Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/10

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Pirkkolan urheilupuistossa sijaitsevan pysäköintialueen siirtämistä toisaalle ja alueen ennallistamista niityksi tai metsäksi (a-asia)

HEL 2016-012101 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Vuonna 2014 voimaan tulleessa asemakaavassa nro 12185 Pirkkolan liikuntapuiston hallien pohjoispuolinen alue on osoitettu pysäköintipaikaksi, joka palvelee viereisten uima-, palloilu- ja jääkiekkohallien sekä ulkokenttien ja reittien käyttäjien pysäköintiä. Kaavoituksen yhteydessä on todettu, että kaikki pysäköintipaikat ovat tarpeellisia. Liikuntapuiston uudet pysäköintijärjestelyt ja mahdollinen nykyisen pysäköimispaikan maisemointi niityksi tai metsäksi osana Keskuspuiston ekologista käytävää on mahdollista selvittää siinä vaiheessa, kun Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin maankäyttöä aletaan suunnitella yksityiskohtaisemmin tai kun Keskuspuiston asemakaavojen muutokset tulevat ajankohtaisiksi. Liikuntapuiston alue on liikuntaviraston hallinnassa. Liikuntavirasto on laatinut Pirkkolan liikuntapuiston pysäköintipaikan peruskorjaussuunnitelman, jossa pysäköintialue jaetaan osiin istutusalueiden avulla. Istutusalueille on tarkoitus istuttaa lehtipuita. Peruskorjaus toteutetaan vaiheittain ja ensimmäinen vaihe rakennetaan vuonna 2017.

Pysäköintialueen siirtäminen toiseen paikkaan aiheuttaa tarpeen kaataa puita muualla uimahallin lähialueella sekä asfaltin poiston ja istutustyön nykyisellä pysäköintialueella, ellei rakenneta pysäköintilaitosta nykyisten pelikenttien alle.

Metsä- tai puistoalaa lisäävä ratkaisu voisi olla rakentaa pysäköintilaitos maan alle nykyisen pohjoisen pysäköintialueen kohdalle. Pysäköintilaitos upotettaisiin maahan siten, että kansi asettuisi pysäköintialueen nykyiseen korkoon ja kannelle tulisi istutuksia tai pelikenttiä. Toisena vaihtoehtona voisi olla pysäköintilaitoksen rakentaminen nykyisen pysäköintialueen eteläpäähän. Kaksitasoinen laitos vapauttaisi puolet nykyisestä pysäköintialueesta metsitettäväksi. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan suoranaisesti levennä yhtenäistä vihreää aluetta.

Pysäköintikannen rakentaminen Pirkkolan urheilupuiston eteläisen pysäköintialueen päälle säilyttäisi pysäköintipaikkojen määrän ennallaan, mutta saavutettavuus pohjoisesta heikkenisi ja autoliikenne Pirkolantiellä lisääntyisi tai siirto edellyttäisi ajoyhteyden järjestämistä pohjoisesta Kehä I:n suunnasta eteläiselle pysäköintialueelle, mikä saattaisi häiritä puiston ulkoilu- ja liikuntatoimintoja.

Vaikka nykyinen pysäköintialue onkin oman aikakautensa periaatteiden mukaisesti väljästi sijoitettu, aiheuttaa sen korvaaminen uudella rakenteellisella pysäköinnillä tai maantasoisella pysäköintialueella joko suuria kustannuksia tai metsän kaatamista toisaalla.

Pysäköinnin siirtäminen maan alle tai laitokseen on teknisesti mahdollista ja tätä voidaan selvittää jatkosuunnittelun yhteydessä.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 Helsingin uuden yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään yleiskaavan kaupunginvaltuusto edellyttää, että jatkosuunnittelussa selvitetään mahdollisuudet siirtää Pirkkolan urheilupuistossa sijaitseva pysäköintialue toisaalle. Samalla selvitetään mahdollisuudet ennallistaa nykyinen pysäköintialue niityksi tai metsäksi näin laajentaen yleiskaavan pohjois-etelä -suuntaista ekologista käytävää. (Jasmin Hamid)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Tapani Rauramo, arkkitehti, puhelin: 310 37071

tapani.rauramo(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566