Helsingin kaupunki

Esityslista

30/2015

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/3

 

8.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys Länsi-Pasilan Pöllölaakson alueen asemakaavan muutokseksi (nro 12374) (a-asia)

HEL 2014-013326 T 10 03 03

Ksv 4886_1, Ilmalankatu 2, Radiokatu 26 ja Kuuluttajankatu 8

Esitysehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle

        8.12.2015 päivätyn 17. kaupunginosan (Pasila, Länsi-Pasila) korttelin 17051 tonttien 6, 8 ja 10 sekä katualueen asemakaavan muutosehdotuksen nro 12374 hyväksymistä
 

        asemakaavan muutosehdotuksen asettamista nähtäville 30 päiväksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

     Samalla lautakunta päättää

        antaa vuorovaikutusraportin mukaiset vastineet esitettyihin mielipiteisiin
 

        että kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää ehdotuksesta tarvittavat lausunnot
 

        valtuuttaa kaupunkisuunnitteluviraston tekemään ehdotukseen vähäisiä muutoksia ja tarkistuksia, jotka eivät olennaisesti muuta ehdotuksen sisältöä
 

        kehottaa kaupunkisuunnitteluvirastoa perimään hakijalta Kustannukset-liitteen mukaiset asemakaavan laatimis- ja käsittelykustannukset asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos luo edellytykset rakentaa asuinkerrostaloja noin tuhannelle asukkaalle Ilmalaan. Kaavamuutoksella 38 900 k-m² toimitilarakennusten korttelialue poistuu. Suunnitelmassa asuinkerrostalot reunustavat suurkorttelia, jonka kansipiha on nostettu pysäköintilaitoksen päälle. Ilmalankadun ja Radiokadun kulmassa on 16-kerroksinen asuintorni, jonka kivijalassa on myymälätilaa. Radiokadun varressa luodaan edellytykset rakentaa erityisasumisen korttelialue, joka voi olla esimerkiksi opiskelija-asuntoja tai palveluasumista. Asemakaavan muutosalueen lounaiskulmasta liitetään maa-alue Keskuspuistoon, jonne johdetaan julkinen jalankulkuyhteys Ilmalankadulta.

Esittelijän perustelut

Asemakaavan muutos on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

Asemakaavan muutos on tehty hakemuksen johdosta ja kaavamuutoksen sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.

Alueen sijainti

Alue sijaitsee Ilmalassa, Länsi-Pasilan pohjoisosassa. Alue rajoittuu pohjoisessa Ilmalankatuun, idässä Radiokatuun, etelässä pääasiassa Kuuluttajankatuun. Pieni osa etelässä rajautuu Keskuspuistoon. Lännessä suunnittelualue rajautuu rakennettuihin asuntotontteihin, joiden osoitteet ovat Ilmalankatu 6 / Kuuluttajankatu 4 sekä Ilmalankatu 4 / Kuuluttajankatu 6. Pohjoispuolella sijaitsevat Ilmalan vesilinnat, etelässä ja lännessä Keskuspuisto.

Lähtökohdat

Kaavoitustilanne

Helsingin yleiskaava 2002:ssa alue on kerrostalovaltaista aluetta (asuminen/toimitila). Nyt laadittu asemakaavan muutos on yleiskaavan mukainen. Uudessa yleiskaavassa (Kaupunkikaava - Helsingin uusi yleiskaava, kaupunkisuunnittelulautakunta käsitellyt 10.11.2015) alueella on merkintä kantakaupunki C2: keskusta, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena.

Alueella on voimassa asemakaava nro 11354 (tullut voimaan 13.1.2006). Kaavan mukaan alue on toimitilarakennusten korttelialuetta (KTY), asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK) sekä katualuetta. Rakennusoikeus voimassaolevassa asemakaavassa on 38 900 k-m² toimitilakerrosalaa sekä 4 000 k-m² asuinkerrosalaa.

Alueen yleiskuvaus ja maanomistus

Muutosalueen voimassa oleva asemakaava ei ole toteutunut. Asemakaavan muutosalueella on tällä hetkellä mediayhtiö MTV Oy:n käytössä olevia toimitiloja, jotka on rakennettu useassa vaiheessa vuosien 1967–1983 välillä. Tontin omistaa NV Property Fund 1 Ky ­niminen yhtiö, jota hallinnoi NV Kiinteistösijoitus Oy.

