Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/22

 

14.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle toivomusponnesta, joka koskee Rastilan leirintäalueen siirron yritys- ja matkailuvaikutusten arviointia (a-asia)

HEL 2016-012151 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle:

Rastilan leirintäalueen mahdollisuudet uudelleensijoittua Helsingissä nykyisen kaltaisena matkailukohteena tullaan selvittämään ennen kuin nykyistä leirintäaluetta voidaan käyttää rakentamiseen. Rastilan leirintäalueen toimintaa koskevat tilastot matkailija- ja yöpymismäärineen sekä tiedot leirintäalueen käyttämästä rakennuskannasta, majoituskapasiteetista ja sen käytössä olevasta pinta-alasta ovat olleet viraston käytettävissä yleiskaavan valmisteluvaiheessa.

Helsingissä on otettu käyttöön suunnitelmien ja päätösten yritysvaikutusten arviointimalli. Tätä mallia voidaan soveltaa myös Rastilan leirintäalueen siirron vaikutuksista tehtävään arviointiin. Ennen asemakaavavaihetta tullaan tekemään yritys- ja matkailuvaikutusten arviointi siitä, miten leirintäalueen siirto vaikuttaisi alueen yritysten ja matkailupalveluiden edellytyksiin sekä Vuosaaren alueen talouteen ja työpaikkojen syntyyn alueelle. Selvitykset Rastilan leirintäalueen tulo- ja työllisyysvaikutuksista (Suomen leirintäalueyhdistys ry) sekä leirintäalueen synnyttämistä rahavirroista (Haaga-Helia) eri palveluihin ja tuotteisiin antavat hyvän pohjan leirintäalueen yritys- ja matkailuvaikutuksen selvittämiselle.

Siirron vaikutuksista tehtävään arviointiin sisällytetään suorien talous- ja työllisyysvaikutusten lisäksi mahdolliset epäsuorat vaikutukset, esimerkiksi vaikutukset alueen muuhun elinkeinoelämään ja imagoon.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 26.10.2016 yleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään yleiskaavapäätöksen kaupunginvaltuusto edellyttää, että ennen leirintäalueen ja Rastilan kartanoalueen asemakaavavaihetta tehdään yritys- ja matkailuvaikutusten arviointi siitä, miten leirintäalueen siirto muualle, vaikuttaisi alueen yritysten, matkailupalveluiden ja Vuosaaren alueen talouteen, toimintakykyyn ja edellytyksiin sekä työpaikojen syntyyn alueelle. (Timo Raittinen)

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2017 mennessä.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Elina Luukkonen, yleiskaavasuunnittelija, puhelin: 310 37073

elina.luukkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566