Helsingin kaupunki

Esityslista

30/2015

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/8

 

8.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma (a-asia)

HEL 2015-001788 T 08 00 00

Hankenro 0848_2

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6523-2 mukaisen Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelman.

Tiivistelmä

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on laadittu Jätkäsaaren liikuntapuiston asemakaavaehdotuksen nro 12277 yhteydessä Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma (piirustus 6523-2). Suunnitelmassa on esitetty asemakaavan mahdollistamat järjestelyt jalankululle, pyöräilylle, joukkoliikenteelle sekä autoille.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 24.2.2015 Jätkäsaaren liikuntapuiston asemakaavaehdotuksen sekä siihen liittyvän Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun alustavan liikennesuunnitelman (piirustus  6401-2).

Jätkäsaaren liikuntapuiston asemakaavaehdotus on lähetetty kaupunkisuunnitteluvirastosta 10.8.2015 kaupunginhallitukselle. Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma (piirustus nro 6523-2) on kyseisen asemakaavan mukainen. Liikennesuunnitelma korvaa alustavan liikennesuunnitelman (piirustus nro 6401-2), johon on tehty vähäisiä tarkennuksia.

Liikennesuunnitelma liittyy pohjoisessa Jätkäsaarenkallion ja Hietasaaren asemakaava-alueeseen, johon kuuluvat Länsisatamankatu välillä Atlantinkatu Hyväntoivonkatu, Länsisatamankuja sekä Hyväntoivonkatu. Kyseiset kadut ovat rakenteilla.

Länsisatamankadun länsipuolelle laaditaan Atlantinkaaren alueen asemakaavaa. Asemakaavaehdotus ja siihen liittyvä Atlantinkaaren alueen alustava liikennesuunnitelma (piirustus nro 6381-2) hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 16.12.2014. Atlantinkaaren asemakaavaehdotus on lähetetty kaupunkisuunnitteluvirastosta 19.10.2015 kaupunginhallitukselle. Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma on kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä 8.12.12015.

Liikuntapuistoa kaakkoispuolella rajaava Tyynenmerenkatu tullaan kaavoittamaan myöhemmin. Asemakaavoituksen yhteydessä päätetään myös kadun liikennejärjestelyistä.

Suunnitelma

Jalankulku ja pyöräily

Länsisatamankatu on osa pyöräliikenteen pääreittiverkkoa ja kadulle on suunniteltu yksisuuntaiset pyörätiet. Jalankulku ja pyöräily erotetaan tasoerolla toisistaan. Hyväntoivonkadulla pyöräily on ajoradalla.

Hampurinkujan jatke Tyynenmerenkadulle sekä raitti Hyväntoivonkadun ja Tyynenmerenkadun välillä toimivat liikuntapuiston sisäisinä yhteyksinä sekä yhteytenä Tyynenmerenkadulle sijoittuvalle raitiotiepysäkille. Lisäksi liikuntapuiston läpi kulkee Bremeninpolku, joka on lounas-koillinen -suuntainen esteetön yhteys jalankululle ja pyöräilijöille.

Liikuntapuiston huollon ja pysäköinnin vaatimat alueet on pyritty sijoittamaan siten, että liikuntapuistossa on turvallista liikkua jalan ja pyörällä.

 

Joukkoliikenne

Tyynenmerenkadulla Bunkkerin edustalla oleva raitiotiepysäkki ja Länsiterminaalille liikennöivät raitiolinjat palvelevat jo nykyisin liikuntapuiston aluetta. Tulevaisuudessa myös Ruoholahden ja Välimerenkadun suunnasta liikennöivät raitiolinjat tulevat Bunkkerin edustalle asti ja raitiotiepysäkki sijoittuu tällöin Tyynenmerenkadun jatkeelle lähelle liikuntapuistoa.

Moottoriajoneuvoliikenne

Länsisatamankatu on Jätkäsaaren kokoojakatu, jonka katualueen leveys on noin 25 metriä. Kun koko Jätkäsaaren alue on valmis, liikennemäärä Länsisatamankadulla on noin 6 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Länsisatamankadulla on myös Länsiterminaalille suuntautuvaa liikennettä.

Länsisatamankatuun liittyvä Hyväntoivonkatu on päättyvä tonttikatu. Hyväntoivonkadun katualue on levennetty liikuntapuiston asemakaavassa 15 metriin pelastusnostopaikkojen mahdollistamiseksi. Hyväntoivonkadulla liikenne on vähäistä.

Liikuntapuiston huoltoajoyhteys on osoitettu Tyynenmerenkadulta. Huoltoyhteys palvelee liikuntapuiston toimintojen ylläpidon tarpeita ja huoltotarve Tyynenmerenkadulta on vähäistä.

Pysäköinti

Liikuntapuistoa palveleva pysäköinti on osoitettu Hyväntoivonkadun kulmaan ja ajoyhteys on Hyväntoivonkadulta. Liikuntapuiston alueelle saa rakentaa 40 autopaikkaa. Länsisatamankadun itälaidalle varataan tilaa viidelle bussien pysäköintipaikalle. Lisäksi sekä Hyväntoivonkadun että Länsisatamankadun varteen tulee maksullisia vieras- ja asiointipysäköintipaikkoja.  Liikuntapuistoon on suunniteltu pyöräpysäköintipaikkoja.

Kustannukset

Liikennejärjestelyiden kustannukset sisältyvät uuden alueen asemakaavan toteuttamisesta aiheutuviin kokonaiskustannuksiin. Kustannusten suuruudeksi katujen ja liikennealueiden osalta on arvioitu 3,5 M€.

Jatkotoimenpiteet ja toteutus

Rakennusvirasto on käynnistänyt katuosuuksien katusuunnittelun. Kadut rakennetaan alueen maankäytön rakentamisen tahdissa. Jatkosuunnittelussa tulee huomioida pelastusteiden ajoreittien ja nostopaikkojen tarkemmat järjestelyt.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Anna Nervola, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37135

anna.nervola(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Piirustus 6523-2

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin seudun liikenne

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Esitysteksti
Liite 2

Helsingin Satama Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Esitysteksti
Liite 2

Tiedoksi

Yleisten töiden lautakunta/Raimo K. Saarinen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566