Lähiympäristön rakennuskanta on rakennettu 2000-luvulla. Suuret vesilinnat Ilmalankadun pohjoispuolella ovat kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaita, asemakaavalla suojeltuja rakennuksia.

Asemakaavan muutosalue sijaitsee linnuntietä alle 400 metrin päässä Ilmalan asemasta. Ympäröivät kadut Radiokatu ja Ilmalankatu ovat alueellisia kokoojakatuja.

Kaava-alue on yhdyskuntateknisen huollon verkoston piirissä.

Kallio on alueella monin paikoin maanpinnassa paljastuneena tai hyvin lähellä maanpintaa. Nykyiset rakennukset sijoittuvat pääosin laaksopainanteeseen kallioiden väliin. Painanne on täytetty sekalaisilla maa-aineksilla.

Alueella ei ole pohjaveden havaintopisteitä.

Asemakaavan muutoksen sisältö ja perustelut

Alueen kerrosala 43 100 k-m² jakautuu toiminnoittain seuraavasti:

        asumista n. 41 600 k-m²

        myymälää, työhuonetilaa ja monikäyttötilaa n. 1 500 k-m².

Alueen nykyinen rakennuskanta puretaan.

Uudet asuinkerrostalojen korttelialueet sijoittuvat Ilmalankadun varteen, Kuuluttajankadun varteen sekä lähelle Keskuspuiston reunaa. Kyseessä on yhtenäisen pihan ympärille muodostuva suurkortteli.

Ilmalankadun varren kerrostalot ovat pääosin kahdeksankerroksisia, lisäksi niiden päällä on kerrosta korkeampia ulokkeita. Kuuluttajankadun varren talot ovat kuusikerroksisia. Radiokadun ja Ilmalankadun kulmassa on 16-kerroksinen torni. Keskuspuistoon viettävän rinteen asuinrakennukset ovat Ilmalankadun päässä seitsemänkerroksisia ja Keskuspuiston päässä kuusikerroksisia.

Erityisasumisen korttelialue sijoittuu Radiokadun varteen. Erityisasumisen korttelialueella voi olla esimerkiksi opiskelija-asuntoja tai palveluasumista ja katutasossa liike- ja palvelutilaa. Erityisasumisen korttelialueen räystäslinja nousee parin kerroksen verran kohti tornia.

Kuuluttajankadun puolelle katutasoon tulee rakentaa työhuone-, studio- tai liiketiloja, jotka voidaan yhdistää asuinhuoneistoon. Näillä tiloilla on omat sisäänkäynnit Kuuluttajankadulta.

Suurkorttelin keskelle jäävä yhteispiha on pääosin maanvaraista piha-aluetta, jolle tulee istuttaa suuria puita. Pihakannen alle rakennetaan korttelia palvelevat autopaikat.

Asemakaavan muutos tukeutuu olemassa olevaan katuverkkoon.

Julkinen jalankulkuyhteys (jk2 ja jk3) johdetaan Ilmalankadulta korttelin läpi Keskuspuistoon.

Ilmalankadun ja Radiokadun kulman tornissa maantasokerrokseen tulee sijoittaa myymälätilaa.

Asemakaavamuutoksen vaikutukset ja kustannukset

Kaavan toteuttaminen muuttaa yhdyskuntarakennetta jonkin verran asumispainotteisemmaksi. Työntekijöiden määrä alueella vähenee hieman. Alueella on tästä asemakaavan muutoksesta huolimatta toimitilaksi kaavoitettua kerrosalaa runsaasti Ilmalantorin ympäristössä sekä Televisiokadun varressa.

Radiokatuun ja Ilmalankatuun kiinni rakennettavat kerrostalot muodostavat perinteistä katutilaa aiemman, kuopassa sijaitsevan pysäköintikentän sijaan. Ympäristöstä muodostuu aiempaa laadukkaampaa yleisillä jalankulkualueilla sekä yhteispihalla, kulkuyhteydet Keskuspuistoon paranevat.

Vaikutukset liikenteen ja teknisen huollon järjestämiseen

Asemakaavan toteuttaminen vahvistaa olemassa olevan teknisen huollon verkoston ja katuverkon käyttöä.

Yhdyskuntataloudelliset vaikutukset

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa Kuuluttajakadulle tehtävistä muutoksista arviolta 200 000 euroa sekä Ilmalalankadun kulmassa tehtävästä kaukolämpöjohdon siirrosta arviolta 70 000 euroa. Maanomistajan saamasta kaavamuutoksen aiheuttamasta arvonnoususta maksetaan kaupungille korvausta yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Tonttien 17051/6, 8 ja 10 omistaja on 4.11.2014 hakenut asemakaavan muuttamista siten, että korttelialueen pääkäyttötarkoitus olisi asuminen.

