Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/2

 

08.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Lohiapajanlahden ympäristön alustava liikennesuunnitelma (a-asia)

HEL 2016-001275 T 08 00 00

Hankenumero 0929_2

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6544-1 mukaisen Lohiapajanlahden ympäristön alustavan liikennesuunnitelman.

Tiivistelmä

Meripuistotien ja Vattuniemenkadun liikennejärjestelyjä esitetään muutettavaksi siten, että kaksisuuntaiset pyörätiet muutetaan yksisuuntaisiksi pyöräkaistoiksi, Vattuniemenrannan koillisreunalle rakennetaan jalkakäytävä ja Meripuistotieltä ja Vattuniemenkatu 26 kohdalta poistetaan välisuojatiet. Järjestelyt parantavat jalankulkuliikenteen turvallisuutta ja pyöräliikenteen sujuvuutta. Liikennesuunnitelma liittyy asemakaavan muutosehdotukseen 11040 (Lohiapajanlahti).

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat

Meripuistotie on alueellinen kokoojakatu, jonka liikennemäärä on 9 600 moottoriajoneuvoa vuorokaudessa. Vattuniemenkatu on puolestaan paikallinen kokoojakatu, jonka liikennemäärä on 9 700 ajoneuvoa vuorokaudessa. Vattuniemenranta ja Pajalahdentie ovat tonttikatuja, joiden liikennemäärät ovat 1 200 ja 200 ajoneuvoa vuorokaudessa. Pajalahdentien nopeusrajoitus on 30 km/h ja muiden katujen 40 km/h. Meripuistotien ja Vattuniemenkadun itäreunalla kulkee yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

Liikennesuunnitelma

Liikennesuunnitelmassa esitetään Vattuniemenrannan pohjoisreunalle uutta jalkakäytävää palvelemaan kaava-alueen uusia asukkaita. Suojateiden kohdalle tehdään kadunkavennukset.

Meripuistotien ja Vattuniemenkadun pyöräjärjestelyt muutetaan yksisuuntaisiksi esikaupunkialueiden pyöräliikenteen tavoiteverkon luonnoksen mukaisesti ja katualuetta levennetään kaava-alueen kohdalla niin, että kadun molemmille reunoille mahtuu pyöräkaistojen lisäksi kadunvarsipysäköintiä. Myös Pajalahdentien itäosan leventämisellä mahdollistetaan kadun molemminpuolinen pysäköinti. Suunnitelma-alueen ja Meripuistotien pohjoisosan autopaikkojen kokonaismäärä kasvaa 18 autopaikalla nykytilanteeseen verrattuna. Autopaikat sijaitsevat kuitenkin keskimäärin kauempana asuinalueista kuin nykyisin.

Vattuniemenkadun ja Meripuistotien eteläosan yksisuuntaisten pyöräilyjärjestelyjen toteuttamien edellyttää, että myös Meripuistotien pohjoisosaan ja Lauttasaarentien itäosaan tehdään yksisuuntaiset pyöräilyjärjestelyt. Näiden katujen liikennesuunnitelma pyritään laatimaan mahdollisimman pian Lohiapajanlahden liikennesuunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Meripuistotien ja Vattuniemenkadun pohjoispään kaksi nykyistä linja-autopysäkkiparia palvelevat länsimetron liityntälinjaston myötä vain yölinjaa 20N, joten Vattuniemenkadulla Heikkiläntien risteyksen eteläpuolella oleva pysäkkipari poistetaan kokonaan ja Meripuistotien länsireunalla Pajalahdentien eteläpuolella ollut pysäkki siirretään Pajalahdentien pohjoispuoliselle katuosuudelle.

Meripuistotieltä Tallbergin puistotien ja Pajalahdentien puolestavälistä ja Vattuniemenkatu 26 kohdalta poistetaan välisuojatiet turvallisuusriskien vuoksi. Toimenpide kasvattaa hieman kävelymatkoja, mutta lisää kadunylitysten turvallisuutta.

Liikenneympyrän yhteydessä olevat pyörätiet toteutetaan punaisella asfaltilla tai muulla jalkakäytävästä erottuvalla materiaalilla jalankulun ja pyöräilyn erottelun tehostamiseksi.

Liikenteelliset vaikutukset

Asemakaavan mukainen rakentaminen lisää Vattuniemenrannan ja Vattuniemenkadun liikennemääriä vajaalla 400 ajoneuvolla vuorokaudessa. Yksisuuntaiset pyöräjärjestelyt parantavat pyöräliikenteen sujuvuutta ja kadun kavennukset sekä suojateiden keskittäminen risteyksiin parantavat jalankulkijoiden turvallisuutta.

Kustannukset (alv. 0%)

Kadunrakentamiskustannukset ovat arviolta 1,8 M€.

Jatkotoimenpiteet

Alustava liikennesuunnitelma asetetaan Lohiapajanlahden kaavaehdotuksen kanssa nähtäville muistutusten ja lausuntojen saamiseksi.

Rakennusvirasto laatii alueesta muuttuvilta osin katusuunnitelmat. Kadun rakentamisen aikataulu sovitetaan Lohiapajanlahden rakentamishankkeen toteutumiseen.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Taina Toivanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37280

taina.toivanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Piirustus 6544-1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Yleisten töiden lautakunta/Raimo K. Saarinen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566