Helsingin kaupunki

Esityslista

11/2015

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Vp/4

 

12.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksesta 2014 (b-asia)

HEL 2015-003750 T 00 03 00

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa tarkastuslautakunnalle seuraavan lausunnon:

Kohta 1.5 Tarkastuslautakunnan esittämien suositusten vaikutusten arviointi

Tarkastuslautakunta toteaa, että

-        kaupunginhallituksen ja lauta- sekä johtokuntien tulee varmistua siitä, että hallintokunnat ryhtyvät toimenpiteisiin arviointikertomuksessa esitettyjen suositusten johdosta.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto toimii arviointikertomuksen suositusten mukaisesti.

Kohta 1.6 Tilivelvollisten velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin suositusten johdosta

Tarkastuslautakunta toteaa, että

-        johtavien viranhaltijoiden (tilivelvollisten) tulee valvoa, että virastojen ja liikelaitosten hankinnoissa ja päätöksenteossa noudatetaan hankintalain ja hallintolain edellyttämiä muotosäännöksiä tilintarkastajan suositusten mukaisesti.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto noudattaa hankinnoissa ja päätöksenteossa hankintalain ja hallintolain edellyttämiä muotosäännöksiä.

Kohta 2.2 Tavoitteiden toteutuminen strategian osa-alueittain

Tarkastuslautakunta toteaa, että

-        virastojen ja liikelaitosten tulee talousarvioehdotusta laatiessaan ottaa huomioon kaupungin strategiaohjelman linjaukset ja toimenpiteet siten, että sitovat toiminnalliset tavoitteet ohjaavat toimintaa strategiaohjelman osoittamaan suuntaan. Lauta- ja johtokuntien tulee talousarvioehdotuksen hyväksyessään varmistaa, että näin on toimittu.

-        hallintokuntien tulee hyödyntää sitovien toiminnallisten tavoitteiden asettamisessa strategiaohjelman ja sitä toteuttavien toimenpideohjelmien toimenpiteitä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluviraston sekä sitovat että muut toiminnalliset tavoitteet toteuttavat kaupungin strategiaohjelmaa. Lisäksi viraston suunnitteluhankkeet toteuttavat strategiaohjelmaa.

Kohta 2.3 Dokumentoinnin puutteet

Tarkastuslautakunta toteaa, että

-        seuraavien hallintokuntien tulee tallentaa tilinpäätöstyötilaan tilinpäätösohjeistuksen mukaisesti sellaiset dokumentit, joiden perusteella sitovien tavoitteiden toteutuminen voidaan varmentaa kaikkien tavoitteiden osalta: kaupunginkanslia, hankintakeskus, tukkutori, rakennusvirasto, Stara, pelastuslaitos, ympäristökeskus, HKL, sosiaali- ja terveysvirasto, ruotsinkielinen työväenopisto, kaupunginkirjasto, kulttuurikeskus, kaupunginmuseo, liikuntavirasto, työterveyskeskus, tietokeskus, kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja rakennusvalvontavirasto.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto on tallentanut tilinpäätöstyötilaan sitovien tavoitteiden toteutumadokumentit tilinpäätösohjeistuksen mukaisesti.

Kohta 4.7.1 Kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistäminen

Tarkastuslautakunta toteaa, että

-        kaupunginhallituksen ja kaupunkisuunnitteluviraston tulee edistää asunnon ja pysäköintipaikan hintojen erottamista sekä muita pysäköintipolitiikan toimenpiteitä, jotka edistävät kohtuuhintaista asumista.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto ei oman toimivaltansa puitteissa voi suoraan edistää asunnon ja pysäköintipaikan hintojen erottamista toisistaan, koska asemakaavoissa voidaan antaa määräyksiä vain pysäköintipaikkojen tarpeeseen perustuvasta määrästä, mutta ei autopaikkojen omistus- tai hallintamuodoista. Kaupunkisuunnitteluvirastossa on kuitenkin valmisteltu Helsingin pysäköintipolitiikka-asiakirja, jonka kaupunginhallitus on hyväksynyt 17.2.2014. Asiakirjaan sisältyy pysäköinnin strategiset linjaukset, joista yksi on: Pysäköinti tukee kohtuuhintaista asumista. Kyseisen strategisen linjauksen tavoitteena on nimenomaisesti edistää asuntoihin liittyvien pysäköintikustannusten oikeudenmukaista kohdentumista ja kohtuuhintaista asumista. Asiakirjan suuntaviivojen toteuttaminen edellyttää sekä suunnittelu- että toteuttamisvaiheen laajaa kaupunginkanslian, kiinteistöviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston välistä hallintokuntayhteistyötä. Kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee jatkossa perinteisen hyvän yhteistyön puitteissa omalta osaltaan kaavoituksen ja liikennesuunnittelun toimenpitein kaupunginhallituksen hyväksymän pysäköintipolitiikan täytäntöönpanoa.

-        kaupunkisuunnitteluviraston ja kiinteistöviraston tulee huolehtia siitä, että asemakaavatuotanto ja tonttitarjonta pysyvät joka vuosi korkealla tasolla.

Kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto huolehtii omalta osaltaan yhteistyössä kiinteistöviraston kanssa asemakaavatuotannon ja tonttitarjonnan pysymisestä vähintään asetettujen tavoitteiden mukaisella tasolla toteuttamalla käytännössä asuntotuotantoprosessin sujuvoittamistyöryhmän (pj kaj) kirjaamia toimenpiteitä sekä jatkamalla virastojen välisenä yhteistyönä käynnistettyjä asuntotuotantokaavojen toteuttamiskelpoisuuden kehittämistoimenpiteitä. Uuden yleiskaavan laadinnassa ja yleiskaavan toteuttamisohjelman valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota asemakaavatuotannon ja -varannon riittävyyteen. Kaupunkisuunnitteluviraston toiminnansuunnittelussa panostetaan tuottavuuteen ja resurssien oikealla allokoinnilla turvataan strategiaa toteuttava, tehokas, oikea-aikainen ja alueellisesti tarkoituksenmukainen asemakaavatuotanto.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallinnon ja talouden tarkastussäännön mukaan tarkastuslautakunnan tulee laatia kaupunginvaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta arviointikertomus valtuustolle. Kertomuksesta tulee hankkia tarkastussäännön mukaisesti kaupunginhallitukselta ja muilta kaupungin toimielimiltä tarvittavat lausunnot valtuustolle toimitettavaksi. Tarkastuslautakunta pyytää kaupunkisuunnittelulautakunnan lausuntoa kertomuksen kohdista 1.5, 1.6, 2.2, 2.2, ja 4.7.1

Lausuntopyyntö

Tarkastuslautakunta on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon tarkastuslautakunnalle 13.5.2015 mennessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Mikko Aho

Lisätiedot

Leila Koivulehto, erityissuunnittelija, puhelin: 310 37343

leila.koivulehto(a)hel.fi

Olavi Veltheim, asemakaavapäällikkö, puhelin: 310 37340

olavi.veltheim(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

§ 45 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2014

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566