Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/3

 

8.3.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Kuninkaantammentien ympäristön liikennesuunnitelma (b-asia)

HEL 2015-008762 T 08 00 00

Hankenumero 0585_9

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6552-1 mukaisen Kuninkaantammentien ympäristön liikennesuunnitelman.

Tiivistelmä

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on laadittu Kuninkaantammentien ympäristön asemakaavaehdotuksen nro 12352 yhteydessä Kuninkaantammentien ympäristön liikennesuunnitelma (piirustus nro 6552-1). Suunnitelmassa on esitetty asemakaavan mukaiset liikennejärjestelyt Kuninkaantammentielle, Vedenkierrolle, Vesimittarinkadulle, Vesimittarinkujalle, Pitkäkoskenkujalle ja Pitkäkoskentielle.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat

Kuninkaantammentien ympäristön asemakaavaehdotus ja alustava liikennesuunnitelma (piirustus nro 6470-1) hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 25.8.2015. Alustavaa liikennesuunnitelmaa on tarkennettu ja laadittu Kuninkaantammentien ympäristön liikennesuunnitelma (piirustus nro 6552-1). Asemakaavaehdotus on lähetetty kaupunginhallitukselle ja hyväksyttävänä oleva liikennesuunnitelma korvaa jo hyväksytyn alustavan liikennesuunnitelman.

Kuninkaantammentien ympäristön asemakaava-aluetta rajaavat lännessä Kuninkaantammen alueellinen kokoojakatu Kuninkaantammenkierto ja idässä Keskuspuisto. Etelässä kaava rajautuu tulevaan Lammenrannan asemakaava-alueeseen ja pohjoisessa Helsingin ja Vantaan rajaan.

Alueella olevia nykyisiä katuja ovat Kuninkaantammentie ja Kuninkaantammenkuja. Uutta maankäyttöä palvelevia uusia katuja ovat Pitkäkoskentie ja Pitkäkoskenkuja sekä Vedenkierto, Vesimittarinkatu ja Vesimittarinkuja.

Suunnitelma

Katuverkko

Kuninkaantammentien ympäristön kaava-alueen läpi kulkee Kuninkaantammentie. Kuninkaantammentie liittyy Kuninkaantammenkiertoon, jolta on edelleen yhteys Kuninkaantammen keskustaan sekä Vantaalle. Kuninkaantammentie on 1+1 -kaistainen päättyvä paikallinen kokoojakatu, jota reunustaa toisella puolella jalkakäytävä sekä istutuskaista ja toisella puolella piennar.

Kuninkaantammentieltä erkanee etelän suuntaan toinen paikallinen kokoojakatu, Vedenkierto, joka johtaa jatkossa Lammenrannan tulevalla kaava-alueelle. Sekä Kuninkaantammentieltä että Vedenkierrolta erkanee tonttikatuja, joilta pääsee ajamaan tonteille.

Jalankulku ja pyöräily

Pyöräily on ajoradalla kaikilla kaduilla. Kuninkaantammentien päästä pyöräily johdetaan Keskuspuistoon yhdistetylle jalankulun ja pyöräilyn ulkoilutielle. Jalkakäytävä on kokoojakaduilla sekä yhdellä tonttikadulla kadun toisella reunalla. Lyhyillä tonttikaduilla ei ole jalkakäytäviä.

Joukkoliikenne

Kuninkaantammentielle on suunniteltu johdettavan bussilinja, joka kulkee Kuninkaantammen ja Helsingin keskustan väliä. Kyseisen linjan päätepysäkki sijaitsee Kuninkaantammentien päässä. Kuninkaantammenkierrolle on suunniteltu ainakin kaksi bussilinjaa, joista toinen on poikittainen runkolinja. Runkolinja kulkee Kuninkaantammen keskustan läpi.

Pysäköinti

Asemakaavan autopaikkamääräykset asuntojen osalta perustuvat kaupunkisuunnittelulautakunnan vuonna 2015 hyväksymiin laskentaohjeisiin. Autopaikkoja tulee rakentaa pientalotonteille, joilla on enintään kaksi asuntoa, vähintään 1 ap/asunto ja lisäksi 1 ap/asunto auton tilapäistä säilyttämistä varten. Pientalotonteille, joilla on enemmän kuin kaksi asuntoa, tulee autopaikkoja rakentaa vähintään suurempi luvuista 1 ap/100 k-m2 tai 1 ap/asunto. Vieras- ja asiointipysäköintipaikat osoitetaan katualueille.

Kustannukset

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa katurakentamisesta 3,2 milj. euroa. Katurakentamisen kustannuksista noin puolet muodostuu uusien katujen rakentamisesta ja puolet Kuninkaantammentien perusparannuksesta liikennesuunnitelman mukaiseksi.

Jatkotoimenpiteet

Rakennusvirasto laatii alueesta katu- ja rakennussuunnitelmat liikennesuunnitelman perusteella. Kadut rakennetaan alueen maankäytön rakentamisen tahdissa.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Topi Vuorio, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37193

topi.vuorio(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Piirustus 6552-1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin seudun liikenne

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Vantaan kaupunki

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Tiedoksi

Yleisten töiden lautakunta/Raimo K. Saarinen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566