Vireilletulosta on ilmoitettu osallisille kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston kirjeellä (päivätty 24.2.2015), jonka mukana lähetettiin osallistumis- ja arviointisuunnitelma (päivätty 24.2.2015).

Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Sitä sekä kaavan lähtökohtia ja tavoitteita esiteltiin kaavakävelyllä ja keskustelutilaisuudessa 18.3.2015. Valmisteluaineisto on ollut nähtävillä myös Pasilan kirjastossa.

Viranomaisyhteistyö

Kaavamuutoksen valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä Helsingin kaupungin rakennusviraston, kiinteistöviraston, Helsingin seudun ympäristöpalvelu -kuntayhtymän (HSY) ja Helsingin seudun liikenne ­kuntayhtymän (HSL) kanssa.

Viranomaisten kannanotot kohdistuivat olemassa olevan katuverkoston ja vesihuoltoverkoston hyödyntämiseen, bussipysäkkien ja pysäköinnin mitoitukseen sekä päiväkodin sijoittamiseen.

Viranomaisten ilmoittamat asiat on otettu huomioon kaavaehdotusta valmisteltaessa.

Viranomaisten kannanotot ja lausunnot ovat liitteenä.

Esitetyt mielipiteet

Kaavamuutoksen valmisteluun liittyen on asemakaavaosastolle saapunut kirjeitse kolme mielipidettä, jotka koskivat rakennusten välistä etäisyyttä, olemassa olevista sekä tulevista asunnoista avautuvia näkymiä, pysäköintiä sekä rakentamisen aikaisia ympäristöhäiriöitä. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty keskustelutilaisuudessa.

Saapuneet mielipidekirjeet (3 kpl) ovat liitteenä.

Mielipiteet on kaavoitustyössä otettu huomioon siten, että MTV:n toimistorakennuksen tilalle kaavoitettu rakennus on edeltäjäänsä etäämpänä naapurista. Lisäksi pysäköinti on ratkaistu pihakannen alla, mikä parantaa korttelin korkeusasemaa ja näkymiä.

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät viranomaisten kannanotoista ja mielipiteistä sekä niiden vastineet laajemmin. Vuorovaikutusraportin liitteenä on muistio keskustelutilaisuudesta.

Jatkotoimenpiteet

Ehdotus koskee valtion ylläpitämään kiinteistörekisteriin kuulumatonta aluetta.

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää ehdotuksesta Helen Oy:n ja Helen Sähköverkko Oy:n, HSY:n vesihuollon, kiinteistölautakunnan/kiinteistöviraston, yleisten töiden lautakunnan/rakennusviraston, pelastuslautakunnan ja ympäristölautakunnan/ympäristökeskuksen, rakennuslautakunnan/rakennusvalvontaviraston, Helsingin kaupungin Liikennelaitos -liikelaitos (HKL), Helsingin seudun liikenne ­kuntayhtymä (HSL) sekä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä muut mahdollisesti tarvittavat lausunnot.

Kiinteistövirasto käynnistänee yksityisten maanomistajien kanssa kaupunginhallituksen edellyttämät maapoliittiset neuvottelut.

Asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Anna-Maija Sohn, arkkitehti, puhelin: 310 37448

anna-maija.sohn(a)hel.fi

Dan Mollgren, projektipäällikkö, puhelin: 310 37326

dan.mollgren(a)hel.fi

Maija Lounamaa, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37258

maija.lounamaa(a)hel.fi

Peik Salonen, insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

Harri Verkamo, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37127

harri.verkamo(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12374 kartta, päivätty 8.12.2015

4

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12374 selostus, päivätty 8.12.2015

5

Havainnekuva 8.12.2015

6

Tilastotiedot

7

Kustannukset

8

Vuorovaikutusraportti 8.12.2015 ja keskustelutilaisuuden 23.3.2015 muistio

9

Mielipidekirjeen lähettäneet -luettelo

10

Mielipidekirjeet

11

Osa päätöshistoriaa

Muutoksenhaku

 

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Kustannusten osalta

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 6
Liite 7
Liite 8

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 6
Liite 8

Tiedoksi

Kaupunginkanslia/Erroll, Hakola

Kaupunkisuunnitteluvirasto/Koski

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566