaupunkikehitys, jossa kaupunki kasvaa bulevardien varsille perustuu tavoitteeseen, että kestävän liikkumisen osuus kasvaa ja autoliikenne ei ainakaan lisäänny nykyisestä. Bulevardien suunnittelussa tullaan huolehtimaan joukkoliikenteen etuisuuksista, jolloin joukkoliikenne on riittävän kilpailukykyinen ja houkutteleva vaihtoehto autoliikenteelle. Sujuvuus bulevardeilla toteutuu parhaiten, kun yhä useampi käyttää kestäviä kulkumuotoja liikkumiseen erityisesti ruuhka-aikoihin. Tällöin niille, joiden on tarve ajaa autolla bulevardilla jää myös tilaa tehdä niin ja sujuvuus on tavoitetilassa nykyistä parempaa. Sujuvuus bulevardeilla ei aamuruuhkassa nykyisestä parane, jos autoliikenteen määrä ei laske, sillä kantakaupunkiin ei mahdu enempää autoliikennettä.

Bulevardien sujuvuutta tulevat helpottamaan myös toimintaympäristön ennakoidut muutokset kuten uudet Liikenne Palveluna (MaaS) sovellukset, ajoneuvotekniikan kehittyminen, mahdollinen ajoneuvoliikenteen hinnoittelu (esim. ruuhkamaksut), liikenteen operointia tukeva teknologia, etätyön lisääntyminen, ruuhka-aikojen laventuminen, kaupunkirakenteen tiivistyminen ja kestävien kulkutapojen saavutettavuuden parantuminen. Helsingin liikenteen sujuvuuden takaamiseksi kannattaa näitä liikkumiseen vaikuttavia tekijöitä edistää myös kaupunkisuunnittelun keinoin.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään kaupunkikaavan kaupunginvaltuusto edellyttää, että mahdolliset kaupunkibulevardit suunnitellaan ennakoivasti niin, että keskustaan suuntautuva ja sieltä pois suuntautuva liikenne ei ruuhkautuisi, vaan pyrkimyksenä olisi, että liikenne sujuisi jopa entistäkin joustavammin. (Tuomo Valokainen)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Pihla Kuokkanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37124

pihla.kuokkanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566