Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/4

 

8.3.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 4.3.2015

HEL 2014-006631 T 10 03 03

 

Asemakaavan muutos koskee nykyistä toimistotaloa osoitteessa Mechelininkatu 34, joka oli alun perin Yleisradion toimitalo. Rakennus valmistui vuonna 1968 arkkitehti Kurt Simbergin suunnitelmien mukaan. Yleisradio siirsi toimintansa Pasilaan vuonna 1993 ja kiinteistössä on sittemmin toiminut Suomen ympäristökeskus SYKE. Rakennuksesta on laadittu asemakaavan muutoksen tueksi rakennushistoriaselvitys (Mona Schalin/ Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy, 2014). Asemakaavan muutoksen taustalla on käyttötarkoituksen muutos. Voimassa olevassa asemakaavassa vuodelta 1999 tontti on liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Tontti muutetaan asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Samalla rakennus suojellaan ja turvataan rakennuksen ja sen arvokkaiden sisätilojen säilyminen. Aluetta rajaa etelässä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009-alue: puolustusvoimien 1930-luvun arkkitehtuuri Helsingissä). Autokomppanian rakennukset ovat myös valittu modernin arkkitehtuurin Docomomo-kohteeksi.

Asemakaavan muutoksen selostusluonnoksessa todetaan, että rakennus suojellaan merkinnällä sr-2. Suojelumääräys tullaan muotoilemaan niin, että kaupunkikuvallisesti, rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokas rakennus suojellaan eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- ja muutostöitä, jotka heikentävät sen arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin ominaispiirteitä.

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman aineistona on arkkitehtitoimisto Gullichsen – Vormala arkkitehdit Ky:n laatima viitesuunnitelma (24.4.2014). Kaupunginmuseo katsoo, että viitesuunnitelmaa tulee vielä muokata varsinaisessa rakennuslupavaiheessa niin, että rakennuksen alkuperäiset, säilyneet ominaispiirteet otetaan vieläkin paremmin huomioon ja suunnittelun lähtökohdiksi. Rakennuksen sisäänkäynnit tulee säilyttää nykyisillä paikoillaan ja pääsisäänkäynnin katos säilyttää. Kaikki pohjakerroksen maisema-ikkunat tulee säilyttää. Asuntokerroksissa tiikki-ikkunoiden osalta tavoitteena tulee olla korjaus. Jos ikkunoita ei voida säilyttää korjaamalla, tulee uusiminen tehdä vanhan puitemallin, materiaalin ja pystyjaon mukaisesti. Rakennuksen sisäänvedetty kattokerros tulee säilyttää. Suunnitelmaa tulee kehittää kattokerroksen osalta siten, että terassien katokset ja asuntoja jakavat väliseinät ovat vähemmän hallitsevat. Viitesuunnitelman havainnekuvassa esitettävä takkojen hormisto korostaa tarpeettomasti vertikaalisuutta. Rakennuksen pitkille julkisivuille sijoitettavien parvekkeiden tulee olla lasiset tai ilmeeltään läpinäkyvät. Julkisivu ja sen osana olevat pystypilarit tulee korjata siten, että rakennukselle luonteenomainen jäsentely, pintastruktuurin profilointi, mittasuhteet, värisävyt sekä rinnakkaisten viistettyjen palkkien aihe säilyvät.

Rakennuksen sisätiloissa erityistä arvoa on pohjakerroksen sisäänkäyntiaulalla ja siihen liittyvällä ravintolalla. Kaupunginmuseo katsoo, että tilasarja tulee säilyttää. Kaavaselostuksessa onkin lueteltu tilan ominaispiirteet, joiden tulisi säilyä: rinnakkaiset viistetyt kantavat palkit, aulan puualakatto, joka jatkuu julkisivun ulkopuolelle katoksena, lattiamateriaali sekä tilaan kuuluivat alkuperäiset valaisimet. Rakennuksen säilytettäviin sisätiloihin kuuluvat myös rakennuksen kaksi pääporrashuonetta. Suojelluissa sisätiloissa korjaamisen lähtökohtana tulee olla alkuperäisten tilasarjojen, tilamuotojen, rakenteiden, materiaalien ja yksityiskohtien säilyttäminen. Suojeltavissa porrashuoneissa tavoitteena on porrassyöksyjen, kaiteiden, lattiapintojen ja porrashuoneiden alkuperäisten yksityiskohtien, materiaalien ja värien säilyttäminen.

Kaupunginmuseo pitää luonnosteltuja suojelumääräyksiä hyvinä eikä sillä ole asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta huomautettavaa.

Lisätiedot

Johanna Björkman, tutkija, puhelin: +358 9 310 36473

johanna.bjorkman(a)hel.fi

 

Pelastuskomentaja 26.02.2015 § 39

HEL 2014-006631 T 10 03 03

Päätös

Pelastuskomentaja esittää osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan 1192-00/15 Taka-Töölön (14.ko) asemakaavan muutos, Mechelinkatu 34, Yleisradion entinen toimitalo, seuraavan kannanoton:

Rakennuksen pelastustiejärjestelyistä nostopaikkoineen on huolehdittava suunnitteluohjeiden mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Yleisradion entisen toimitalon muuttaminen 8 krs asuinrakennukseksi edellyttää riittävien poistumistiejärjestelyjen varmistamista. Koska kyseessä on suojeltava rakennus, julkisivuihin vaikuttavat rakenteelliset muutostyöt eivät tule kyseeseen. Tällöin on varmistettava asuntojen varapoistumismahdollisuus pelastuslaitoksen nostolavakalustoa käyttäen.

Lisätiedot

Markku Holopainen, palomestari, puhelin: 310 30224

markku.holopainen(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 23.2.2015

HEL 2014-006631 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (Taka-Töölön korttelin 484 tontti 6, Mechelininkatu 34 A) 13.3.2015 mennessä.

Rakennusvirastolla ei ole huomauttamista osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Yhteyshenkilöinä kaavatyössä rakennusvirastossa ovat aluesuunnittelija Anu Kiiskinen ja suunnitteluinsinööri Anni Tirri.

Lisätiedot

Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: 310 38419

anu.kiiskinen(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi