Helsingin kaupunki

Esityslista

3/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/1

 

26.1.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys Hernesaaren osayleiskaavaksi (nro 12385) (a-asia)

Pöydälle 19.01.2016

HEL 2011-003791 T 10 03 02 00

Ksv 0836_1, karttaruutu 667788-99 (Kslk dnro 2005-4017)

Esitysehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle

        19.1.2016 päivätyn 20. kaupunginosaa (Länsisatama) ja 53. kaupunginosaa (Ulkosaaret) koskevan Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen nro 12385 hyväksymistä

Samalla lautakunta päättää

        asettaa ehdotuksen nähtäville 30 päiväksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen 19 §:n mukaisesti

        antaa Vuorovaikutusraportti II:n, päivätty 19.1.2016, mukaiset vastineet esitettyihin mielipiteisiin

        että kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää ehdotuksesta tarvittavat lausunnot

        valtuuttaa kaupunkisuunnitteluviraston tekemään ehdotukseen vähäisiä muutoksia ja tarkistuksia, jotka eivät olennaisesti muuta ehdotuksen sisältöä.

Tiivistelmä

Osayleiskaava koskee Hernesaarta ja sitä ympäröiviä vesialueita Matalasalmenkujan eteläpuolella. Kaavaratkaisu mahdollistaa asumisen ja työpaikkojen sekä satama- ja puistoalueiden sijoittamisen Hernesaareen. Risteilylaivoille on osoitettu kahden nykyisen laituripaikan lisäksi yksi uusi laituripaikka. Venesatamaan suunnitellaan veneiden huoltoon ja säilytykseen liittyvien toimintojen lisäksi vesiurheilukeskusta ja vierasvenesatamaa. Hernesaaren itärantaan on merkitty rantapuisto lähiliikuntapalveluineen.

Tavoitteena on, että alueesta tulee palvelutarjonnaltaan elinvoimainen osa Helsingin merellistä kantakaupunkia. Alueelle etsitään uusia ja omaperäisiä kaupunkiasumisen ratkaisuja.

Osayleiskaava-alueen nykyisen maa-alueen pinta-ala on noin 33 hehtaaria. Ehdotuksen mukaan merialueille tehtäviä lisätäyttöjä on noin 9 hehtaaria ja kaivuja 2 hehtaaria, jolloin ehdotuksen maapinta-ala on 40 hehtaaria. Rantapuiston pinta-ala on 6,2 hehtaaria. Asuntorakentamisen kerrosalatavoite on noin 250 000 k-m2, joka vastaa noin 6 000 asukasta. Työpaikka- ja palvelukerrosalatavoite on noin 150 000 k-m2, joka vastaa noin 3 000 työpaikkaa.

Alueen toteuttamisen myötä alueen nykyiset rakennukset puretaan lukuun ottamatta Fordin tehdasrakennusta, Munkkisaaren teollisuustaloa ja Valtion viljavarastoa. Telakkatoiminnot siirtyvät alueen pohjoispuolelle. Helikopterikenttää ei enää jatkossa sijoiteta toimintana alueelle.

Helsingin kaupunki omistaa maa-alueen. Kaavoitustyö on käynnistetty Helsingin kaupungin aloitteesta.

Esittelijän perustelut

Kaavaratkaisu on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja vahvistettujen maakuntakaavojen mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

Nyt laadittu kaavaratkaisu vastaa Helsingin uuden yleiskaavaehdotuksen mukaista kaavaratkaisua.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 28.2.2012 lähettää 7.2.2012 päivätyn 20. kaupunginosaa (Länsisatama) ja 53. kaupunginosaa (Ulkosaaret) koskevan Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen nro 12099 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä. Kaavaehdotusta muutettiin 2.10.2012 ja tarkistettiin 5.2.2013. Kaupunginhallitus päätti 19.6.2013 palauttaa osayleiskaavan siten valmisteltavaksi, että nykyisen selvitysalueen varauksesta luovutaan ja asuntorakentamisen ja risteilijälaivasataman tilatarpeet toteutetaan ensisijaisesti olemassa olevan Hernesaaren puitteissa.

