Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/1

 

08.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Koskelan sairaalan ja pesuloiden alueen alustava liikennesuunnitelma (a-asia)

HEL 2015-013970 T 08 00 00

Hankenumero 2482_3

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6536-1 mukaisen Koskelan sairaalan ja pesuloiden alueen alustavan liikennesuunnitelman. 

Tiivistelmä

Koskelan sairaalan ja pesuloiden alueen asemakaavaehdotuksen (nro 12389) mukainen liikennesuunnitelma sisältää Kunnalliskodintien uudelleenlinjauksen kadun luoteispäässä, raitiovaunujen vararaideyhteyden järjestämisen Kunnalliskodintielle, liikennejärjestelyjä Kunnalliskodintien ja Koskelantien risteyksessä sekä olemassa olevien jalankulku- ja pyöräily-yhteyksien parannustoimenpiteitä ja uusia yhteyksiä sairaalan ja pesuloiden alueelle.

Esittelijän perustelut

Alueen nykytilanne

Suunnittelualue kattaa Koskelan sairaala-alueen sekä Kunnalliskodintien pohjoispuolella sijaitsevat pesuloiden tontit. Sairaala-alue on puistomainen alue, jolla on sairaalan omia kulkuyhteyksiä.

Koskelantie on pääkatu, jonka liikennemäärä on noin 19 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Sairaalan kohdalla kadulla kulkee kolme bussilinjaa. Koskelantien ja Kunnalliskodintien risteyksessä on tapahtunut paljon onnettomuuksia ajoneuvojen välillä sekä myös henkilövahinkoihin johtaneita jalankulku- ja pyöräilijäonnettomuuksia. Risteystä ei ole valo-ohjattu ja kadut kohtaavat viistosti, joten risteyksen läpi on mahdollista ajaa vauhdikkaasti. Kunnalliskodintie on paikallinen kokoojakatu, jonka liikennemäärä on noin 8 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kadulla kulkee yksi bussilinja. Käpyläntie on alueellinen kokoojakatu, jolla kulkee kolme bussilinjaa ja noin 7 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Pyöräliikenteen verkossa on puutteita sekä ympäröivällä katuverkolla että alueen sisällä.

Liikennesuunnitelma

Kunnalliskodintielle on suunniteltu raitiovaunujen häiriötilanteita varten vararaideyhteys, joka johtaa Pohjolanaukiolta Koskelan varikolle. Kunnalliskodintien luoteispään linjausta oikaistaan, mikä mahdollistaa myös tehokkaampaa maankäyttöä. Kunnalliskodintien ja Koskelantien risteys järjestetään siten, että kadut liittyvät lähes kohtisuoraan. Liittymä valo-ohjataan.

Suunnitelma sisältää Käpyläntielle ja Kunnalliskodintielle yksisuuntaiset pyöräliikennejärjestelyt, jotka mahtuvat Kunnalliskodintielle kolmitasoratkaisuna. Myös alueen sisälle järjestetään uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä, jotka palvelevat myös verkollisia tarpeita. Osalla yhteyksistä sallitaan huolto- ja tontilleajo ja jotkut osuudet ovat rasitteina tonteilla.

Pysäköinti on järjestetty pääosin kannen- tai maanalaisiin pysäköintilaitoksiin, poikkeuksena Paviljonkikujan uusille asuintaloille osoitettavat maantasoiset paikat nykyisen pysäköintialueen laajennuksena sekä viisi paikkaa Hospitaalinkululla sijaitsevan asuintalon tontille. Kadunvarsipysäköinti ympäröivillä kaduilla säilyy lähes nykyisellään; neljä paikkaa poistuu.

Bussipysäkit Kunnalliskodintien pohjoisreunassa ja Juhana Herttuan tien alussa yhdistetään uudeksi pysäkiksi Antti Korpin tielle. Nyt pysäkit sijaitsevat ahtaasti kapeilla jalkakäytävillä ja uusi sijainti mahdollistaa nykyisten mitoitusohjeiden mukaisen pysäkin.

Liikenteelliset vaikutukset

Liikennejärjestelyt parantavat Kunnalliskodintien ja Koskelantien risteyksen liikenneturvallisuutta. Jalankulun ja pyöräilyn järjestelyt katujen ylitysten ja risteysten yhteydessä, jalankulun ja pyöräilyn erottelu sekä yksisuuntaiset pyöräilyjärjestelyt parantavat molempien kulkumuotojen liikenneturvallisuutta. Pyöräily sujuvoituu ja helpottuu, mikä lisää pyöräilyn houkuttelevuutta liikkumismuotona kaupungin tavoitteiden mukaisesti. Sairaalan ja pesuloiden alueelle toteutetaan uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä.

Vararaideyhteys turvaa raitioliikenteen toimintaedellytyksiä ongelmatilanteissa.

Uudet asunnot, päiväkotitoiminta, monipuolinen palvelukeskus ja liiketilat tuottavat noin 3 000 autolla tehtyä matkaa päivässä, mikä jakaantuu melko tasaisesti ympäröiville kaduille. Lisäyksellä ei siten ole merkittävää vaikutusta alueen liikenteeseen. Terveyskeskuksen, muun sairaalatoiminnan ja pesuloiden poistuminen alueelta on puolestaan jo laskenut alueen liikennemääriä.

Vuorovaikutus

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 29.5. - 19.6.2013. Tämän pohjalta ei tullut liikennettä koskevia kannanottoja.

Suunnitteluperiaatevaihtoehdot olivat nähtävillä 20.10. - 10.11.2014. Vaihtoehdoissa kuvailtiin eri vaihtoehtojen liikenneratkaisuja. Vastineet kannanottoihin on esitetty asemakaavaehdotuksen (nro 12389) vuorovaikutusraportissa.

Lokakuussa 2015 kerro kartalla-palvelussa julkaistiin suunnittelualueen liikennekaavio, jossa esitettiin alueen liikenteelliset ratkaisut.

Liikennesuunnitelmaa ei ole erikseen vuorovaikutettu.

Kustannukset

Kustannusten suuruudeksi on liikennejärjestelyjen osalta arvioitu 3 M€. Kustannuksissa ei ole huomioitu vararaideyhteyden järjestämistä.

Jatkotoimenpiteet

Rakennusvirasto laatii alueesta katu- ja puistosuunnitelmat. Vararaideyhteyden vaatimat liikennejärjestelyt HKR suunnittelee HKL:n kanssa. Kadut rakennetaan alueen uuden maankäytön rakentamisen tahdissa.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37118

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Paula Kinnunen, arkkitehti, puhelin: 310 37141

paula.a.kinnunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Piirustus 6536-1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin seudun liikenne

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Tiedoksi

Yleisten töiden lautakunta/Raimo K. Saarinen

HKL-liikelaitoksen johtokunta/Ville Lehmuskoski

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566