Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/1

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee kaupunkibulevardien suunnittelu- ja rakentamisjärjestystä (a-asia)

HEL 2016-012078 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Kaupunkibulevardien toteuttamisjärjestyksen laatimisessa arvioidaan kunkin bulevardin synnyttämiä hyötyjä ja vaatimuksia. Viherverkostokaupungin kehittäminen on yksi kriteeri, jonka perusteella toteuttamisjärjestystä arvioidaan.

Yleiskaavassa kaikkien bulevardien varsille on määritelty rakentamisalueita, jotka sijoittuvat nykyiselle rakentamattomalle maalle tai joiltakin osin meritäytöille.

Kaupunkibulevardit tulevat olemaan suuria alueellisia suunnittelu- ja rakentamishankkeita ja edellyttävät liikennejärjestelmätason muutoksia, joten niitä ei voida toteuttaa kovin montaa kerrallaan. Laajasalontie on ensimmäinen bulevardi, joka todennäköisesti tulee toteutumaan, ja vaikka liikennemäärältään Laajasalontie on sisääntuloväyliä hiljaisempi, tullaan siitäkin jo saamaan kokemuksia, joita voidaan hyödyntää muiden bulevardien suunnittelussa. Laajasalontien jälkeen seuraavaksi toteutettava bulevardi tulee niin ikään olemaan vielä pilottikohde, josta saatuja kokemuksia hyödynnetään seuraavien bulevardien suunnittelussa, vaikka kaikilla bulevardeilla onkin omat erityispiirteensä.

Kaupunkibulevardien vaikutuksia on arvioitu yleiskaavaprosessin aikana monesta eri näkökulmasta. Viimeisimpänä esimerkkinä on Ilmatieteen laitoksen kanssa yhteistyössä laadittu tarkka virtausmalli, joka kuvaa miten erilaiset korttelimallit vaikuttavat kadun varren tuulettuvuuteen ja siten ilmanlaatuun. Kaupunkibulevardien toteuttaminen vaatii laajaa tietopohjaa ja kokemuksien keräämistä pilottikohteista sekä tiivistä yhteistä suunnittelua maankäytön ja liikenneratkaisujen sovittamiseksi yhteen. Rakennettavan kaupunkiympäristön tulee olla korkealaatuista ja turvallista kaikille käyttäjille.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 Helsingin uuden yleiskaavan – kaupunkikaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Kaupunginvaltuusto toivoo, että selvitetään voiko kaupunkibulevardit suunnitella ja rakentaa sellaisessa järjestyksessä, että aloitetaan niistä, jotka eivät rajoita puisto- ja viheralueita eivätkä vaadi täyttömaata mereltä, ja kerätään kokemuksia niistä ennen kuin aletaan suunnitella useampia kaupunkibulevardeja. (Björn Månsson)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Heikki Salmikivi, yleiskaavasuunnittelija, puhelin: 310 37483

heikki.salmikivi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566