Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/11

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Keskuspuiston luontotyyppeihin ja lajeihin kohdistuvia vaikutuksia (a-asia)

HEL 2016-012102 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Yleiskaavassa 2002, uudessa yleiskaavassa sekä asemakaavoissa Keskuspuisto on osoitettu virkistysalueeksi. Uudessa yleiskaavassa on osoitettu Hämeenlinnan kaupunkibulevardiin liittyvää rakentamista Keskuspuiston länsireunaan.

Yleiskaavan valmistelun yhteydessä Keskuspuiston luontoarvoista on ollut käytössä ajankohtaista tietoa ja luonto- ja maisemavaikutusten arviointi on ollut osa yleiskaavatyötä. Yleiskaavan valmisteluun kuului koko kaupungin kattava luontoselvitys ja luontovaikutusten arviointi. Käytössä on ollut Helsingin ympäristökeskuksen luontotietojärjestelmän tiedot suojeltavista ja muista luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaista kohteista. Arvokkaat metsäalueet ovat olleet tiedossa samoin kuin rakennusviraston aluetta koskevan luonnonhoitosuunnitelman luonnoksen tiedot. Myös linnusto- ja eläintiedot ovat olleet käytettävissä. Kaavan valmistelun yhteydessä vuonna 2014 teetettiin direktiivilajien osalta liito-oravaselvitys ja lepakkoselvitys. Lisäksi yleiskaavan Keskuspuiston rakentamistarkasteluihin on liittynyt maisemaselvitys ja Keskuspuiston kokonaistarkastelu, joka on liitetty yleiskaavan kaavaselostukseen. Maisemaselvityksessä on tarkasteltu myös metsäntuntua ja metsän virkistysarvoa.

Vaikutusarvioinnit tulevat olemaan osa tarkempiasteista kaavoitusta. Myös Hämeenlinnan bulevardiin liittyvissä yleispiirteisissä jatkotarkasteluissa selvitetään tarkemmin luontovaikutuksia. Tämä työ on edennyt kaupunkisuunnitteluvirastossa esimerkiksi Hämeenlinnan väylän bulevardisoinnin hulevesi- ja perustamistapaselvityksessä syksyn 2016 aikana.

Jatkosuunnittelussa ja asemakaavojen muutosten yhteydessä selvitetään Keskuspuiston luontoarvoihin kohdistuvat rakentamisen ja lisääntyvän virkistyskäytön vaikutukset. Samalla suunnitellaan viherverkosto niin, että vaikutukset luonto- ja virkistysarvoihin jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Keskuspuiston virkistysarvojen säilyttäminen mm. metsän jatkuvuuden ja metsän tunnun osalta ovat lähtökohtana suunnittelulle.

Yleiskaavassa osoitettu rakentaminen on osoitettu pääosin moottoritien itäpuolen metsitetyille pelloille. Keskuspuiston keskeisimmät luontoarvot voidaan säilyttää, mutta puiston länsiosa muuttuu rakentamisen yhteydessä puistomaiseksi. Metsäntuntua voidaan palauttaa varaamalla riittävästi alueita istutuksia varten. Pirkkolan liikuntapuiston alueella rakentamisen ja puiston virkistyskäyttöarvojen yhteensovittaminen on tehtävä erityisen huolellisesti ottaen huomioon alueen liito-oravaesiintymän vaatimat alueet ja kulkuyhteydet sekä virkistyskäytön tarpeet.

Liito-oravaselvitystä on päivitetty kesällä 2016. Liito-oravatilanne Helsingissä kehittyy jatkuvasti. Vielä viisi vuotta sitten liito-oravaa pidettiin Helsingissä satunnaisena vierailijana. Yleiskaavan valmistelun yhteydessä vuonna 2014 liito-oravia oli Keskuspuistossa Maunulan ja Paloheinän alueella. Vuoden 2016 liito-oravaselvityksen mukaan liito-oravat olivat levinneet Keskuspuistossa myös Pirkkolan, Kivihaan ja Laakson alueille. Liito-oravia koskeva selvitystarve ja niiden elinympäristövaatimukset otetaan huomioon tarkempiasteisessa kaavoituksessa ja rakennusviraston vastuulla olevassa luonnonhoidossa. Tällä hetkellä on käynnissä rakennusviraston konsulttityö, jossa selvitetään "Luontodirektiivin liitteen IVa eläinlajien huomioiminen suunnittelussa ja rakentamisessa".

Lisääntyvän virkistyskäyttö ja sen aiheuttamat kehittämistarpeet on esitetty kaupunkisuunnittelulautakunnan syksyllä 2016 hyväksymissä Helsingin viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelmassa (Vistra II). Jatkosuunnittelussa huolehditaan, että Keskuspuiston alkuperäisiin suunnitteluperiaatteisiin kuuluneet tavoitteet puiston eheyden, reittien jatkuvuuden, ulkoilumetsän luonteen, metsäisyyden sekä luontoarvojen säilyttämisen osalta toteutuvat.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään yleiskaavan valtuusto edellyttää, että jatkosuunnittelussa tehdään kattavat vaikutusarvioinnit Keskuspuiston luontotyyppeihin ja lajeihin kohdistuvista vaikutuksista ja selvitetään keinot vähentää erityisen haitallisia luontovaikutuksia. Huomioidaan jatkosuunnittelussa liito-oravan elinympäristöt ja lajin vaatimat kulkuyhteydet siten, kun ne ilmenevät 2016 julkaistusta Helsingin liito-oravakartoituksesta (Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 7/2016) tai sitä myöhemmin tarkentavasta kartoituksesta. Lisäksi kiinnitetään huomiota alueen virkistyskäytön ja maiseman kannalta keskeisen tärkeään metsän tunnun säilyttämiseen erityisesti kapeimmilla metsävyöhykkeillä kuten Pirkkolan alueella. (Sanna Vesikansa)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Raisa Kiljunen-Siirola, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37209

raisa.kiljunen-siirola(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566