Palautuksen jälkeen Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen numero 12099 on muutettu numeroksi 12385 teknisistä syistä. 19.1.2016 päivätty Hernesaaren osayleiskaavaehdotus nro 12385 eroaa pääpiirteissään 5.2.2013 tarkistetusta osayleiskaavaehdotuksesta nro 12099 siten, että helikopterikenttää ei jatkossa sijoiteta toimintana alueelle, täyttöjen ja kaivujen määrää on vähennetty ja asuntokerrosalan määrän tavoitetta on nostettu 210 000 k-m2:stä 250 000 k-m2:iin. Sisällön muutoksia on pääpiirteittäin kuvattu kaavaselostuksessa kohdassa 5 Suunnitteluvaiheet, Kaavaehdotuksen käsittely.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Hernesaari on toiminut vuosikymmeniä telakka-alueena. Risteilysatama tuo kesäkuukausina alueelle runsaasti matkailijoita, josta syystä Hernesaarenrantaan on tuotettu viimevuosina vapaa-ajanpalveluita.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Viranomaisyhteistyö

Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä seuraavien viranomaistahojen kanssa:

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Valtion taidemuseo

Suomen merivartiosto

Merenkulkulaitos

Liikenneturvallisuusvirasto Trafi ilmailu

Liikennevirasto

Finnavia

Helsingin poliisilaitos

Ympäristöministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Matkailun edistämiskeskus

Etelä-Suomen huoltorykmentin esikunta

Rajavartiolaitos

Helen Oy

Helen Sähköverkko Oy

Helsingin Satama

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto

Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitos (HKL)

kaupunginmuseo

kiinteistöviraston geotekninen osasto

kiinteistöviraston tilakeskus

kiinteistöviraston tonttiosasto

liikuntavirasto

nuorisoasiainkeskus

opetusvirasto

pelastuslaitos

rakennusvalvontavirasto

rakennusvirasto

sosiaali- ja terveysvirasto

varhaiskasvatusvirasto

ympäristökeskus

kulttuurikeskus

kaupunginkanslian elinkeino-osasto

kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa, valmisteluaineistoa, luonnosaineistoa ja tarkistettua luonnosaineistoa koskevat viranomaisten kannanotot sekä Hernesaaren osayleiskaavaehdotusta nro 12099 koskevat viranomaisten lausunnot kohdistuivat katu-, laiva- ja helikopteriliikenteen melu- ja päästövaikutuksiin, helikopterikentän sijoittamisvaihtoehtoihin, lentoliikenteen ja merenkulun turvallisuuteen sekä Munkkisaaren lämpökeskuksen, telakkatoiminnan ja maaperän ja merenpohjan rakentamisen ympäristövaikutuksiin. Huomiota kiinnitettiin myös lumenvastaanottopaikkojen ja veneiden talvisäilytyksen sijoittamiseen, veneväyliin, joukkoliikenneratkaisuihin, satama-, katu- ja puistoalueiden mitoitukseen, rakentamiskorkeuksiin, rakennusten ääneneristävyyteen ja ilmanvaihtoon, pysäköintiin, yleiseen turvallisuuteen, risteilymatkailun erityistarpeisiin, venesatamaan, rantarakentamiseen ja alueellisiin liikenneyhteyksiin. Lisäksi otettiin kantaa toteutuskustannuksiin ja kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon, hallintamuotojen monipuolisuuteen, erityisasumiseen, toimitilarakentamiseen, massatasapainoon, kanavavesialtaisiin, rakennussuojeluun, matkailun kehittämiseen, julkisiin palveluihin ja niiden sijoittamiseen, luovien alojen toimintaedellytyksiin, ympäristötaiteeseen, vaihtoehtoiseen energiantuotantoon, tulvariskeihin, erikoistavaran kaupan kaavamääräykseen, ympäristövaikutusten arviointiin, maakuntakaavaan, yleiskaavaan sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan.

Viranomaisten kannanotoissa ja lausunnoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että esitetyt ympäristövaikutus- ja rakennushistoriaselvitykset on laadittu ja toimintojen sijoittelussa on tutkittu vaihtoehtoisia ratkaisuja ottaen huomioon ympäristövaikutukset. Nykyisiin laivaväyliin ei ole tehty muutosehdotuksia mutta nykyisten veneväylien siirto otetaan huomioon jatkosuunnittelun yhteydessä. Satama-alue ja sitä rajaava katualue on mitoitettu ottaen huomioon matkailuliikenteen tarpeet. Fordin talo on merkitty suojeltavaksi rakennukseksi. Täyttöjen ja kaivujen määrää on vähennetty ja kanavavesialtaat on poistettu. Asuntokerrosalan määrän tavoitetta on nostettu 210 000 k-m2:stä 250 000 k-m2:iin. Lumenkippauspaikka on merkitty satama-alueelle. Kaavamääräyksiin on lisätty määräyksiä koskien kestävää kehitystä. Venesataman mitoitus mahdollistaa monipuolisia merellisiä palveluita ja toimintoja.

