Helsingin kaupunki

Esityslista

11/2015

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/6

 

12.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Itäisen kantakaupungin liikennevalojen keskusjärjestelmän hankinnan käynnistäminen (b-asia)

HEL 2015-004705 T 02 08 01 00

Hankenro 912_10

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää oikeuttaa liikennesuunnitteluosaston järjestämään tarjouskilpailun itäisen kantakaupungin liikennevalojen uuden keskusjärjestelmän hankkimista varten. Uusi keskusjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2016. Hankintaan sisältyy lisäksi kymmenen vuoden palvelusopimus. Järjestelmätoimittajan valinnasta päättää kaupunkisuunnittelulautakunta tarjouskilpailun jälkeen.

Esittelijän perustelut

Yleistä

Helsingissä on käytössä kolme liikennevalojen kaukokäyttöön ja valvontaan tarkoitettua keskusjärjestelmää. Itäisen kantakaupungin alueen nykyinen VSR-keskusjärjestelmä on ollut toiminnassa yli 20 vuoden ajan. Järjestelmä on teknisesti vanhentunut, sen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat korkeita ja varaosien saanti vaikeaa. Uusi hankittava keskusohjausjärjestelmä korvaa nykyisen järjestelmän. Kaikki vanhaan VSR-järjestelmään liitetyt liikennevalojen risteykset tullaan liittämään uuteen järjestelmään. Lisäksi uuteen järjestelmään liitetään suurin osa toisen, käytössä poistumassa olevan Falco-järjestelmän kojeita pääasiassa kantakaupungin ulkopuolelta. Yhteensä uuteen keskukseen liitettävien risteysten lukumäärä on noin sata.

Uusi järjestelmä mahdollistaa risteysten hajautetun ohjauksen, mikä lisää liikennevalojen vikasietoisuutta tilanteissa, joissa tietoliikenneyhteydet ovat poikki tai keskusjärjestelmässä on häiriö.

Nykytilanteessa ei ole mahdollista liittää kaupungilla käytössä oleviin keskusohjausjärjestelmiin muiden kuin keskusjärjestelmävalmistajan omia liikennevalo-ohjauskojeita. Tässä keskusjärjestelmän hankinnassa on vaatimuksena mahdollisuus liittää järjestelmään myös muiden markkinoilla toimivien laitetoimittajien liikennevalo-ohjauskojeita.

Uusi järjestelmä pitää sisällään parempia työkaluja liikennevalojen toiminnan tarkasteluun ja liikennetekniseen seurantaan. Tulevaisuudessa uuden järjestelmän myötä on myös mahdollisuus kerätä ja jakaa tietoa liikennevalojen tilasta ja katuverkon liikennemääristä.

Hankinnan sisältö

Hankinta pitää sisällään keskusohjausjärjestelmän ohjelmalisenssit, tarvittavat tietoliikennelaitteet yhteyksien muodostamiseksi kaupungin omasta runkoverkosta liikennevaloristeyksiin sekä palvelusopimuksen, johon sisältyy mm. järjestelmän ylläpito, varaosapalvelu ja laitehuolto. Ohjelmistot asennetaan Helsingin kaupungin ylläpitämille ja hankkimille palvelimille.

Hankinnan kustannuksiin on varauduttu investointibudjetissa. Hankinnan kustannukset koostuvat investointikuluista sekä vuosittaisista ylläpito- ja valvontakuluista.

Tarjouskilpailumenettelyn käynnistäminen

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinta toteutetaan avoimena menettelynä. Tarjouskilpailumateriaalit on tarkoitus julkaista touko-kesäkuun aikana HILMA-palvelussa, osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. HILMA:sta EU-hankintailmoitukset toimitetaan edelleen julkaistavaksi Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosassa (S-sarja) sekä TED-tietokannassa. Esitys toimittajan valinnasta on tarkoitus tehdä kaupunkisuunnittelulautakunnalle syyskuussa 2015.

Sopimus

Lopullisen hankintapäätöksen jälkeen järjestelmän toimittajan kanssa tehdään sopimus tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen toimittamisesta. Tämän lisäksi tehdään palvelusopimus ohjelmistojen ja laitteiden ylläpidosta ja valvonnasta kymmeneksi vuodeksi.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Timo Piepponen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37108

timo.piepponen(a)hel.fi

Marko Mäenpää, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37339

marko.maenpaa(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37409

 

FI02012566