Mielipiteet ja muistutukset

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa, valmisteluaineistoa, luonnosaineistoa ja tarkistettua luonnosaineistoa koskevia mielipidekirjeitä saapui 65 kpl. Hernesaaren osayleiskaavaehdotusta nro 12099 koskevia muistutuksia on saapunut 4 kpl ja mielipidekirjeitä 3 kpl. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty asukastilaisuuksissa ja puhelimitse. Kaavan palauttamispäätöksen jälkeen kaupunkisuunnitteluvirastolle on saapunut kaksi osayleiskaavan valmistelua koskevaa mielipidekirjettä.

Mielipiteet ja muistutukset kohdistuivat helikopterikentän ja risteilysataman sijaintiin ja ympäristövaikutuksiin, meritäyttöihin, venesatamaan ja vesiurheilukeskukseen, lähivesien purjehduskäyttöön, kaupunkikuvaan ja maisemaan, rakentamistehokkuuteen, vesialtaisiin ja vesiliikenteeseen, kaavoitusaikatauluun, rakennuskorkeuksiin, toimintoihin ja niiden sijaintiin, ympäristövaikutusten arviointiin, palveluiden, puistojen ja virkistysalueiden määrään ja laatuun, vedenlaatuun ja virtauksiin, lumenvastaanottopaikkaan ja lumenajoliikenteeseen, pienhiukkaspäästöihin ja meluun, pelastustoimintaan, rakentamisen ympäristövaikutuksiin, liikenteeseen, pysäköintiin, havainnekuviin, osallistumiseen ja vuorovaikutukseen sekä päätöksen tekoon ja aikatauluun.

Mielipiteet ja muistutukset on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että helikopterikenttää ei jatkossa sijoiteta toimintana alueelle. Rakentamistehokkuus, palvelut, liikennemäärät ja pysäköintiratkaisut yhdessä muodostavat edellytykset vetovoimaisen asuinalueen toteuttamiselle ja matkailu- ja vapaa-ajanpalveluille. Risteilylaiturin paikka on merkitty nykyisten risteilylaitureiden läheisyyteen. Korkea rakentaminen on poistettu kaavamääräyksistä, Pihlajasaaren ja meritäytön etäisyyttä on kasvatettu ja puiston pinta-alaa on lisätty. Lähiliikuntamahdollisuudet on huomioitu suunnittelussa. Vesialue/venesatama-alueen (W/LV) mitoitus mahdollistaa kilpapurjehduskeskuksen toteuttamisen.

Vastineet kannanottoihin, lausuntoihin, mielipiteisiin ja muistutuksiin on esitetty liitteessä Vuorovaikutusraportti 7.2.2012. Asukastilaisuuksien muistiot ovat myös Vuorovaikutusraportin 7.2.2012 liitteenä.

Kaupunginhallituksen palauttamispäätöksen jälkeen saapuneet kaksi mielipidettä on esitetty liitteessä Vuorovaikutusraportti II 19.1.2016.

Mielipidekirjeet ja vuorovaikutusraportit ovat liitteenä.

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta Hernesaaren osayleiskaavaselostuksesta.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti:

Esirakentaminen

30 milj. €

Kadut, aukiot ja liikennealueet

20 milj. €

Puistot ja viheralueet

15 milj. €

Purjehduskeskus, satama-allas/ aallonmurtaja

10–70 milj. €

Risteilijälaituri

20 milj. €

Julkiset palvelurakennukset  

20 milj. €

KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

115–175 milj. €

 

Edellisten lisäksi yhdyskuntateknisen huollon järjestelmien toteutuskustannuksiksi on arvioitu 14 milj. €.

Tonttituloja alueelta on arvioitu kertyvän noin 240 miljoonaa euroa.

Jatkotoimenpiteet

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Suomen merivartiosto

Merenkulkulaitos

Työ- ja elinkeinoministeriö

Matkailun edistämiskeskus

Etelä-Suomen huoltorykmentin esikunta

Rajavartiolaitos

Helen Oy

Helen Sähköverkko Oy

Helsingin matkailu Oy

Helsingin Satama

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)

Liikennevirasto

Museovirasto

asuntotuotantotoimisto (ATT)

Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitos (HKL)

Helsingin taidemuseo

kaupunginmuseo

kiinteistölautakunta/kiinteistövirasto

liikuntalautakunta/liikuntavirasto

kulttuurilautakunta/kulttuurikeskus

nuorisolautakunta/nuorisoasiainkeskus

opetuslautakunta/opetusvirasto

pelastuslautakunta

rakennuslautakunta/rakennusvalvontavirasto

sosiaali- ja terveyslautakunta/sosiaali- ja terveysvirasto

varhaiskasvatuslautakunta/varhaiskasvatusvirasto

yleisten töiden lautakunta/rakennusvirasto

ympäristölautakunta/ympäristökeskus

sekä muut mahdolliset tahot.

Kaavaehdotus koskee valtion ylläpitämään kiinteistörekisteriin kuulumatonta aluetta.

Kaavaratkaisun hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Matti Kaijansinkko, projektipäällikkö, puhelin: 310 37195

matti.kaijansinkko(a)hel.fi

Jari Huhtaniemi, arkkitehti, puhelin: 310 37197

jari.huhtaniemi(a)hel.fi

Sanna Ranki, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 37146

sanna.ranki(a)hel.fi

Kati Immonen, insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37254

kati.immonen(a)hel.fi

Juha-Pekka Turunen, vuorovaikutussuunnittelija, puhelin: 310 37403

juha-pekka.turunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen nro 12385 kartta, päivätty 19.1.2016

4

Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen nro 12385 selostus, päivätty 19.1.2016

5

Havainnekuva 19.1.2016

6

Archtech Helsinki Shipyard -telakan vuokra-alueet -kartta

7

Täyttö- ja kaivualueet

8

Viistoilmakuvat idästä ja etelästä päin katsottuna

9

Hernesaaren liikennesuunnitelmaluonnos ja katujen poikkileikkaukset 11.12.2015

10

Fordin talo, rakennushistoriaselvitys, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, 18.4.2011,osa 1

11

Fordin talo, rakennushistoriaselvitys, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, 18.4.2011, osa 2

12

Valtion viljavarasto, rakennushistoriaselvitys, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, 18.4.2011

13

Fordin talon kulttuurikäyttöselvitys, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, 20.12.2011

14

Hernesaaren osayleiskaavan kaupallisten palveluiden mitoitus ja sijoittelu kaupunkirakenteeseen, Santasalo, 15.12.2015

15

Asumisen profiili Länsisataman alueella, kaupunkisuunnitteluvirasto, tutkimustoimisto, 18.11.2011

16

Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksen varjotutkielma, kaupunkissuunnitteluvirasto, asemakaavaosasto 13.11.2015

17

Hernesaari, Länsisatama, Kaivu-, täyttö- ja pohjarakennetarkastelu, Ramboll, 30.9.2015, päivitetty 4.12.2015, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

18

Hernesaari, Länsisatama, Kaivu-, täyttö- ja pohjarakennetarkastelun lisävaihtoehdot, Ramboll 15.12.2015, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

19

Ympäristötekninen tutkimusraportti, täydentävät tutkimukset Hernesaaren alueella, Vahanen Environment Oy, 4.11.2014, LUONNOS, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

20

Sedimenttitutkimusraportti ja kustannusarvio, Hernesaari, Venesatama, rantapuisto ja risteilijälaituri, Vahanen Environment Oy, 13.11.2014, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

21

Vesihuollon yleissuunnitelma, luonnos 11.12.2015, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

22

Hernesaari, ympäristömeluselvitys, Akukon Oy 10/2015, kaupunkisuunnitteluvirasto/tek

23

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu, Ilmatieteen laitos, 2012 (päivitetty)

24

Hernesaaren osayleiskaava-alueen virtausmalliselvitys, Suomen ympäristövaikutusten arviointikeskus Oy, 30.6.2011

25

Hernesaaren osayleiskaava-alueen tuulisuuskartoitus, WSP Finland Oy, 2012

26

Hernesaaren osayleiskaava-alueen meriluontoon liittyvät selvitykset 2010, Alleco Oy, 5/2011

27

Hernesaaren osayleiskaavaluonnoksen mukaisten vesistötöiden vaikutus alueen pohjaeläimistöön ja Vantaanjoen kalaväylään, Kala- ja vesitutkimuskeskus Oy, 5/2011

28

Liikenteen typenoksidi- ja pienhiukkaspäästöjen leviämismallinnus Telakkakadun alueella ja arvio ilmanlaadusta Hernesaaressa -selvitys. Ilmatieteen laitos - ilmanlaadun asiantuntijapalvelut, 29.8.2012

29

Hernesaaren osayleiskaavan aloitusvaiheen viranomaisneuvottelun muistio 1.2.2008

30

Hernesaaren osayleiskaavaehdotus, viranomaisneuvottelumuistio 4.6. 2012

31

Hernesaaren alueidentiteetti, Helsingin kaupunki, 2013

32

Vuorovaikutusraportti 7.2.2012, täydennetty 18.9.2012, 2.10.2012 ja 29.1.2013 sekä keskustelutilaisuuksien muistiot

33

Vuorovaikutusraportti II, 19.1.2016

34

Mielipidekirjeiden ja muistutusten lähettäneet -luettelo, päivitetty 29.1.2013

35

Mielipidekirjeet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 33

Tiedoksi

Kaupunginkanslia/Erroll, Hakola

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566